Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schoorls Michelinrestaurant spreekt zich uit tegen bomenkap in Bergen aan Zee

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Schoorls Michelinrestaurant spreekt zich uit tegen bomenkap in Bergen aan Zee
In Bergen aan Zee heeft de gemeente aangekondigd dat een gedeelte van een dennenbos gekapt gaat worden. Een natuurorganisatie sprak zich al uit tegen de ontbossing van het gebied. Nu schaart ook Michelinrestaurant Merlet in Schoorl zich achter de organisatie. Dit meldt NH Nieuws.

Het Bergense college PWN heeft afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat zij een kapvergunning hebben verleend voor het kappen van 16 hectare dennenbos in de omgeving van Bergen aan Zee. Het Michelinrestaurant wil dit tegengaan. “We hebben veel gasten die hun wandelschoenen aantrekken en s’ avonds wanner zij aan tafel zitten zeggen: ‘wat is het hier mooi, dat wist ik helemaal niet’”, zegt de eigenaar van het hotel en restaurant, Martin van Bourgonje.

In een gesprek met Duinstreek Centraal laat de ondernemer een filmpje zien van zijn fietstocht door het bos. Daarna vertelt hij dat het college PWN van plan is om dit bos weg te halen.

Het gaat om 13.000 bomen in het gebied op het Lange Vlak, bij de Verspyckweg aan de noordzijde van Bergen aan Zee. Niels Hogeweg van PWN zei eerder tegen NH Nieuws dat het college zich inzet om de duinen ‘in topconditie’ te houden. “Daarbij is het soms nodig om een handje te helpen”, aldus Hogeweg. Hij voegt daaraan toe dat de dennenbomen niet van nature voorkomen in het gebied en dat PWN terug wil naar inheemse natuur.

Verzet

Niet alleen de natuurorganisatie Duinstichting, maar ook Van Bourgonje staat niet achter het plan. Hij vindt dat het karakter van de omgeving hierdoor verdwijnt en dat hij zich daar hard voor wil maken. Zijn hotel en restaurant grenst aan het bos en geeft aan dat zij gasten hier graag komen. Daarnaast komt hij er zelf ook met plezier.

Duinstichting

Natuurorganisatie Duinstichting heeft aangegeven dat zij het oneens zijn met de plannen voor het kappen van de dennenbomen. Zij organiseren op 12 maart een picknick met het motto ‘Boskap Nee’. Daarmee willen zij hun bezwaren tegen het kappen duidelijk maken.

Een woordvoerder van de provincie zegt dat zij met organisaties en stichtingen in gesprek zijn. daarbij zegt de woordvoerder dat de Duinstichting de enige gesprekspartner is die zich verzet tegen de plannen.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.