Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Restaurant in Woerden kampt met personeelstekort en wordt daarom bezorgrestaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Restaurant in Woerden kampt met personeelstekort en wordt daarom bezorgrestaurant
Eén van de welbekende problemen waar de horecasector op dit moment mee kampt is het personeelstekort. Dit wordt bijna overal in de sector gevoeld. Zo ook bij Junior Brandenburg, eigenaar van restaurant El Rey in Woerden. Hij is vastbesloten om de handdoek niet in de ring te gooien. Daarom veranderde hij zijn concept om in te spelen op deze ontwikkeling, meldt de Ondernemer.

Hij heeft alle stoelen en tafels uit het restaurant gehaald. Trots vertelt hij aan de Ondernemer dat het restaurant vanaf 12 maart alleen nog maar maaltijden bezorgd. De ondernemer blijft hierdoor wel doen wat hij wil, mensen blij maken met eten, maar kan ook zijn energiekosten naar beneden brengen en heeft hij ook nog eens minder personeel nodig.

Junior vertelt dat hij het niet jammer vindt dat het restaurant haar deuren sluit. Hij voegt daar wel aan toe dat het geen beslissing was die hij in één nacht heeft gemaakt. “El Rey is toch wel m’n kindje”, vertelt Brandenburg over zijn restaurant.

6.000 euro energiekosten

Het besef bij Junior dat er iets moest veranderen kwam in september. De aanleiding was de energierekening, die verhoogd werd naar 6.000 euro per maand. Daarnaast had hij de zaak minder vaak open als gevolg van het personeelstekort.

Nu het restaurant zich gaat richten op bezorging, is El Rey ook weer vaker geopend: vanaf volgende week gaat Junior zes dagen per week bezorgen. Volgens cijfers is hij niet de enige die deze stap maakt: de horecaondernemers in Woerden gaan zich steeds vaker richten op catering en bezorging. Waar er vorig jaar 46 bedrijven zijn die catering leveren, zijn dat er dit jaar al 62. Zo neemt het aantal nieuwe bezorgrestaurants in Woerden toe met meer dan 40 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 26 procent ligt.

Dark Kitchen

Om de doelen van Brandenburg te realiseren gaat hij verhuizen naar een nieuw pand op Middelland. Daar gaat hij koken vanuit een Dark Kitchen, die speciaal is ingericht op bezorging. Daardoor gaat de ondernemer drie keer zo weinig personeel nodig hebben dan een ‘normaal’ restaurant. Normaal gesproken gaat hij vaak langs een tafel moet gaan, nu kan hij simpelweg de telefoon opnemen en de bestelling bezorgen.

Naast personeelskosten bespaart de restauranteigenaar ook op energiekosten. Hij geeft aan dat hij uitgaat van een halvering van de energierekening. “Een restaurant moet je lekker warm maken voor je gasten, dat hoeft straks niet meer.”

Minder klantencontact

Tijdens de coronapandemie merkte Brandenburg dat bezorging een goedwerkend concept is. Veel mensen konden tijdens de pandemie niet naar buiten maar wilden wel lekker eten thuis. Zo ging bezorging in die periode ‘als een tierelier’. Hij denkt dat eten bestellen een blijvertje is.

Junior geeft wel aan dat hij het contact met zijn gasten mist. Doordat die niet meer bij hem langskomen ziet hij de gasten ook minder vaak. Toch heeft hij ook daar wat op verzonnen: regelmatig stapt de eigenaar van het restaurant op de fiets om maaltijden te bezorgen. “Mensen reageren vaak positief verrast dat ik het ben die aanbelt. Dat is natuurlijk leuk om te horen.” Zo kan hij toch op een enthousiaste en leuke manier het eten bij zijn klanten brengen. “Het enige nadeel is dat ik niet kan vragen hoe het heeft gesmaakt.” Maar die feedback kan hij ook terugzien in de recensies.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.