Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sterrenrestaurants: ondanks hoge inflatie blijven mensen reserveren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Sterrenrestaurants: ondanks hoge inflatie blijven mensen reserveren
Nederlandse sterrenrestaurants doen goede zaken met hun reserveringen ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid. Gasten willen graag op hoog niveau dineren en zijn bereid daar ook de portemonnee voor te trekken. Wel moeten ook sterrenzaken de hogere kosten voor inkoop en energie doorberekenen in de prijzen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende restaurants die zijn bekroond met Michelinsterren.

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle zegt dat de reserveringen "al tot aardig ver in de toekomst vol zitten". "Wat dat betreft hebben wij met ons restaurant zeker geen moeite om gasten aan te trekken. Een prachtige luxepositie. Wat de bestedingen betreft merken we dat onze gasten wat uitbundiger zijn geworden in hun uitgaves na corona."

Aan de Poel in Amstelveen, met twee sterren, laat weten dat de zaken uitstekend gaan. "Het gaat eerlijk gezegd erg goed met de reserveringen. We zijn erg tevreden met hoe het gaat. Ook zijn er geen problemen met personeelstekorten. Wat dat betreft zitten we in een luxepositie."

Geen antwoord op inflatie

Parkheuvel in Rotterdam, dat ook twee sterren heeft, geeft aan dat vorig jaar al goed werd gedraaid en dat de omzet dit jaar verder stijgt. "Dus dat is heel goed. Als gasten eenmaal binnen zijn dan is de 'sky the limit'. De mensen die bij ons komen kunnen dat veroorloven en willen genieten." Ook bij tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat gaan de zaken prima. "Het restaurant draait lekker door."

Maar ook sterrenzaken ontkomen niet aan de hogere prijzen voor levensmiddelen en energie. "Zeker hebben we wat gemerkt van de gestegen prijzen. We hebben het zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen, maar ook wij hebben onze prijzen recentelijk iets moeten verhogen", zegt De Librije.

Brancheorganisatie maakt zich weinig zorgen

"We vragen natuurlijk hogere prijzen, dat kan niet anders. Maar mensen weten waar ze voor komen dus dat raakt ons niet", aldus Parkheuvel. De Kromme Watergang zegt er gek van te worden. "Het is niet leuk meer. Alle kosten zijn gemiddeld zo’n 15 procent omhoog en dan zwijgen we maar over elektra en gas. Wij moeten daardoor helaas ook de prijzen omhoog doen."

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat het "ondanks de coronaschulden en energiecrisis" over het algemeen goed gaat onder de sterrenzaken. "Toch kunnen we niet zeggen hoe sterrenzaken er precies financieel voorstaan op dit moment. Wat we wél kunnen zeggen is dat de meeste horecaondernemers op dit moment een gezonde spanning hebben voor de Michelinsterren die binnenkort weer worden uitgereikt."

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.