Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NVWA: geen hondenvlees uit Spanje naar Nederland

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Er zijn geen aanwijzingen dat er honden- of kattenvlees in producten vanuit Spanje naar Nederland zijn vervoerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt vrijdag dat de Spaanse voedselwaakhond dit desgevraagd heeft bevestigd na berichtgeving over hondenvlees in De Telegraaf.

Het dagblad meldde dat honden- en kattenvlees uit Spanje verwerkt zou zijn in onder meer gehaktballetjes. De Spaanse voedselwaakhond heeft de NVWA laten weten dat weliswaar eerder sprake was van een dergelijke melding in Spanje, maar dat daar nu geen aanwijzingen voor zijn.

In Spanje deden in maart berichten de ronde over hondenvlees in diervoeding. Daar is onderzoek naar gedaan en in Spanje loopt daar een strafzaak naar. De Spaanse voedselwaakhond ziet echter geen link met Nederland en heeft ook geen officiële melding gedaan over de zaak aan Nederland.

De NVWA laat weten tot dusverre geen aanleiding voor eigen onderzoek of handhavingsacties te zien. Wanneer uit Spanje wel een officiële melding komt gaan we naar vervolgstappen kijken, aldus de zegsman.

De Telegraaf meldde donderdag dat Spaanse instanties aan de bel trekken over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding, maar mogelijk ook in gehaktballetjes. Firma's zouden geld bieden om overleden huisdieren thuis op te halen en ook asielen zouden worden benaderd. Volgens de krant zou er een link zijn met een onlangs opgedoekte vleesgroothandel in Amsterdam en zou 'jarenlang' vlees naar Nederland zijn geëxporteerd.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.