Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen
De teststraten van de GGD zijn gesloten en dat betekent dat de horeca weer een aantrekkelijkere werkgever wordt. Dat is goed nieuws, met de zomer in de aantocht. Maar ondanks de nieuwe stroom van werknemers, hebben zij wel hogere eisen. Zo willen zij een hoger salaris, zijn ze kritischer op de uren en melden ze zich vaker ziek, meldt het Eindhovens Dagblad.

Het personeelsrooster was tijdens de coronapandemie (en daarna) een flinke uitdaging voor menig horecaondernemers. Dat gold ook voor café-eigenaar Youri Doreleijers. Hij is de eigenaar van de Stadsbrouwerij en Luzt in Eindhoven. Als gevolg van de personeelstekorten moest hij vaak de terrassen eerder sluiten of zelfs een hele dag dichthouden. Hij ziet nu dat er weer meer personeel aankomt en kampt inmiddels niet meer met onderbezetting. De ondernemer geeft aan dat hij per april eigenaar is van een nieuwe zaak en dat die zelfs zes van de zeven dagen geopend is.

Hogere eisen

Tijdens de coronapandemie liepen veel werknemers naar de GGD-teststraten, waar zij een beter loon kregen dan in de horeca. Het personeel dat weer in de horeca wil werken, wil wel andere voorwaarden. Doreleijers ziet dat zij vaak meer perspectief willen hebben, zoals betere doorgroeimogelijkheden. De ondernemer stelt dat dit goed werkgeverschap vergt.

Dat goede werkgeverschap bleef volgens hem uit de horeca, maar komt nu verandering in. Doreleijers vindt dit een goede ontwikkeling. “Gastvrijheid is een vak, maar dan moet je daar als werkgever ook in investeren, bijvoorbeeld door scholing.”

Ook zijn de nieuwe werknemers kritisch over de werkuren. Volgens Doreleijers willen zij minder uren werken, dus is er ook meer personeel nodig om alle roosters in te vullen. Ruud Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland in Eindhoven herkent dit ook. Hij stelt dat werknemers nu meer eisen hebben dan voorheen. Scholing kan volgens hem ook leiden tot meer binding met de onderneming. Werknemers raken minder snel verveeld als een werkgever ze blijft stimuleren.

Ziekmelden om snotneus

Beide zien een andere trend: mensen melden zich sneller ziek. Zo stelt Doreleijers dat het verzuim is verdubbeld sinds de coronapandemie. Werknemers met een snotneus werkten voorheen gewoon door, nu blijven zij thuis. “Er is in de mindset écht iets veranderd wat dat betreft”, aldus de ondernemer. Daarnaast denkt Bakker dat ondernemers ook bang zijn dat andere werknemers worden aangestoken als iemand verkouden is. Dan horen de werknemers vaak iets als ‘blijf maar gewoon thuis’.

Tekort keukenpersoneel

Waar het tekort aan bedieningspersoneel weer redelijk terug begint te kruipen, is er nog wel een flink tekort aan keukenpersoneel. Dat ziet zowel Bakker als Doreleijers. Zij haalden beide koks uit Spanje en Portugal. Zij kunnen hier vaak meer verdienen dan in hun thuisland en dus gaan zij graag deze kant op. Vooralsnog blijft de zoektocht naar koks moeilijk. Volgens Doreleijers is het niet moeilijk om koks te vinden voor het hogere segment, maar is er grote concurrentie voor de doorsnee restaurants.

Door: Nationale Horecagids

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket.