Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet
Het hotel en restaurant van de ontwerper Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet verklaard. Eek is tot de conclusie gekomen dat het hem niet gaat lukken de rode cijfers die hij heeft gemaakt in de coronaperiode weg te werken. Onlangs won het hotel de Entree Award voor Best New Hotel under 50 rooms. De eigenaar is groot voorstander van circulair design en verbouwde onlangs het hotel om deze een duurzame make-over te geven. Dit meldt het AD.

De ontwerper en eigenaar van het hotel heeft zelf het faillissement ingediend. Na het sluiten zullen ongeveer 30 mensen hun baan verliezen. Eek verklaart dat het hem de coronapandemie en het vertrek van zijn chef-kok en leidinggevenden niet is gelukt een nieuw sterk team op poten te zetten. Zo stelt hij dat zij een jaar lang geen chef-kok in huis hebben gehad. “Er was niemand te vinden. Het is een bijzonder heftige uitdaging geweest.”

Coronaschuld

Nadat hem in oktober al duidelijk werd dat er iets moest gebeuren, dook Piet de afgelopen weken de boeken in. Zo kwam hij tot de conclusie dat de koers van het hotel totaal de verkeerde kant op gaat. Hij kampt met een grote schuld en daarnaast is de horeca niet rendabel genoeg om de tekorten in te lopen. Hij zegt veel geld in de zaak te hebben gestopt. “Het risico bestaat dat de horeca de rest van het bedrijf mee het ravijn in trekt.” Eek geeft aan dat hij de leveranciers altijd netjes heeft betaald, maar hij door corona een grote belastingschuld heeft opgebouwd.

Herontwerp hotel

Tijdens de coronaperiode is het hotel verbouwd. Die is gevestigd in een oude Philips-fabriek in de wijk Strijp-R in Eindhoven. Daar zitten onder andere het hotel, het Lobby Restaurant, de Dakbar en een galerij. Piet Hein nam het hotel op de schop. De herinrichting is in circulaire stijl met een focus op duurzaamheid. Daar zijn veel dingen gemaakt van gerecyclede materialen, zoals meubels en een muurwand in de vergaderruimte die is gemaakt met oud matrasschuim.

Dit circulaire principe zie je terugkomen in het hele bedrijf. Oude materialen vinden hier een nieuwe bestemming. “Het water van de hoteldouches wordt verwarmd met ons eigen fabrieksafval, zoals zaagsel en geshredderd resthout”, zegt hij in een interview met Entree Magazine.

De verbouwing en heropening maken het faillissement daarom extra pijnlijk. Piet is zeer te spreken over de verbouwing en was van plan om ‘zijn schouders eronder te zetten’. Die tijd is er niet meer voor de hotelier.

Nieuwe uitbater

Een vervelende bijkomstigheid is dat het hotel met zijn dertien kamers in hetzelfde bedrijf zit als alle andere bedrijven. Het hotel werd geopend ten tijde van de coronapandemie maar liep volgens Eek ‘best goed’. Hij geeft aan dat er steeds meer kamers worden geboekt. De ontwerper laat weten dat hij zich de minste zorgen maakt over het hotel.

De komende tijd wil Piet het hotel en restaurant openhouden. Jeroen Tulfer, de curator, sluit zich bij dit plan aan. Hij stelt dat de prioriteit nu is om een nieuwe uitbater te vinden.

De curator denkt dat een nieuwe uitbater de enige manier is om het bedrijf te redden van ondergang. “Als je het concept op deze locatie alsnog wilt realiseren, moet iemand anders het doen.”  Piet Hein hoopt dat hij een nieuwe exploitant kan vinden die het wel lukt om een goed team op te zetten.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe