Mede-eigenaar Eden* Robin Groos gaat eigen weg

Door Redactie Nationale Horecagids
4 min
In 2020 sleepte hij met zijn compagnon Herman Cooijmans nog een Michelinster binnen met hun restaurant Eden in Valkenswaard. De ondernemer heeft nu echter besloten om te stoppen met zijn werkzaamheden in het restaurant. Cooijmans gaat Eden straks in zijn eentje verder runnen. Groos zegt dat hij zichzelf uit het oog is verloren door de druk die bij het restaurant kwam kijken. Dat meldt Omroep Brabant.

Binnen een jaar na de opening hadden Groos en Cooijmans al een ster te pakken. Zij openden in 2019 Eden aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard. Robin vertelt tegen Omroep Brabant dat zij ‘vanzelfsprekend erg blij waren’ met de onderscheiding, maar dat het ook negatieve gevolgen met zich meebracht. Groos gaf aan dat hij de ster snel niet meer kon waarderen. “Voor mij leek het alsof iedereen om me heen dat geflikt had en ikzelf niet.”

Prestatiedrang

Groos ging al op jonge leeftijd aan de slag in de horeca. Hij spijbelde op de middelbare school zelfs om zo in een café te kunnen werken. Daar werd hij gewaardeerd en dat gaf de jonge Groos veel energie. De chef geeft aan dat hij erg perfectionistisch is en ‘altijd maar wil blijven gaan.’ Daarentegen denkt hij wel dat de drive niet uit de juiste waarden kwam. Volgens hemzelf kookte hij vanuit overcompensatie en prestatiedrang, niet vanuit passie. Robin stelt dat dit zijn balans tussen werk en privé heeft verstoord.

Daarom besluit hij er een punt achter te zetten. Groos heeft het idee dat hij het restaurant niet los zou kunnen laten als hij nog eigenaar blijft. Hij heeft het er moeilijk mee, want ‘Eden is echt een kindje’ voor hem.

Toekomstplannen

De komende maanden blijft Robin nog aan het werk bij Eden, tot er een geschikte opvolger is gevonden. Daarna wil hij bij collega’s in de keuken gaan staan. De chef-kok geeft aan dat een nieuwe eigen onderneming ook niet wordt uitgesloten. Dan moet het volgens hem wel kleinschaliger en persoonlijker. “Waarbij ik de balans kan houden", zegt de chef-kok.

Door: Nationale Horecagids