Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Sterrenrestaurants: ondanks hoge inflatie blijven mensen reserveren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Sterrenrestaurants: ondanks hoge inflatie blijven mensen reserveren
Nederlandse sterrenrestaurants doen goede zaken met hun reserveringen ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid. Gasten willen graag op hoog niveau dineren en zijn bereid daar ook de portemonnee voor te trekken. Wel moeten ook sterrenzaken de hogere kosten voor inkoop en energie doorberekenen in de prijzen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende restaurants die zijn bekroond met Michelinsterren.

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle zegt dat de reserveringen "al tot aardig ver in de toekomst vol zitten". "Wat dat betreft hebben wij met ons restaurant zeker geen moeite om gasten aan te trekken. Een prachtige luxepositie. Wat de bestedingen betreft merken we dat onze gasten wat uitbundiger zijn geworden in hun uitgaves na corona."

Aan de Poel in Amstelveen, met twee sterren, laat weten dat de zaken uitstekend gaan. "Het gaat eerlijk gezegd erg goed met de reserveringen. We zijn erg tevreden met hoe het gaat. Ook zijn er geen problemen met personeelstekorten. Wat dat betreft zitten we in een luxepositie."

Geen antwoord op inflatie

Parkheuvel in Rotterdam, dat ook twee sterren heeft, geeft aan dat vorig jaar al goed werd gedraaid en dat de omzet dit jaar verder stijgt. "Dus dat is heel goed. Als gasten eenmaal binnen zijn dan is de 'sky the limit'. De mensen die bij ons komen kunnen dat veroorloven en willen genieten." Ook bij tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat gaan de zaken prima. "Het restaurant draait lekker door."

Maar ook sterrenzaken ontkomen niet aan de hogere prijzen voor levensmiddelen en energie. "Zeker hebben we wat gemerkt van de gestegen prijzen. We hebben het zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen, maar ook wij hebben onze prijzen recentelijk iets moeten verhogen", zegt De Librije.

Brancheorganisatie maakt zich weinig zorgen

"We vragen natuurlijk hogere prijzen, dat kan niet anders. Maar mensen weten waar ze voor komen dus dat raakt ons niet", aldus Parkheuvel. De Kromme Watergang zegt er gek van te worden. "Het is niet leuk meer. Alle kosten zijn gemiddeld zo’n 15 procent omhoog en dan zwijgen we maar over elektra en gas. Wij moeten daardoor helaas ook de prijzen omhoog doen."

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat het "ondanks de coronaschulden en energiecrisis" over het algemeen goed gaat onder de sterrenzaken. "Toch kunnen we niet zeggen hoe sterrenzaken er precies financieel voorstaan op dit moment. Wat we wél kunnen zeggen is dat de meeste horecaondernemers op dit moment een gezonde spanning hebben voor de Michelinsterren die binnenkort weer worden uitgereikt."

Door: ANP

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

31 mei '23 (14:29)

Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school

Tot voor kort was hij de chef-kok van voormalig tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De chef wilde echter een eigen weg inslaan. Zo vertrok hij bij Pure C, en plant om zijn eigen restaurant in zowel Nederland als Bali te openen. De chef-kok gaat over anderhalf tot twee jaar zijn Zeeuwse restaurant openen in de voormalige gemeenteschool D’Ouwe Schoole, aan de markt in Retranchement. De chef vertelt dat er naast het restaurant ook een atelier komt, een traiteur en een winkel met regionale producten. Dat meldt PZC.

31 mei '23 (13:09)

ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’

Met het zonnige weer heeft de horeca het druk gehad afgelopen weekend. Vanwege het personeelstekort in de sector zal het veel ondernemers moeite hebben gekost om de personeelsroosters rond te krijgen. Maar liefst vier op de tien horecaondernemers heeft moeite om voldoende personeel te vinden, meldt ING.

31 mei '23 ( 9:15)

Lichte omzetstijging horeca in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van het jaar heeft de omzet in de horeca een kleine groei gemaakt. Zo werd er volgens cijfers van het CBS 2,3 procent meer omzet gedraaid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het volume daalde echter licht, met 0,3 procent. In de logiesverstrekking is een omzetstijging van 3,7 procent gemeten en de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 1,9 procent, meldt het CBS.

30 mei '23 (11:14)

Scheveningse Foodhall krijgt vier nieuwe foodconcepten

De Scheveningse Foodhall krijgt er een aantal nieuwe zaken bij: vier nieuwe keukens komen bijeen in het pand aan de boulevard. Daarnaast is ook het terras vernieuwd. Jie Ling van Foodhall Scheveningen zegt dat zij hiermee mensen de mogelijkheid willen bieden om kennis te maken met verschillende keukens en gerechten, meldt Foodhall Scheveningen.

30 mei '23 (10:09)

Op deze website kun je bieden voor een reservering in een toprestaurant

Het kan erg moeilijk zijn om een tafel te boeken voor een bekend Michelinrestaurant. Vaak moet er al maanden van tevoren een reservering worden gemaakt. Tot de komst van deze site. Hier kunnen gasten voor ongeveer 100 euro extra een bod doen op een gewilde reservering bij een volgeboekt sterrenrestaurant. Hier worden voornamelijk gewilde reserveringen geveild. Dat meldt RTL Nieuws. 

30 mei '23 ( 9:49)

Na 15 jaar sluit sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp de deuren

Het laatste diner is gekookt voor de gasten van sterrenzaak Le Restaurant in de Amsterdamse Pijp. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit hebben een punt gezet achter hun carrière in het restaurant. Op hun website schrijven zij dat ze ‘toe zijn aan een nieuwe filosofie’. Er waren meerdere redenen waarom zij het restaurant sluiten, meldt Het Parool.