Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie
In Nederland heeft bijna de helft van de bedrijven de wettelijke inventarisatie van veiligheidsrisico’s niet op orde. Daarom gaat de Arbeidsinspectie haar pijlen richten op de kleine ondernemingen. Hiermee wil de Arbeidsinspectie het percentage omhoog halen. Dit doen zij sector voor sector. De volgende is de horeca, zo meldt BNR.

Ondernemers kunnen de veiligheidsrisico’s in hun bedrijven in kaart brengen met de ‘Risico Inventarisatie & Evaluatie’. Wanneer bedrijven weten waar de risico’s liggen, kan de uitval van personeel beperkt worden. De RI&E is al meer dan dertig jaar verplicht, maar veel kleine ondernemingen hebben hier moeite mee. Zo ontbreekt bij 45 procent van de ondernemingen deze documentatie. Bij bedrijven met minder dan vijf werknemers is dat zelfs 60 procent, zo blijkt uit een recente werkgeversenquête van TNO.

Wendel Post van de ArboUnie geeft aan dat dit probleem al langere tijd speelt. Zij geeft aan dat veel bedrijven zeggen niet af te weten van deze regel: “als bij een controle aan ondernemers zonder RI&E wordt gevraagd naar de reden, zeggen die dat zij het niet wisten, kunnen of willen.”

Meer dan tienduizend vragen

Experts zeggen dat ondernemers de hoeveelheid papierwerk voor het RI&E vaak onderschatten. Veel bedrijven proberen te voldoen aan de eisen door een branche-specifieke vragenlijst in te vullen van een derde partij, zoals de Kamer van Koophandel of een koepelorganisatie. Arbeidsrechtadvocate Marieke van Gelder stelt dat die vaak denken dat ze het in een paar uurtjes wel kunnen doen. “Maar dan blijk je er een paar dagen mee kwijt te zijn.” Volgens haar zijn deze vragenlijsten vaak te lang of bevatten vragen die niet relevant zijn voor bepaalde bedrijven. Zij moest zelf aangeven of er zware machines in haar bedrijf stonden. “Dat terwijl ik een advocatenkantoor heb.”

Niet alleen Van Gelder vindt de vragenlijsten veel te lang. Arbeidshygiënist Wim van Alphen gaf aan dat  hij onlangs een middelgroot bedrijf bezocht. Daar moest voor alle 83 ruimtes in het pand een vragenlijst van 160 vragen worden ingevuld. Dat komt neer op een totaal van meer dan 13.000 vragen.

Niet direct een boete

Wanneer een bedrijf geen RI&E heeft, kan er een boete van 4.500 euro worden opgelegd. De kans is echter niet hoog, waardoor bedrijven weinig motivatie hebben om actie te ondernemen. De Arbeidsinspectie wil dit veranderen door de kleine bedrijven aan te schrijven en te vragen naar hun RI&E. Op die manier is het percentage van ondernemingen met een RI&E in de computersector en de bouwmaterialenindustrie toegenomen van 30 procent naar 90 procent. Daarom gaat de Arbeidsinspectie deze methode verder toepassen tijdens hun inspecties. Zij hopen daarentegen dat zij zo min mogelijk boetes hoeven uit te delen. De hoop is dat ondernemers hun geld steken in het verbeteren van de veiligheid, zo stelt een woordvoerder. Later dit jaar is ook de horeca aan de beurt.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.