Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelin maakt zes nieuwe namen bekend voor gids van 2023

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Michelin maakt zes nieuwe namen bekend voor gids van 2023
Elke maand maken de inspecteurs van de Michelin Gids namen bekend die een vermelding krijgen in de restaurantgids. De restaurants krijgen direct na de vermelding een plek op de site met een ‘nieuw’ symbool. Wat voor onderscheiding – Ster, Bib Gourmand of Groene Ster - de restaurants krijgen wordt bekendgemaakt tijdens de gidspresentatie komende april. Voor de maand februari heeft Michelin zes namen gepresenteerd. Dit meldt de Michelin Gids op haar website.

De Haan in Groningen

In de stad in het noorden hebben drie bevriende chefs een eigen concept bedacht. Zij bereiden één menu in de keuken, serveren de gerechten zelf en rekenen niet op bedieningspersoneel. In het restaurant is de brood- en drankenservice self service. De chefs leggen per gang uit hoe zij ‘complexe smaken creatief verenigen’. De Gids stelt dat de chefs de beheersing van hun smaakpalet goed onder controle hebben, ‘zoals blijkt uit hun vegetarische versie van Stroganoff’. In het restaurant proefde de inspecteur het samenspel van de creme van gele wortel, met gegrilde knolselderij, gestoofde uit, paddenstoelen en krokante spitskool. “Daar gaan fijnproevers pas van kraaien.”

Lagrange in Buren

Wanneer mensen Buren bezoeken, dan vindt de Michelin Gids dat het restaurant Lagrange een bezoek waard is. “U zit in het lieflijke Buren, stapt een elegant gerenoveerde schuur binnen en maakt u op voor een intiem etentje.” De gids prijst de chef van het restaurant om zijn ‘sublieme’ bewerking van onder andere eend, die hij langzaam gaart en vervolgens met de jus ‘de juiste power geeft’ die het nodig heeft. “Door zeebaars te snijden en er een quenelle sushirijst mee te beleggen, samen met gel van passievrucht, oesterblad en crème fraîche van limoen toont hij dat hij ook frisse nuances helemaal onder de knie heeft. Lokaal en werelds gaan hand in hand bij Lagrange.

Nassau in Groningen

“Stijlvol dineren in Groningen, dat doe je bij Nassau”, staat in de gids. Volgens de gids heeft de zaak veel klasse, mede door het oude balkenplafond, het glanzend parket, strak meubilair en het uitzicht op de Prinsentuin. In het restaurant werkt een chef die het belang van een intense saus kent. Die kookt met ingrediënten als langoustine en anjouduif, die hij ‘in de verf zet met bewerkte gerechten’. De inspecteurs werden in Nassau verrast door een dessert waarin een krokante bol gemaakt van witte chocolade gevuld werd met een schapenkaas, wat ‘een bijzonder mooi reliëf van smaken opleverde’. Met een ‘sneeuw’ van melkschum en een olie op basis van gras maakte de chef het dessert volgens de inspecteurs helemaal af.

SAAM restaurant in Amstelveen

In de zaak aan de Amstelzijde strip, die van buitenaf bijna lijkt op een glazen serre, kookt de chef van SAAM met Zuid-Afrikaanse invloeden. In het restaurant verzorgt Koen van der Plas de wijnen. Daarnaast helpt hij Margot Janse met het ontwerpen van de gerechten. Hierin worden ingrediënten als granadilla, suurvygie en geitenvlees gebruikt om ‘moderne creaties’ te maken met een ‘uitgesproken smaak’. Of denk aan een rouleau van zeetong met een geglaceerde mousselinesaus en sorgo (een tarwesoort) geparfumeerd met kerrie.

Wils Bakery Café in Amsterdam

In de zaak met een Scandinavische bistro vibe zien gasten de bakker het deeg kneden en ondertussen komen enkele gasten brood kopen. De zaak heeft volgens de Michelin Gids daarentegen ook een ‘leuke kaart met bewerkte gerechten’. Je kan hier gerechten proberen zoals de klassiekers slakken in kruidenboter, pithivier van houtdruif met ganzenlever en tarte Tatin. Het dessert bestond uit dungesneden, niet te zoet gekarameliseerde Elstar appel met een biscuit die een lichte amandelsmaak had. Om het af te maken serveerde de bistro een quenelle tonkaroomijs en een verse crème anglaise. “Wils Bakery Café is rijk van smaak, genereus en geïnspireerd. Extra plus: de prijs-kwaliteitverhouding is helemaal geweldig!”

YANO in Rotterdam

“Scandinavische lijnen, een Japanse zen-vibe en een algemene gezelligheid typeren YANO”, aldus de gids. De gids noemt de keuken kleurrijk met een goede beheersing van pittig. De chef vult de Franse basis aan met zijn Molukse afkomst, maar kookt met invloeden uit andere uitheemse landen. Zo combineert de chef in rosé gegaarde duif met een ravioli van butternut en een jus van duif geparfumeerd met koffie. “Zijn visueel uitgesproken creaties kennen geen grenzen en maken het verschil. Dit ervaren koppel heeft alles in huis om u fine dining op hun eigen manier te laten beleven.”

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.