Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen
De teststraten van de GGD zijn gesloten en dat betekent dat de horeca weer een aantrekkelijkere werkgever wordt. Dat is goed nieuws, met de zomer in de aantocht. Maar ondanks de nieuwe stroom van werknemers, hebben zij wel hogere eisen. Zo willen zij een hoger salaris, zijn ze kritischer op de uren en melden ze zich vaker ziek, meldt het Eindhovens Dagblad.

Het personeelsrooster was tijdens de coronapandemie (en daarna) een flinke uitdaging voor menig horecaondernemers. Dat gold ook voor café-eigenaar Youri Doreleijers. Hij is de eigenaar van de Stadsbrouwerij en Luzt in Eindhoven. Als gevolg van de personeelstekorten moest hij vaak de terrassen eerder sluiten of zelfs een hele dag dichthouden. Hij ziet nu dat er weer meer personeel aankomt en kampt inmiddels niet meer met onderbezetting. De ondernemer geeft aan dat hij per april eigenaar is van een nieuwe zaak en dat die zelfs zes van de zeven dagen geopend is.

Hogere eisen

Tijdens de coronapandemie liepen veel werknemers naar de GGD-teststraten, waar zij een beter loon kregen dan in de horeca. Het personeel dat weer in de horeca wil werken, wil wel andere voorwaarden. Doreleijers ziet dat zij vaak meer perspectief willen hebben, zoals betere doorgroeimogelijkheden. De ondernemer stelt dat dit goed werkgeverschap vergt.

Dat goede werkgeverschap bleef volgens hem uit de horeca, maar komt nu verandering in. Doreleijers vindt dit een goede ontwikkeling. “Gastvrijheid is een vak, maar dan moet je daar als werkgever ook in investeren, bijvoorbeeld door scholing.”

Ook zijn de nieuwe werknemers kritisch over de werkuren. Volgens Doreleijers willen zij minder uren werken, dus is er ook meer personeel nodig om alle roosters in te vullen. Ruud Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland in Eindhoven herkent dit ook. Hij stelt dat werknemers nu meer eisen hebben dan voorheen. Scholing kan volgens hem ook leiden tot meer binding met de onderneming. Werknemers raken minder snel verveeld als een werkgever ze blijft stimuleren.

Ziekmelden om snotneus

Beide zien een andere trend: mensen melden zich sneller ziek. Zo stelt Doreleijers dat het verzuim is verdubbeld sinds de coronapandemie. Werknemers met een snotneus werkten voorheen gewoon door, nu blijven zij thuis. “Er is in de mindset écht iets veranderd wat dat betreft”, aldus de ondernemer. Daarnaast denkt Bakker dat ondernemers ook bang zijn dat andere werknemers worden aangestoken als iemand verkouden is. Dan horen de werknemers vaak iets als ‘blijf maar gewoon thuis’.

Tekort keukenpersoneel

Waar het tekort aan bedieningspersoneel weer redelijk terug begint te kruipen, is er nog wel een flink tekort aan keukenpersoneel. Dat ziet zowel Bakker als Doreleijers. Zij haalden beide koks uit Spanje en Portugal. Zij kunnen hier vaak meer verdienen dan in hun thuisland en dus gaan zij graag deze kant op. Vooralsnog blijft de zoektocht naar koks moeilijk. Volgens Doreleijers is het niet moeilijk om koks te vinden voor het hogere segment, maar is er grote concurrentie voor de doorsnee restaurants.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.