Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelin voegt maar liefst tien restaurants toe in de Gids voor maart

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Michelin voegt maar liefst tien restaurants toe in de Gids voor maart
Elke maand voegt Michelin nieuwe restaurants toe aan de Gids. In maart hebben maar liefst tien restaurants een vermelding gekregen in de befaamde restaurantgids. Deze zaken krijgen onder andere een eigen pagina op de website, meldt Michelin. 

Op 24 april is de jaarlijkse Sterrenceremonie van Michelin Nederland in Amsterdam. Daar zal bekend worden gemaakt welke onderscheiding de nieuwe restaurants zullen ontvangen. Restaurants die worden meegenomen in de gids kunnende Bib Gourmand-onderscheiding ontvangen, voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook is het mogelijk dat zij een Groene Ster ontvangen. Deze onderscheiding kan een restaurant krijgen wanneer zij op een duurzame en ethische manier hun gerechten bereiden en serveren. En natuurlijk maken de restaurants kans op een Michelinster.

De afgelopen maand hebben de inspecteurs van Michelin niet stilgezeten. Zij beoordeelden deze tien restaurants die nu zijn opgenomen in de gids. Dit zijn ze op een rijtje:

Barres in Middelburg

Barres straalt volgens Michelin ‘verjongde elegantie’ uit. Daarmee bedoelt Michelin dat alles piekfijn in orde is, zonder er stijfjes uit te zien. Het restaurant wordt geprezen om zijn aandacht voor de gasten en ‘gedetailleerde samenspel van lokaal lekkers’, zoals de Zeeuwse schelpdieren.

Bar Senang in Zwolle

Dit restaurant is een dochtertje van Jonnie en Thérèse Boer. Het is een stoofpotje van allerlei verschillende smaken uit Nabije, het Midden en Verre Oosten. De smaken zijn ‘fris en genuanceerd’, met gerechten zoals yakitori van kip, chevice, ramen of wonton. “De ene bereiding na de andere is een smaakexplosie, lekker pittig, zonder té te zijn. Wat een generositeit!”

Bistrot Regent in Nijmegen

In Regent worden gasten volgens Michelin meegenomen op een tripje naar Frankrijk. Met een goede wijnkaart en traditionele bereidingen laat het restaurant ‘het beste zien wat het land te bieden heeft’. De gids spreekt haar waardering uit over de vissoep met rouille en croutons, evenals de gekonfijte eendenbout met kappertjessaus. “De aanlokkelijke kaart laat liefhebbers van de betere bistrokeuken kraaien van plezier en heeft ook aandacht voor gasten die vis en vlees liever mijden. Een voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding.”

Broederenklooster in Zutphen

Alhoewel het restaurant in een historisch gebouw is gevestigd (1293), worden de gasten met luxe en moderne gerechten ontvangen in Broederenklooster. Op de plek waar de broeders aten gaan gasten neerslaan om Franse gerechten te proeven zoals gebakken tarbot of hertenfilet. “Bij Broederenklooster triomferen topproducten. De prachtkamers zijn ideaal om volledig tot rust te komen.”

De Voorburcht in Hattem

De gasten van De Voorburcht komen in een middeleeuwse vesting met een geüpdatete interieur. Bekende producten zoals zeebaars en grain fed bavette maken hier hun intrede in ‘creatieve gerechten die een punch hebben’. Michelin: “Deze keuken is weldoordacht en rijk. Bij De Voorburcht brengt men klassiek tot leven.”

Foer in Amsterdam

Michelin noemt Foer ‘een zaak met karakter’. In de keuken wordt de focus gelegd op plantaardige producten, die eventueel aan te vullen zijn met vis en vlees. De chef-kok bereidt hier gerechten met ‘inventieve associaties en technieken’. Niet alleen de plantaardige gerechten, maar ook vis- en vleesgerechten worden door de gids geprezen. “Perfect gegaarde daikon belegt hij met mosselen en combineert hij met gekaramelliseerde room en groene kruiden die zeer mooi aansluit bij een bouillon van dashi. Verrassend!”

Green in Amsterdam

De tweede nieuwkomer uit Amsterdam is een ‘architectonische blikvanger’, doordat het restaurant is gevestigd in het duurzame Valley-gebouw. Daar kunnen gasten naar de bovenste verdieping om in Restaurant Green te komen. De naam verklapt al dat het in dit restaurant om plantaardige gerechten draait. Michelin noemt de gerechten ‘fris en origineel’, met verrassende contrasten. De groenten worden hier volledig gebruikt, van lof tot pit. Volgens Michelin heeft Amsterdam er ‘een geweldig’ lunchadres bij.

Hemel & Aarde in Utrecht

Een stijlvol interieur, diepgaande smaken en diversiteit. Dat zijn de kenmerken van Hemel & Aarde volgens Michelin. “De chef benadrukt de diversiteit van al het lekkers dat de aarde te bieden heeft met levendigheid, creativiteit en de nodige durf.” Een mooi adres voor een vegetarisch diner.

IJssel Restaurant in Deventer

In IJssel Restaurant ‘ontvouwt de jonge chef zijn visie van de moderne Franse keuken’. in het restaurant aan de IJssel zijn het voornamelijk Nederlandse gerechten die hun intrede maken. De nadruk ligt op de korte keten. “IJssel Restaurant is verrassend herkenbaar!”

Gris Sec Restaurant & Winebar

“Floraal, fris, maar toch met karakter.” Dat is de omschrijving van Michelin als het restaurant een glas wijn zou zijn. De sommelier in het restaurant heeft veel kunde over de veelal Europese wijnen die de gerechten aanvullen. Ook de gerechten vallen op bij de inspecteurs. Die worden geprezen om de fijne associaties met de wijnen en het karakter. “Bij Gris Sec ondersteunen ze de wine tasting met karakter op het bord.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.