Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Steeds meer restaurants vragen aanbetaling door no-shows

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
Steeds meer restaurants vragen aanbetaling door no-shows
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat je wilt reserveren voor een restaurantbezoek, maar de zaak al helemaal vol zit. Vervelend, zeker als je er vervolgens achter komt dat een deel van die reserveringen niet eens komt opdagen. Nu ziet reserveringsplatform Resengo dat steeds meer restaurants overgaan op aanbetalingen voor reserveringen vanwege deze zogenoemde ‘no-shows’, meldt RTL Nieuws.

Een woordvoerder van Resengo, Matthijs Pet, legt uit waarom het zo vervelend is voor een restaurant als gasten niet komen opdagen. Hij stelt dat het niet alleen gaat om een lege stoel in het restaurant, maar ook verspilde mise-en-place en het teleurstellen van andere gasten spelen een belangrijke rol. Ook de Koninklijke Horeca Nederland hoort vaker van horecaondernemers dat zij hier last van hebben. De KHN kan daar geen duidelijke verklaring voor geven, maar stelt dat overmacht, een dubbele reservering of een andere (persoonlijke) redenen van invloed kunnen zijn hierop.

Daarnaast is er ook een verschil tussen de manier van reservering en de mate van niet op komen dagen. De KHN stelt dat gasten die telefonisch een reservering maken vaker komen dan gasten die online reserveren. Een woordvoerder verklaart dit met het persoonlijke contact dat je hebt wanneer er telefonisch wordt gereserveerd.

Overstappen op aanbetaling

Hierdoor hebben veel restaurants de stap gezet om een aanbetaling te vragen voor een reservering. Dat gebeurt voornamelijk bij horecaonderneming in de grote steden. Resengo, één van de grootste reserveringsplatforms in Nederland, ziet dat meer restaurants deze overstap maken. Pet stelt dat restaurants dit voornamelijk doen op drukke dagen of evenementen, zoals Pasen.

Sinds de coronapandemie moeten gasten een aanbetaling doen bij restaurant Scheepskameel in Amsterdam. Dit voerden zij in tijdens de coronapandemie, toen er maar een beperkt aantal bezoekers in het restaurant konden komen. Eén van de eigenaren is Bob Kaasenbrood. Hij stelt dat zij het daarvoor al wilden doen, ‘alleen was de drempel iets te groot’. Voorheen had het restaurant regelmatig te maken met no-shows. Of soms kwamen er van de tien mensen maar vijf opdagen.

Het restaurant krijgt veel reacties van de gasten over de aanbetaling. Sommige mensen begrijpen dat zij het invoeren, anderen reageren verontwaardigd. Kaasenbrood geeft wel aan dat deze mensen na een uitleg vaak toch wel begrip tonen voor de keuze van het restaurant.

Extra drempel

Pet geeft aan dat de aanbetaling geen perfecte oplossing is voor het probleem. Hij stelt dat mensen hierdoor een grotere drempel ervaren om een reservering te plaatsen. “Gastvrijheid wint het vaak van gezond verstand”, zegt Pet. Uiteindelijk staat de gast altijd voorop.

Niet alleen de grotere drempel speelt een rol bij restaurants om af te zien van de aanbetaling. Volgens Pet vrezen veel ondernemers ook voor slechte recensies. Hij geeft aan dat iedereen een review kan plaatsen bij een restaurant zonder dat diegene er daadwerkelijk is geweest.

Herbevestiging reservering

Naast het invoeren van een aanbetaling zijn er andere oplossingen voor dit probleem. Wat veel restaurants doen tegenwoordig is het sturen van een herbevestiging, 24 of 48 uur voor de reservering. Op die manier zien gasten de reservering opnieuw. Het is ook een mooie gelegenheid om te dubbelchecken of het aantal gasten in de reservering nog steeds klopt.

Ook heeft de KHN de Uniforme Voorwaarden Horeca (UVH) opgesteld. Op het moment dat deze worden meegenomen in de algemene voorwaarden van een restaurant, kunnen zij de extra kosten van een no-show vergalen bij de KHN. Dat kan dan bijvoorbeeld gaan om kosten voor extra personeel. De voorwaarden zijn niet verplicht, maar kunnen wel gebruikt worden door restaurants om hunzelf te beschermen tegen gasten die niet komen opdagen.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.