Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet
Het hotel en restaurant van de ontwerper Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet verklaard. Eek is tot de conclusie gekomen dat het hem niet gaat lukken de rode cijfers die hij heeft gemaakt in de coronaperiode weg te werken. Onlangs won het hotel de Entree Award voor Best New Hotel under 50 rooms. De eigenaar is groot voorstander van circulair design en verbouwde onlangs het hotel om deze een duurzame make-over te geven. Dit meldt het AD.

De ontwerper en eigenaar van het hotel heeft zelf het faillissement ingediend. Na het sluiten zullen ongeveer 30 mensen hun baan verliezen. Eek verklaart dat het hem de coronapandemie en het vertrek van zijn chef-kok en leidinggevenden niet is gelukt een nieuw sterk team op poten te zetten. Zo stelt hij dat zij een jaar lang geen chef-kok in huis hebben gehad. “Er was niemand te vinden. Het is een bijzonder heftige uitdaging geweest.”

Coronaschuld

Nadat hem in oktober al duidelijk werd dat er iets moest gebeuren, dook Piet de afgelopen weken de boeken in. Zo kwam hij tot de conclusie dat de koers van het hotel totaal de verkeerde kant op gaat. Hij kampt met een grote schuld en daarnaast is de horeca niet rendabel genoeg om de tekorten in te lopen. Hij zegt veel geld in de zaak te hebben gestopt. “Het risico bestaat dat de horeca de rest van het bedrijf mee het ravijn in trekt.” Eek geeft aan dat hij de leveranciers altijd netjes heeft betaald, maar hij door corona een grote belastingschuld heeft opgebouwd.

Herontwerp hotel

Tijdens de coronaperiode is het hotel verbouwd. Die is gevestigd in een oude Philips-fabriek in de wijk Strijp-R in Eindhoven. Daar zitten onder andere het hotel, het Lobby Restaurant, de Dakbar en een galerij. Piet Hein nam het hotel op de schop. De herinrichting is in circulaire stijl met een focus op duurzaamheid. Daar zijn veel dingen gemaakt van gerecyclede materialen, zoals meubels en een muurwand in de vergaderruimte die is gemaakt met oud matrasschuim.

Dit circulaire principe zie je terugkomen in het hele bedrijf. Oude materialen vinden hier een nieuwe bestemming. “Het water van de hoteldouches wordt verwarmd met ons eigen fabrieksafval, zoals zaagsel en geshredderd resthout”, zegt hij in een interview met Entree Magazine.

De verbouwing en heropening maken het faillissement daarom extra pijnlijk. Piet is zeer te spreken over de verbouwing en was van plan om ‘zijn schouders eronder te zetten’. Die tijd is er niet meer voor de hotelier.

Nieuwe uitbater

Een vervelende bijkomstigheid is dat het hotel met zijn dertien kamers in hetzelfde bedrijf zit als alle andere bedrijven. Het hotel werd geopend ten tijde van de coronapandemie maar liep volgens Eek ‘best goed’. Hij geeft aan dat er steeds meer kamers worden geboekt. De ontwerper laat weten dat hij zich de minste zorgen maakt over het hotel.

De komende tijd wil Piet het hotel en restaurant openhouden. Jeroen Tulfer, de curator, sluit zich bij dit plan aan. Hij stelt dat de prioriteit nu is om een nieuwe uitbater te vinden.

De curator denkt dat een nieuwe uitbater de enige manier is om het bedrijf te redden van ondergang. “Als je het concept op deze locatie alsnog wilt realiseren, moet iemand anders het doen.”  Piet Hein hoopt dat hij een nieuwe exploitant kan vinden die het wel lukt om een goed team op te zetten.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.