Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Driegangenlunch voor maar 9,50: hier is het mogelijk

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Driegangenlunch voor maar 9,50: hier is het mogelijk
Het klinkt bijna als een 1 april grap. Het is daarentegen precies wat je leest: een driegangenlunch voor maar 9,50 euro. Dit kan bij de leerlingen van het Praktijkcollege Zoetermeer, waar de studenten onlangs een restaurant openden. Docent Theo van Dalen stelt dat het als een trein loopt en vindt het geweldig om te zien, meldt indebuurt.

De docent werkt al veertig jaar in de horeca. Daarnaast geeft hij samen met twee andere docenten les op het Praktijkcollege. Daar ziet Van Dalen dat de studenten veel beter kunnen leren als zij het ‘voor het echie’ moeten doen. “Zo staan ze niet met hun handen in hun haar als zij stage gaan lopen”, zegt Theo. Precies om die reden transformeerde hij met zijn college een deel van de school tot een waar restaurant.

Ervaring

Theo antwoord lachend op de vraag wat men kan verwachten van de restaurantervaring. “Sterrenkwaliteit”, stelt hij. “Nee maar serieus, we maken er echt een heerlijke lunch van.” Hij geeft aan dat het menu elke week verandert. Zo hebben zij nu een gerookte zalmsalade, een stamppotje met dadeljus en een aardbeien-romanoff als dessert. Om alles in het decor op elkaar aan te laten sluiten hebben de docenten ook kleding voor de studenten; die dragen een kokstenue of een stropdas. “We proberen de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen.”

Door de kwaliteit die zij leveren in het restaurant, zien de studenten en docenten dat er terugkerende gasten zijn. Daar komen ook niet alleen maar familieleden en vrienden; de hele buurt is enthousiast over het restaurant. Theo stelt dat dit de kinderen extra motivatie geeft.

Interesse voor horeca

Een andere bijkomstigheid van het restaurant is dat steeds meer leerlingen enthousiast worden over de horeca. De docent stelt dat zij van plan zijn om met de studenten op andere locaties te gaan werken, zoals catering bij feesten en partijen.

Reserveren

Het Praktijkcollege Zoetermeer gaat binnenkort een website lanceren waar gasten kunnen reserveren. Tot die tijd kunnen mensen contact opnemen door een mailtje te sturen naar restaurant@praktijkcollegezoetermeer.nl of door de bellen naar 079 - 351 2512. Gasten kunnen in het restaurant terecht op dinsdag en woensdag van 12.00 tot 13.30 uur.

Kleinschalig

Omdat het Praktijkcollege geen grote school is kunnen leerlingen juist hier extra kansen krijgen om hun passie te ontdekken. Daarom is het restaurant in deze school geopend. Naast het restaurant gaan de studenten binnenkort ook hun eigen winkel runnen in de Dorpsstraat en gaan zij een plantenmarkt organiseren.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.