Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelin maakt zes nieuwe namen bekend voor gids van 2023

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Michelin maakt zes nieuwe namen bekend voor gids van 2023
Elke maand maken de inspecteurs van de Michelin Gids namen bekend die een vermelding krijgen in de restaurantgids. De restaurants krijgen direct na de vermelding een plek op de site met een ‘nieuw’ symbool. Wat voor onderscheiding – Ster, Bib Gourmand of Groene Ster - de restaurants krijgen wordt bekendgemaakt tijdens de gidspresentatie komende april. Voor de maand februari heeft Michelin zes namen gepresenteerd. Dit meldt de Michelin Gids op haar website.

De Haan in Groningen

In de stad in het noorden hebben drie bevriende chefs een eigen concept bedacht. Zij bereiden één menu in de keuken, serveren de gerechten zelf en rekenen niet op bedieningspersoneel. In het restaurant is de brood- en drankenservice self service. De chefs leggen per gang uit hoe zij ‘complexe smaken creatief verenigen’. De Gids stelt dat de chefs de beheersing van hun smaakpalet goed onder controle hebben, ‘zoals blijkt uit hun vegetarische versie van Stroganoff’. In het restaurant proefde de inspecteur het samenspel van de creme van gele wortel, met gegrilde knolselderij, gestoofde uit, paddenstoelen en krokante spitskool. “Daar gaan fijnproevers pas van kraaien.”

Lagrange in Buren

Wanneer mensen Buren bezoeken, dan vindt de Michelin Gids dat het restaurant Lagrange een bezoek waard is. “U zit in het lieflijke Buren, stapt een elegant gerenoveerde schuur binnen en maakt u op voor een intiem etentje.” De gids prijst de chef van het restaurant om zijn ‘sublieme’ bewerking van onder andere eend, die hij langzaam gaart en vervolgens met de jus ‘de juiste power geeft’ die het nodig heeft. “Door zeebaars te snijden en er een quenelle sushirijst mee te beleggen, samen met gel van passievrucht, oesterblad en crème fraîche van limoen toont hij dat hij ook frisse nuances helemaal onder de knie heeft. Lokaal en werelds gaan hand in hand bij Lagrange.

Nassau in Groningen

“Stijlvol dineren in Groningen, dat doe je bij Nassau”, staat in de gids. Volgens de gids heeft de zaak veel klasse, mede door het oude balkenplafond, het glanzend parket, strak meubilair en het uitzicht op de Prinsentuin. In het restaurant werkt een chef die het belang van een intense saus kent. Die kookt met ingrediënten als langoustine en anjouduif, die hij ‘in de verf zet met bewerkte gerechten’. De inspecteurs werden in Nassau verrast door een dessert waarin een krokante bol gemaakt van witte chocolade gevuld werd met een schapenkaas, wat ‘een bijzonder mooi reliëf van smaken opleverde’. Met een ‘sneeuw’ van melkschum en een olie op basis van gras maakte de chef het dessert volgens de inspecteurs helemaal af.

SAAM restaurant in Amstelveen

In de zaak aan de Amstelzijde strip, die van buitenaf bijna lijkt op een glazen serre, kookt de chef van SAAM met Zuid-Afrikaanse invloeden. In het restaurant verzorgt Koen van der Plas de wijnen. Daarnaast helpt hij Margot Janse met het ontwerpen van de gerechten. Hierin worden ingrediënten als granadilla, suurvygie en geitenvlees gebruikt om ‘moderne creaties’ te maken met een ‘uitgesproken smaak’. Of denk aan een rouleau van zeetong met een geglaceerde mousselinesaus en sorgo (een tarwesoort) geparfumeerd met kerrie.

Wils Bakery Café in Amsterdam

In de zaak met een Scandinavische bistro vibe zien gasten de bakker het deeg kneden en ondertussen komen enkele gasten brood kopen. De zaak heeft volgens de Michelin Gids daarentegen ook een ‘leuke kaart met bewerkte gerechten’. Je kan hier gerechten proberen zoals de klassiekers slakken in kruidenboter, pithivier van houtdruif met ganzenlever en tarte Tatin. Het dessert bestond uit dungesneden, niet te zoet gekarameliseerde Elstar appel met een biscuit die een lichte amandelsmaak had. Om het af te maken serveerde de bistro een quenelle tonkaroomijs en een verse crème anglaise. “Wils Bakery Café is rijk van smaak, genereus en geïnspireerd. Extra plus: de prijs-kwaliteitverhouding is helemaal geweldig!”

YANO in Rotterdam

“Scandinavische lijnen, een Japanse zen-vibe en een algemene gezelligheid typeren YANO”, aldus de gids. De gids noemt de keuken kleurrijk met een goede beheersing van pittig. De chef vult de Franse basis aan met zijn Molukse afkomst, maar kookt met invloeden uit andere uitheemse landen. Zo combineert de chef in rosé gegaarde duif met een ravioli van butternut en een jus van duif geparfumeerd met koffie. “Zijn visueel uitgesproken creaties kennen geen grenzen en maken het verschil. Dit ervaren koppel heeft alles in huis om u fine dining op hun eigen manier te laten beleven.”

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.