Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NVWA legt werkzaamheden veetransportbedrijf stil na 'schokkende' beelden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
NVWA legt werkzaamheden veetransportbedrijf stil na 'schokkende' beelden
De dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord slaat opnieuw alarm over misstanden die ze ziet in de vee-industrie, nu speciaal over de transporten van (melk)koeien en kalveren. Ze gaat dinsdag ook filmpjes op de eigen site publiceren die ze naar eigen zeggen met een verborgen camera heeft gemaakt - drie dit jaar, één eind vorig jaar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ondernam intussen al actie, liet ze in een reactie weten.

Ongehoord deed onderzoek bij vier transportcentra, twee in België, een in Noord-Brabant en een in Zuid-Holland, waar ze ook filmde. De organisatie koos voor onderzoek in beide landen, omdat die ook onderling veel vee verhandelen en volgens Ongehoord dus niet los van elkaar moeten worden gezien.

De NVWA bekeek de beelden al en spreekt van "schokkend en volstrekt onacceptabel. De mensen die te zien zijn op deze beelden voldoen overduidelijk niet aan hun plicht om dieren met respect te behandelen en te vervoeren. Het is helder dat de dieren op deze beelden absoluut niet transportwaardig zijn, maar juist zorg nodig hebben".

Aangifte

De filmpjes die in Noord-Brabant werden gemaakt, zijn voor de autoriteit "directe aanleiding om de erkenning van dit bedrijf te schorsen". De NVWA had dit bedrijf al enige tijd in beeld en onder aangescherpt toezicht geplaatst. Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals meldt deze week naar aanleiding van de beelden aangifte te zullen doen van dierenmishandeling en overtreding van regels uit de Europese Transportverordening.

Ongehoord registreerde in de centra, zoals ze het zelf omschrijft, "moederkoeien die niet meer konden lopen, ziek waren, kreupel of doodsbang. Ook met kalfjes van amper twee weken oud wordt niet zachtzinnig omgegaan. Ze worden geslagen, getrapt en opgedreven met stokken en stroomstootwapens".

Fouten

De organisatie rept verder van het duwen en trekken aan oren en snuit bij ernstig zieke koeien, het verslepen van een ernstig ziek dier aan staart en poten, stroomschokken bij ernstig zieke koeien, het sleuren van dieren met touwen, een heupklem en van het prikken met een hooivork.

Ongehoord heeft ook documenten opgevraagd waaruit volgens een woordvoerder blijkt dat toezichthouders in België en Nederland exportcertificaten afgaven voor zieke, gewonde, kreupele of hoogzwangere runderen, die volgens de regels eigenlijk niet meer vervoerd mochten worden.

De NVWA ziet haar beeld bevestigd dat "er bij een aantal verzamelcentra zaken ernstig fout gaan". Daarom zijn regels en toezicht alweer verder aangescherpt. Ze houdt "risicogericht" toezicht: bepaalde verzamelcentra worden vaker geïnspecteerd. Maar de NVWA "kan niet overal op ieder moment zijn om in te grijpen. De sector heeft een eigen verantwoordelijkheid om goed met dieren om te gaan en ze te beschermen".

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.