Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Herman Hell: biedt geen gratis kraanwater aan in restaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Herman Hell: biedt geen gratis kraanwater aan in restaurants
Herman Hell is de eigenaar van de Hells Kitchen Horeca Groep. Hieronder vallen horecazaken zoals het Nieuw Rotterdams Café (NRC), Het Zalmhuis en Grace. Daarnaast is hij trendwatcher en schrijft hij columns voor onder andere Entree Magazine. Hij schreef onlangs over het serveren van kraanwater in restaurants en de discussie die hier omheen hangt. Dit meldt Entree Magazine.

In restaurants vinden gasten het vaak heel normaal om een bedrag neer te leggen voor een fles mineraalwater. Maar op het moment dat zij zien dat er kosten in rekening wordt gebracht voor kraanwater, krijgt horecapersoneel hier wel de nodige opmerkingen over. Hell zet hier vraagtekens bij. Hij stelt dat water helemaal niet gratis is als het uit de kraan komt.

Kosten van kraanwater

Om water uit de kraan te laten stromen, moet toch echt geld worden betaald. Het kost in Nederland volgens Waternet ongeveer 1,03 euro voor 1000L water. Dat komt neer op een bedrag van 0,03 cent per glas van 250 milliliter. Dat lijkt een te verwaarlozen bedrag, maar Hell heeft hier een andere kijk op. Al helemaal als je je bedenkt dat het water niet het enige is waar een onderneming voor moet betalen. Ook afwassen, het glas zelf, schoonmaakmiddelen en de huur moeten bekostigd worden. Daarom stelt Herman dat een glas kraanwater misschien zelfs net zo veel moet kosten als een fles bronwater.

Betalen voor mineraalwater

Herman vraagt zich af waarom gasten wél de hoofdprijs willen betalen voor bronwater in een glazen fles. Hij stelt dat mensen ‘graag geld uitgeven voor het verpakken van gewoon water met een marketingverhaal’. De ondernemer zet vraagtekens bij de manier waarop deze flessen het land in komen. Die worden doorgaans geïmporteerd vanuit Zuid-Europa, ‘terwijl wij zelf het beste en schoonste drinkwater ter wereld’ hebben. Daarnaast moeten deze flessen ook nog eens koud worden gezet, omdat dit de manier is waarop water geserveerd ‘moet’ worden. “Hoe bizar is het dat er een hele economie is ontstaan rondom iets dat gewoon uit de kraan komt”, schrijft hij in het column.

Oplossing

De oplossing volgens Herman Hell? In ieder geval geen gratis water weggeven. Hij geeft aan dat dit ten koste gaat van de omzet en daarnaast gedrag triggered om te vragen naar gratis kraanwater. Daarom denkt Herman dat het verbeteren van het imago van kraanwater kan helpen. Daarentegen plaatst hij de kanttekening dat niet overal in de wereld mensen toegang hebben tot schoon kraanwater. Hierdoor verwacht hij ook dat flessen water niet snel uit het beeld zullen verdwijnen. In Nederland hebben we wel de keuze. “Óf we gaan in Nederland ons eigen kraanwater op een voetstuk zetten.”

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.