Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen
De teststraten van de GGD zijn gesloten en dat betekent dat de horeca weer een aantrekkelijkere werkgever wordt. Dat is goed nieuws, met de zomer in de aantocht. Maar ondanks de nieuwe stroom van werknemers, hebben zij wel hogere eisen. Zo willen zij een hoger salaris, zijn ze kritischer op de uren en melden ze zich vaker ziek, meldt het Eindhovens Dagblad.

Het personeelsrooster was tijdens de coronapandemie (en daarna) een flinke uitdaging voor menig horecaondernemers. Dat gold ook voor café-eigenaar Youri Doreleijers. Hij is de eigenaar van de Stadsbrouwerij en Luzt in Eindhoven. Als gevolg van de personeelstekorten moest hij vaak de terrassen eerder sluiten of zelfs een hele dag dichthouden. Hij ziet nu dat er weer meer personeel aankomt en kampt inmiddels niet meer met onderbezetting. De ondernemer geeft aan dat hij per april eigenaar is van een nieuwe zaak en dat die zelfs zes van de zeven dagen geopend is.

Hogere eisen

Tijdens de coronapandemie liepen veel werknemers naar de GGD-teststraten, waar zij een beter loon kregen dan in de horeca. Het personeel dat weer in de horeca wil werken, wil wel andere voorwaarden. Doreleijers ziet dat zij vaak meer perspectief willen hebben, zoals betere doorgroeimogelijkheden. De ondernemer stelt dat dit goed werkgeverschap vergt.

Dat goede werkgeverschap bleef volgens hem uit de horeca, maar komt nu verandering in. Doreleijers vindt dit een goede ontwikkeling. “Gastvrijheid is een vak, maar dan moet je daar als werkgever ook in investeren, bijvoorbeeld door scholing.”

Ook zijn de nieuwe werknemers kritisch over de werkuren. Volgens Doreleijers willen zij minder uren werken, dus is er ook meer personeel nodig om alle roosters in te vullen. Ruud Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland in Eindhoven herkent dit ook. Hij stelt dat werknemers nu meer eisen hebben dan voorheen. Scholing kan volgens hem ook leiden tot meer binding met de onderneming. Werknemers raken minder snel verveeld als een werkgever ze blijft stimuleren.

Ziekmelden om snotneus

Beide zien een andere trend: mensen melden zich sneller ziek. Zo stelt Doreleijers dat het verzuim is verdubbeld sinds de coronapandemie. Werknemers met een snotneus werkten voorheen gewoon door, nu blijven zij thuis. “Er is in de mindset écht iets veranderd wat dat betreft”, aldus de ondernemer. Daarnaast denkt Bakker dat ondernemers ook bang zijn dat andere werknemers worden aangestoken als iemand verkouden is. Dan horen de werknemers vaak iets als ‘blijf maar gewoon thuis’.

Tekort keukenpersoneel

Waar het tekort aan bedieningspersoneel weer redelijk terug begint te kruipen, is er nog wel een flink tekort aan keukenpersoneel. Dat ziet zowel Bakker als Doreleijers. Zij haalden beide koks uit Spanje en Portugal. Zij kunnen hier vaak meer verdienen dan in hun thuisland en dus gaan zij graag deze kant op. Vooralsnog blijft de zoektocht naar koks moeilijk. Volgens Doreleijers is het niet moeilijk om koks te vinden voor het hogere segment, maar is er grote concurrentie voor de doorsnee restaurants.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.