Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schoorls Michelinrestaurant spreekt zich uit tegen bomenkap in Bergen aan Zee

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Schoorls Michelinrestaurant spreekt zich uit tegen bomenkap in Bergen aan Zee
In Bergen aan Zee heeft de gemeente aangekondigd dat een gedeelte van een dennenbos gekapt gaat worden. Een natuurorganisatie sprak zich al uit tegen de ontbossing van het gebied. Nu schaart ook Michelinrestaurant Merlet in Schoorl zich achter de organisatie. Dit meldt NH Nieuws.

Het Bergense college PWN heeft afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat zij een kapvergunning hebben verleend voor het kappen van 16 hectare dennenbos in de omgeving van Bergen aan Zee. Het Michelinrestaurant wil dit tegengaan. “We hebben veel gasten die hun wandelschoenen aantrekken en s’ avonds wanner zij aan tafel zitten zeggen: ‘wat is het hier mooi, dat wist ik helemaal niet’”, zegt de eigenaar van het hotel en restaurant, Martin van Bourgonje.

In een gesprek met Duinstreek Centraal laat de ondernemer een filmpje zien van zijn fietstocht door het bos. Daarna vertelt hij dat het college PWN van plan is om dit bos weg te halen.

Het gaat om 13.000 bomen in het gebied op het Lange Vlak, bij de Verspyckweg aan de noordzijde van Bergen aan Zee. Niels Hogeweg van PWN zei eerder tegen NH Nieuws dat het college zich inzet om de duinen ‘in topconditie’ te houden. “Daarbij is het soms nodig om een handje te helpen”, aldus Hogeweg. Hij voegt daaraan toe dat de dennenbomen niet van nature voorkomen in het gebied en dat PWN terug wil naar inheemse natuur.

Verzet

Niet alleen de natuurorganisatie Duinstichting, maar ook Van Bourgonje staat niet achter het plan. Hij vindt dat het karakter van de omgeving hierdoor verdwijnt en dat hij zich daar hard voor wil maken. Zijn hotel en restaurant grenst aan het bos en geeft aan dat zij gasten hier graag komen. Daarnaast komt hij er zelf ook met plezier.

Duinstichting

Natuurorganisatie Duinstichting heeft aangegeven dat zij het oneens zijn met de plannen voor het kappen van de dennenbomen. Zij organiseren op 12 maart een picknick met het motto ‘Boskap Nee’. Daarmee willen zij hun bezwaren tegen het kappen duidelijk maken.

Een woordvoerder van de provincie zegt dat zij met organisaties en stichtingen in gesprek zijn. daarbij zegt de woordvoerder dat de Duinstichting de enige gesprekspartner is die zich verzet tegen de plannen.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.