Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder tomaten en komkommers geteeld door energieprijzen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Minder tomaten en komkommers geteeld door energieprijzen
De hoeveelheid in kassen geteelde gewassen is afgelopen jaar afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral tomaten en komkommers waren er minder. Van die gewassen werd minder geteeld door de hoge energieprijzen. Die maakte de teelt te duur waardoor een deel van de kassentelers besloot minder te verbouwen.

Niet alleen de totale bruto-opbrengsten daalden, maar ook de opbrengsten per hectare gingen voor vrijwel alle gewassen omlaag, becijferde het statistiekbureau. Alleen van aubergines werden er per hectare meer geoogst.

De totale bruto-opbrengst aan tomaten kwam vorig jaar uit op 770 miljoen kilo, 110 miljoen kilo minder dan in 2021. Van komkommers werden er 400 miljoen kilo geoogst, 40 miljoen kilo minder dan een jaar eerder. Bedrijven besloten later te starten met de teelt van tomaten en komkommers en eerder in het jaar weer te stoppen. Zo kon in de koudere maanden energie worden bespaard, maar was er wel minder oogst.

Energiezuinige manier

Voor paprika's en aubergines waren de gevolgen minder groot. Deze groenten zijn eenvoudiger in de winter te telen op een energiezuinige manier.

De hoeveelheid ruimte in kassen die werd gebruikt voor groente was vorig jaar ongeveer even groot als in 2021. Ten opzichte van 2012 kwam er wel ruim 2 procent aan ruimte, het zogeheten areaal, bij. Vorig jaar was ruim een derde van dat areaal in gebruik voor de teelt van tomaten. Paprika's waren goed voor net geen derde van de ruimte.

Tomatentelers

Het aantal glasgroentebedrijven daalde in tien jaar met ruim een kwart tot 1160. Vooral bedrijven die zich bezighouden met de teelt van tomaten zijn er minder. Toch is nog altijd zo'n een op de vijf glastuinbouwbedrijven een tomatenteler, net iets meer dan dat er paprikatelers zijn.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.