Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie
In Nederland heeft bijna de helft van de bedrijven de wettelijke inventarisatie van veiligheidsrisico’s niet op orde. Daarom gaat de Arbeidsinspectie haar pijlen richten op de kleine ondernemingen. Hiermee wil de Arbeidsinspectie het percentage omhoog halen. Dit doen zij sector voor sector. De volgende is de horeca, zo meldt BNR.

Ondernemers kunnen de veiligheidsrisico’s in hun bedrijven in kaart brengen met de ‘Risico Inventarisatie & Evaluatie’. Wanneer bedrijven weten waar de risico’s liggen, kan de uitval van personeel beperkt worden. De RI&E is al meer dan dertig jaar verplicht, maar veel kleine ondernemingen hebben hier moeite mee. Zo ontbreekt bij 45 procent van de ondernemingen deze documentatie. Bij bedrijven met minder dan vijf werknemers is dat zelfs 60 procent, zo blijkt uit een recente werkgeversenquête van TNO.

Wendel Post van de ArboUnie geeft aan dat dit probleem al langere tijd speelt. Zij geeft aan dat veel bedrijven zeggen niet af te weten van deze regel: “als bij een controle aan ondernemers zonder RI&E wordt gevraagd naar de reden, zeggen die dat zij het niet wisten, kunnen of willen.”

Meer dan tienduizend vragen

Experts zeggen dat ondernemers de hoeveelheid papierwerk voor het RI&E vaak onderschatten. Veel bedrijven proberen te voldoen aan de eisen door een branche-specifieke vragenlijst in te vullen van een derde partij, zoals de Kamer van Koophandel of een koepelorganisatie. Arbeidsrechtadvocate Marieke van Gelder stelt dat die vaak denken dat ze het in een paar uurtjes wel kunnen doen. “Maar dan blijk je er een paar dagen mee kwijt te zijn.” Volgens haar zijn deze vragenlijsten vaak te lang of bevatten vragen die niet relevant zijn voor bepaalde bedrijven. Zij moest zelf aangeven of er zware machines in haar bedrijf stonden. “Dat terwijl ik een advocatenkantoor heb.”

Niet alleen Van Gelder vindt de vragenlijsten veel te lang. Arbeidshygiënist Wim van Alphen gaf aan dat  hij onlangs een middelgroot bedrijf bezocht. Daar moest voor alle 83 ruimtes in het pand een vragenlijst van 160 vragen worden ingevuld. Dat komt neer op een totaal van meer dan 13.000 vragen.

Niet direct een boete

Wanneer een bedrijf geen RI&E heeft, kan er een boete van 4.500 euro worden opgelegd. De kans is echter niet hoog, waardoor bedrijven weinig motivatie hebben om actie te ondernemen. De Arbeidsinspectie wil dit veranderen door de kleine bedrijven aan te schrijven en te vragen naar hun RI&E. Op die manier is het percentage van ondernemingen met een RI&E in de computersector en de bouwmaterialenindustrie toegenomen van 30 procent naar 90 procent. Daarom gaat de Arbeidsinspectie deze methode verder toepassen tijdens hun inspecties. Zij hopen daarentegen dat zij zo min mogelijk boetes hoeven uit te delen. De hoop is dat ondernemers hun geld steken in het verbeteren van de veiligheid, zo stelt een woordvoerder. Later dit jaar is ook de horeca aan de beurt.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe