Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Personeel keert langzaam terug naar de horeca, maar met hogere eisen
De teststraten van de GGD zijn gesloten en dat betekent dat de horeca weer een aantrekkelijkere werkgever wordt. Dat is goed nieuws, met de zomer in de aantocht. Maar ondanks de nieuwe stroom van werknemers, hebben zij wel hogere eisen. Zo willen zij een hoger salaris, zijn ze kritischer op de uren en melden ze zich vaker ziek, meldt het Eindhovens Dagblad.

Het personeelsrooster was tijdens de coronapandemie (en daarna) een flinke uitdaging voor menig horecaondernemers. Dat gold ook voor café-eigenaar Youri Doreleijers. Hij is de eigenaar van de Stadsbrouwerij en Luzt in Eindhoven. Als gevolg van de personeelstekorten moest hij vaak de terrassen eerder sluiten of zelfs een hele dag dichthouden. Hij ziet nu dat er weer meer personeel aankomt en kampt inmiddels niet meer met onderbezetting. De ondernemer geeft aan dat hij per april eigenaar is van een nieuwe zaak en dat die zelfs zes van de zeven dagen geopend is.

Hogere eisen

Tijdens de coronapandemie liepen veel werknemers naar de GGD-teststraten, waar zij een beter loon kregen dan in de horeca. Het personeel dat weer in de horeca wil werken, wil wel andere voorwaarden. Doreleijers ziet dat zij vaak meer perspectief willen hebben, zoals betere doorgroeimogelijkheden. De ondernemer stelt dat dit goed werkgeverschap vergt.

Dat goede werkgeverschap bleef volgens hem uit de horeca, maar komt nu verandering in. Doreleijers vindt dit een goede ontwikkeling. “Gastvrijheid is een vak, maar dan moet je daar als werkgever ook in investeren, bijvoorbeeld door scholing.”

Ook zijn de nieuwe werknemers kritisch over de werkuren. Volgens Doreleijers willen zij minder uren werken, dus is er ook meer personeel nodig om alle roosters in te vullen. Ruud Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland in Eindhoven herkent dit ook. Hij stelt dat werknemers nu meer eisen hebben dan voorheen. Scholing kan volgens hem ook leiden tot meer binding met de onderneming. Werknemers raken minder snel verveeld als een werkgever ze blijft stimuleren.

Ziekmelden om snotneus

Beide zien een andere trend: mensen melden zich sneller ziek. Zo stelt Doreleijers dat het verzuim is verdubbeld sinds de coronapandemie. Werknemers met een snotneus werkten voorheen gewoon door, nu blijven zij thuis. “Er is in de mindset écht iets veranderd wat dat betreft”, aldus de ondernemer. Daarnaast denkt Bakker dat ondernemers ook bang zijn dat andere werknemers worden aangestoken als iemand verkouden is. Dan horen de werknemers vaak iets als ‘blijf maar gewoon thuis’.

Tekort keukenpersoneel

Waar het tekort aan bedieningspersoneel weer redelijk terug begint te kruipen, is er nog wel een flink tekort aan keukenpersoneel. Dat ziet zowel Bakker als Doreleijers. Zij haalden beide koks uit Spanje en Portugal. Zij kunnen hier vaak meer verdienen dan in hun thuisland en dus gaan zij graag deze kant op. Vooralsnog blijft de zoektocht naar koks moeilijk. Volgens Doreleijers is het niet moeilijk om koks te vinden voor het hogere segment, maar is er grote concurrentie voor de doorsnee restaurants.

Door: Nationale Horecagids

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.