Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie
In Nederland heeft bijna de helft van de bedrijven de wettelijke inventarisatie van veiligheidsrisico’s niet op orde. Daarom gaat de Arbeidsinspectie haar pijlen richten op de kleine ondernemingen. Hiermee wil de Arbeidsinspectie het percentage omhoog halen. Dit doen zij sector voor sector. De volgende is de horeca, zo meldt BNR.

Ondernemers kunnen de veiligheidsrisico’s in hun bedrijven in kaart brengen met de ‘Risico Inventarisatie & Evaluatie’. Wanneer bedrijven weten waar de risico’s liggen, kan de uitval van personeel beperkt worden. De RI&E is al meer dan dertig jaar verplicht, maar veel kleine ondernemingen hebben hier moeite mee. Zo ontbreekt bij 45 procent van de ondernemingen deze documentatie. Bij bedrijven met minder dan vijf werknemers is dat zelfs 60 procent, zo blijkt uit een recente werkgeversenquête van TNO.

Wendel Post van de ArboUnie geeft aan dat dit probleem al langere tijd speelt. Zij geeft aan dat veel bedrijven zeggen niet af te weten van deze regel: “als bij een controle aan ondernemers zonder RI&E wordt gevraagd naar de reden, zeggen die dat zij het niet wisten, kunnen of willen.”

Meer dan tienduizend vragen

Experts zeggen dat ondernemers de hoeveelheid papierwerk voor het RI&E vaak onderschatten. Veel bedrijven proberen te voldoen aan de eisen door een branche-specifieke vragenlijst in te vullen van een derde partij, zoals de Kamer van Koophandel of een koepelorganisatie. Arbeidsrechtadvocate Marieke van Gelder stelt dat die vaak denken dat ze het in een paar uurtjes wel kunnen doen. “Maar dan blijk je er een paar dagen mee kwijt te zijn.” Volgens haar zijn deze vragenlijsten vaak te lang of bevatten vragen die niet relevant zijn voor bepaalde bedrijven. Zij moest zelf aangeven of er zware machines in haar bedrijf stonden. “Dat terwijl ik een advocatenkantoor heb.”

Niet alleen Van Gelder vindt de vragenlijsten veel te lang. Arbeidshygiënist Wim van Alphen gaf aan dat  hij onlangs een middelgroot bedrijf bezocht. Daar moest voor alle 83 ruimtes in het pand een vragenlijst van 160 vragen worden ingevuld. Dat komt neer op een totaal van meer dan 13.000 vragen.

Niet direct een boete

Wanneer een bedrijf geen RI&E heeft, kan er een boete van 4.500 euro worden opgelegd. De kans is echter niet hoog, waardoor bedrijven weinig motivatie hebben om actie te ondernemen. De Arbeidsinspectie wil dit veranderen door de kleine bedrijven aan te schrijven en te vragen naar hun RI&E. Op die manier is het percentage van ondernemingen met een RI&E in de computersector en de bouwmaterialenindustrie toegenomen van 30 procent naar 90 procent. Daarom gaat de Arbeidsinspectie deze methode verder toepassen tijdens hun inspecties. Zij hopen daarentegen dat zij zo min mogelijk boetes hoeven uit te delen. De hoop is dat ondernemers hun geld steken in het verbeteren van de veiligheid, zo stelt een woordvoerder. Later dit jaar is ook de horeca aan de beurt.

Door: Nationale Horecagids

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.