Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herman Hell: biedt geen gratis kraanwater aan in restaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Herman Hell: biedt geen gratis kraanwater aan in restaurants
Herman Hell is de eigenaar van de Hells Kitchen Horeca Groep. Hieronder vallen horecazaken zoals het Nieuw Rotterdams Café (NRC), Het Zalmhuis en Grace. Daarnaast is hij trendwatcher en schrijft hij columns voor onder andere Entree Magazine. Hij schreef onlangs over het serveren van kraanwater in restaurants en de discussie die hier omheen hangt. Dit meldt Entree Magazine.

In restaurants vinden gasten het vaak heel normaal om een bedrag neer te leggen voor een fles mineraalwater. Maar op het moment dat zij zien dat er kosten in rekening wordt gebracht voor kraanwater, krijgt horecapersoneel hier wel de nodige opmerkingen over. Hell zet hier vraagtekens bij. Hij stelt dat water helemaal niet gratis is als het uit de kraan komt.

Kosten van kraanwater

Om water uit de kraan te laten stromen, moet toch echt geld worden betaald. Het kost in Nederland volgens Waternet ongeveer 1,03 euro voor 1000L water. Dat komt neer op een bedrag van 0,03 cent per glas van 250 milliliter. Dat lijkt een te verwaarlozen bedrag, maar Hell heeft hier een andere kijk op. Al helemaal als je je bedenkt dat het water niet het enige is waar een onderneming voor moet betalen. Ook afwassen, het glas zelf, schoonmaakmiddelen en de huur moeten bekostigd worden. Daarom stelt Herman dat een glas kraanwater misschien zelfs net zo veel moet kosten als een fles bronwater.

Betalen voor mineraalwater

Herman vraagt zich af waarom gasten wél de hoofdprijs willen betalen voor bronwater in een glazen fles. Hij stelt dat mensen ‘graag geld uitgeven voor het verpakken van gewoon water met een marketingverhaal’. De ondernemer zet vraagtekens bij de manier waarop deze flessen het land in komen. Die worden doorgaans geïmporteerd vanuit Zuid-Europa, ‘terwijl wij zelf het beste en schoonste drinkwater ter wereld’ hebben. Daarnaast moeten deze flessen ook nog eens koud worden gezet, omdat dit de manier is waarop water geserveerd ‘moet’ worden. “Hoe bizar is het dat er een hele economie is ontstaan rondom iets dat gewoon uit de kraan komt”, schrijft hij in het column.

Oplossing

De oplossing volgens Herman Hell? In ieder geval geen gratis water weggeven. Hij geeft aan dat dit ten koste gaat van de omzet en daarnaast gedrag triggered om te vragen naar gratis kraanwater. Daarom denkt Herman dat het verbeteren van het imago van kraanwater kan helpen. Daarentegen plaatst hij de kanttekening dat niet overal in de wereld mensen toegang hebben tot schoon kraanwater. Hierdoor verwacht hij ook dat flessen water niet snel uit het beeld zullen verdwijnen. In Nederland hebben we wel de keuze. “Óf we gaan in Nederland ons eigen kraanwater op een voetstuk zetten.”

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.