Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Opnieuw sluit Chinees-Indisch restaurant, ditmaal is Hong Kong in Delden aan de beurt

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Opnieuw sluit Chinees-Indisch restaurant, ditmaal is Hong Kong in Delden aan de beurt
In Delden gaat wederom een Chinees-Indisch restaurant dicht. Ditmaal gaat het om restaurant Hong Kong. Deze populaire eetzaken moeten tegenwoordig plaats maken voor wok-restaurants met concepten zoals all-you-can-eat. Daarentegen geeft de eigenaar van het restaurant aan dat zijn kinderen de horeca niet in hoeven. Dit meldt Tubantia.

Vaste gasten hoeven niet bang te zijn dat zij geen eten meer kunnen halen bij Hong Kong: voorlopig blijft het restaurant nog open. De broers Danny en Pen Cheung geven aan dat het restaurant tot het einde van het jaar geopend blijft. Daarna gaan de broers genieten van hun pensioen.

Chinees restaurant verdwijnt uit straatbeeld

De afgelopen jaren is een sterke toename van het aantal sluitingen van Chinees-Indische restaurants zichtbaar. Of deze worden vervangen door Thaise restaurants, all-you-can-eat-zaken en sushirestaurants. De trend is al een aantal jaren aan de gang. In 2019 was het aantal Chinees-Indische restaurants al afgenomen tot een totaal van 1.600, wat een daling van meer dan twintig procent is in de afgelopen tien jaar. Deze trend zet door. Niet alleen een gebrek aan vernieuwing is een oorzaak hiervan, ook de interesse van de opvolgers. Die zien doorgaans een baan in de horeca niet zitten, mede omdat zij vaak zagen hoe hard de ouders moesten werken.

Ook de broers kennen dit probleem. Hun afhaaltak hield het restaurant op de been, maar de beide broers bevestigen dat de bezoekersaantallen steeds verder teruglopen. Danny verklaart dit door de komst van de wokrestaurants.

Gouden tijd

In de jaren ’60 tot ’80 explodeerde het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland. In elk dorp was een restaurant te vinden. Mark van Wonderen is auteur van het fotoboek Chinees-Indisch spec. Restaurant – een verdwijnend Nederlandse fenomeen. Hij denkt dat het aanbod de vraag creëerde. Hij zegt dat er niet veel keus is in dorpen en mensen daarom sneller naar de Chinees gingen om een maaltijd af te halen. Aangezien veel mensen het eten lustten en het op de Nederlandse smaak was aangepast, won het populariteit in ons kikkerlandje. “Aan chinees kon je je geen buil vallen”, zegt hij tegen Tubantia. “Bovendien was het goedkoop.”

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.