Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vanaf 21 maart kunnen bedrijven deel energiekosten terugvragen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondernemers kunnen vanaf 21 maart een tegemoetkoming aanvragen voor de hoge energiekosten. Het gaat om een tijdelijke tegemoetkoming voor de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen, voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf die veel energie verbruiken.

Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht (vanaf 1 november 2022) tot en met 31 december 2023 worden ingediend. De TEK-regeling was eind vorig jaar al door het kabinet aangekondigd, maar moest toen nog verder worden uitgewerkt.

De Europese Commissie moet de regeling nog goedkeuren. De subsidie wordt pas verstrekt als er vanuit Brussel toestemming is, laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZK) weten. "Hierdoor hoeven bij afwijzing door de Europese Commissie geen ontvangen bedragen teruggevorderd te worden van de mkb-ondernemingen", staat in de Staatscourant van dinsdag.

TEK-regeling

Om toch alvast ondernemers - die op de regeling zitten te wachten - informatie te geven, is de regeling alvast in de Staatscourant gepubliceerd, zegt de woordvoerder van EZK. Ook moet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de afhandeling van de aanvragen.

Mkb-ondernemingen bij wie de energiekosten minimaal 7 procent van de omzet bedragen, kunnen voor een vergoeding van maximaal 160.000 euro in aanmerking komen. Ook verenigingen en stichtingen die aan de voorwaarden van de TEK-regeling voldoen, kunnen een aanvraag indienen. Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat "enkele tienduizenden bedrijven en organisaties" voor een tegemoetkoming in aanmerking komen.

Ondernemers die in aanmerking komen voor de TEK-regeling krijgen maximaal 50 procent van het verschil tussen de drempelprijs en de maximumprijs. De drempelprijs is vastgesteld op 1,19 euro per kubieke meter voor gas en 0,35 euro per kWh voor elektriciteit. De maximale prijs voor gas is voor de regeling vastgelegd op 3,19 euro per kubieke meter en voor elektriciteit op 0,95 euro per kWh.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.