Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelin voegt maar liefst tien restaurants toe in de Gids voor maart

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Michelin voegt maar liefst tien restaurants toe in de Gids voor maart
Elke maand voegt Michelin nieuwe restaurants toe aan de Gids. In maart hebben maar liefst tien restaurants een vermelding gekregen in de befaamde restaurantgids. Deze zaken krijgen onder andere een eigen pagina op de website, meldt Michelin. 

Op 24 april is de jaarlijkse Sterrenceremonie van Michelin Nederland in Amsterdam. Daar zal bekend worden gemaakt welke onderscheiding de nieuwe restaurants zullen ontvangen. Restaurants die worden meegenomen in de gids kunnende Bib Gourmand-onderscheiding ontvangen, voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook is het mogelijk dat zij een Groene Ster ontvangen. Deze onderscheiding kan een restaurant krijgen wanneer zij op een duurzame en ethische manier hun gerechten bereiden en serveren. En natuurlijk maken de restaurants kans op een Michelinster.

De afgelopen maand hebben de inspecteurs van Michelin niet stilgezeten. Zij beoordeelden deze tien restaurants die nu zijn opgenomen in de gids. Dit zijn ze op een rijtje:

Barres in Middelburg

Barres straalt volgens Michelin ‘verjongde elegantie’ uit. Daarmee bedoelt Michelin dat alles piekfijn in orde is, zonder er stijfjes uit te zien. Het restaurant wordt geprezen om zijn aandacht voor de gasten en ‘gedetailleerde samenspel van lokaal lekkers’, zoals de Zeeuwse schelpdieren.

Bar Senang in Zwolle

Dit restaurant is een dochtertje van Jonnie en Thérèse Boer. Het is een stoofpotje van allerlei verschillende smaken uit Nabije, het Midden en Verre Oosten. De smaken zijn ‘fris en genuanceerd’, met gerechten zoals yakitori van kip, chevice, ramen of wonton. “De ene bereiding na de andere is een smaakexplosie, lekker pittig, zonder té te zijn. Wat een generositeit!”

Bistrot Regent in Nijmegen

In Regent worden gasten volgens Michelin meegenomen op een tripje naar Frankrijk. Met een goede wijnkaart en traditionele bereidingen laat het restaurant ‘het beste zien wat het land te bieden heeft’. De gids spreekt haar waardering uit over de vissoep met rouille en croutons, evenals de gekonfijte eendenbout met kappertjessaus. “De aanlokkelijke kaart laat liefhebbers van de betere bistrokeuken kraaien van plezier en heeft ook aandacht voor gasten die vis en vlees liever mijden. Een voorbeeldige prijs-kwaliteitverhouding.”

Broederenklooster in Zutphen

Alhoewel het restaurant in een historisch gebouw is gevestigd (1293), worden de gasten met luxe en moderne gerechten ontvangen in Broederenklooster. Op de plek waar de broeders aten gaan gasten neerslaan om Franse gerechten te proeven zoals gebakken tarbot of hertenfilet. “Bij Broederenklooster triomferen topproducten. De prachtkamers zijn ideaal om volledig tot rust te komen.”

De Voorburcht in Hattem

De gasten van De Voorburcht komen in een middeleeuwse vesting met een geüpdatete interieur. Bekende producten zoals zeebaars en grain fed bavette maken hier hun intrede in ‘creatieve gerechten die een punch hebben’. Michelin: “Deze keuken is weldoordacht en rijk. Bij De Voorburcht brengt men klassiek tot leven.”

Foer in Amsterdam

Michelin noemt Foer ‘een zaak met karakter’. In de keuken wordt de focus gelegd op plantaardige producten, die eventueel aan te vullen zijn met vis en vlees. De chef-kok bereidt hier gerechten met ‘inventieve associaties en technieken’. Niet alleen de plantaardige gerechten, maar ook vis- en vleesgerechten worden door de gids geprezen. “Perfect gegaarde daikon belegt hij met mosselen en combineert hij met gekaramelliseerde room en groene kruiden die zeer mooi aansluit bij een bouillon van dashi. Verrassend!”

Green in Amsterdam

De tweede nieuwkomer uit Amsterdam is een ‘architectonische blikvanger’, doordat het restaurant is gevestigd in het duurzame Valley-gebouw. Daar kunnen gasten naar de bovenste verdieping om in Restaurant Green te komen. De naam verklapt al dat het in dit restaurant om plantaardige gerechten draait. Michelin noemt de gerechten ‘fris en origineel’, met verrassende contrasten. De groenten worden hier volledig gebruikt, van lof tot pit. Volgens Michelin heeft Amsterdam er ‘een geweldig’ lunchadres bij.

Hemel & Aarde in Utrecht

Een stijlvol interieur, diepgaande smaken en diversiteit. Dat zijn de kenmerken van Hemel & Aarde volgens Michelin. “De chef benadrukt de diversiteit van al het lekkers dat de aarde te bieden heeft met levendigheid, creativiteit en de nodige durf.” Een mooi adres voor een vegetarisch diner.

IJssel Restaurant in Deventer

In IJssel Restaurant ‘ontvouwt de jonge chef zijn visie van de moderne Franse keuken’. in het restaurant aan de IJssel zijn het voornamelijk Nederlandse gerechten die hun intrede maken. De nadruk ligt op de korte keten. “IJssel Restaurant is verrassend herkenbaar!”

Gris Sec Restaurant & Winebar

“Floraal, fris, maar toch met karakter.” Dat is de omschrijving van Michelin als het restaurant een glas wijn zou zijn. De sommelier in het restaurant heeft veel kunde over de veelal Europese wijnen die de gerechten aanvullen. Ook de gerechten vallen op bij de inspecteurs. Die worden geprezen om de fijne associaties met de wijnen en het karakter. “Bij Gris Sec ondersteunen ze de wine tasting met karakter op het bord.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.