Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ONL: 'Bedrijven hebben te weinig vet op de botten voor aflossen coronaschuld'

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
ONL: 'Bedrijven hebben te weinig vet op de botten voor aflossen coronaschuld'
Veel ondernemers hebben "te weinig vet op de botten" om hun coronaschulden bij de Belastingdienst te kunnen afbetalen. Dat zegt Hans Biesheuvel, de voorzitter van ondernemersvereniging Ondernemend Nederland (ONL), in een interview met nieuwsradiozender BNR. Hij denkt dat zeker in de horeca en detailhandel "tienduizenden ondernemers" kopje onder kunnen gaan.

Biesheuvel reageert op de Kamerbrief waarin staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) meldt dat 100.000 ondernemers een betalingsachterstand hebben voor hun coronaschuld. Hij zag die aantallen wel aankomen. Volgens hem was 2022 voor veel ondernemers een moeilijk jaar, dat begon met een lockdown in de horeca en de detailhandel. Daarna begonnen de energierekening en de inflatie te stijgen, wat drukte op de marges.

"Maar ondertussen moet je geld overhouden voor het aflossen van schulden. En dat is voor veel bedrijven toch moeilijk geweest", aldus Biesheuvel. Volgens de ONL-voorzitter zitten de problemen vooral bij horecabedrijven en de detailhandel. "Daar zit heel veel pijn. Die hebben te maken met hoge huren en lage marges. Ze hebben geen idee hoe ze het moeten oplossen."

2,4 miljard euro afgelost

Van Rij schrijft aan de Tweede Kamer dat de afgelopen maanden zo'n 2,4 miljard euro aan schulden is afgelost. Iets meer dan 240.000 ondernemers hebben gezamenlijk nog een schuld van 17,2 miljard euro openstaan. De meesten van hen hebben de eerste vier termijnen volledig betaald.

Maar Biesheuvel zegt dat het ook mogelijk was om een betaalpauze in te lassen. "Heel veel bedrijven hebben dat direct in het begin gedaan, en hebben dus het laatste kwartaal van vorig jaar niets afgelost. Maar nu moet het gaan beginnen." Daarbij denkt hij dat veel ondernemers hoopten dat het aflossen tegen deze tijd wel zou lukken. "Maar dat valt gewoon tegen voor hen op dit moment. Ze houden te weinig over."

Intrekken betalingsregeling

Als ondernemers niet aan de afbetalingsvoorwaarden voldoen, is het volgens Van Rij "uiteindelijk onvermijdelijk" dat de Belastingdienst de betalingsregeling intrekt. Dan zou het openstaande bedrag in één keer moeten worden betaald. Ondernemers krijgen hier de komende tijd verschillende brieven over. Ze kunnen mogelijk een beroep doen op een adempauze.

Maar vanaf ongeveer eind mei volgen naar verwachting invorderingen voor bedrijven die aan meerdere voorwaarden niet voldoen. Dat is volgens Biesheuvel te vroeg. "Zonder veel vet op de botten na drie heel moeilijke jaren, komt er ontzettend veel tegelijkertijd." Hij dringt er daarom op aan bij ondernemers om het gesprek met de Belastingdienst aan te gaan.

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe