Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant Eden* in Valkenswaard maakt zijn bieren, frisdrank en ijs

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Restaurant Eden* in Valkenswaard maakt zijn bieren, frisdrank en ijs
In Restaurant Eden in Valkenswaard zijn de eigenaren op zoek naar bijzondere smaken en eigenschappen, waarbij zij veel waarde hechten aan duurzaam ondernemen. Het restaurant is mede hierdoor bekroond met een Michelinster. Het duurzaam ondernemen vertaalt zich in het restaurant naar eigen producten. Zo kunnen gasten in het restaurant bieren, frisdrank en ijs proberen van het restaurant zelf. Dit meldt de RestaurantKrant.

Robin Groos, niet alleen mede-eigenaar maar ook gastheer en sommelier van het restaurant, zegt dat zij ‘gek zijn op smaken die én nergens te koop zijn én passen binnen de ambities op het gebied van duurzaamheid’. Daarom maken zij die producten graag zelf, vertelt hij. Daarbij geeft hij aan dat het niet allemaal in één keer lukt, maar zij net zolang doorgaan tot het eindresultaat precies is wat zij willen.

Michelinster

De visie van de twee in het restaurant in Valkenswaard is het zelf maken van producten. Daarmee wil chef-kok en mede-eigenaar Herman Cooijmans ‘spannend en onvoorspelbaar’ koken. Hij zoekt constant naar nieuwe smaken en combinaties die nog niet eerder zijn gebruikt in restaurants. Daar slaagt hij volgens Michelin in, die hen na minder dan een jaar geopend te zijn al bekroonde met een Michelinster.

Binnenkort kunnen gasten hier kiezen voor een bierarrangement, met een pilsener en speciaal bier die door het restaurant zelf zijn gemaakt. De chef geeft aan dat zij zich enige tijd geleden in zijn gaan verdiepen in vergisting en het brouwen van bier.

De ambities van de chef hebben ertoe geleid dat hij naast bier ook een manier heeft gevonden om zijn eigen ijs te maken. Door op moleculair niveau eigenschappen te onderzoeken en er wiskundige formules op los te laten, heeft hij dat proces kunnen automatiseren. Zo serveert hij nu ijs in smaken zoals koolraap en moerbei. Daarnaast zijn er vegan en low carb opties.

Restaurant Eden

In 2019 opende Restaurant Eden de deuren in Valkenswaard. De naam is afgeleid van het Hof van Eden, dat staat voor een luxueus en weelderig leven. Hier staat Herman Cooijmans in de keuken en is Robin Groos de gastheer en sommelier. Minder dan een jaar na de opening beoordeelde Michelin het restaurant met een ster. Daarnaast heeft Eden 15 punten in de Gault&Millau restaurantgids en staat het op nummer 67 in de top 100 van Lekker.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.