Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cao-lonen sterk gestegen, maar nog wel onder inflatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Cao-lonen sterk gestegen, maar nog wel onder inflatie
De Nederlandse cao-lonen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met 5 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau was dat de grootste stijging in veertig jaar. Maar daarmee gingen werknemers er nog niet op vooruit, want de inflatie bedroeg in dezelfde periode rond de 6,6 procent.

Gemiddeld gingen werknemers er in het eerste kwartaal dus zo'n 1,5 procent op achteruit, stellen de statistici. Wel waren er verschillen in beroepsgroepen. Zo stegen de lonen in de horeca gemiddeld met 8 procent, mede door de verhoging van het minimumloon. Een jaar geleden had de horeca nog een van de laagste loonstijgingen.

Ook in de vervoer- en opslagbranche gingen de lonen stevig omhoog, met 7,8 procent. De sector verhuur en handel van onroerend goed had met een toename van 2,5 procent de kleinste loonstijging. Maar in die sector waren de lonen begin 2022 wel hard omhoog gegaan.

Stakingsgolf

De hoge loonstijgingen zijn mede te danken aan de vele stakingen van de afgelopen maanden. Daarmee dwongen de vakbonden werkgevers om de lonen verder te verhogen. Maar dat brengt ook een gevaar met zich mee, stellen economen en centrale banken als De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). Zij waarschuwen dat er een loon-prijsspiraal kan ontstaan.

Dat verschijnsel doet zich voor als bedrijven de hogere lonen die ze moeten betalen gaan doorberekenen in de prijzen van hun producten. Daardoor zullen die producten weer duurder worden en blijft de inflatie langer hoog, waardoor werknemers weer hogere lonen eisen.

Rekensom DNB

Overigens had DNB-president Klaas Knot eerder nog niet het gevoel dat zo'n loon-prijsspiraal aanstaande leek. Hij benadrukte juist nog ruimte te zien voor werkgevers om de lonen extra te verhogen. Knot zei in december een rekensom gemaakt te hebben waaruit naar voren kwam dat de lonen 5 tot 7 procent omhoog zouden kunnen.

Door: ANP

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe