Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Arbeidsinspectie neemt horeca als volgend doelwit voor risico-inventarisatie
In Nederland heeft bijna de helft van de bedrijven de wettelijke inventarisatie van veiligheidsrisico’s niet op orde. Daarom gaat de Arbeidsinspectie haar pijlen richten op de kleine ondernemingen. Hiermee wil de Arbeidsinspectie het percentage omhoog halen. Dit doen zij sector voor sector. De volgende is de horeca, zo meldt BNR.

Ondernemers kunnen de veiligheidsrisico’s in hun bedrijven in kaart brengen met de ‘Risico Inventarisatie & Evaluatie’. Wanneer bedrijven weten waar de risico’s liggen, kan de uitval van personeel beperkt worden. De RI&E is al meer dan dertig jaar verplicht, maar veel kleine ondernemingen hebben hier moeite mee. Zo ontbreekt bij 45 procent van de ondernemingen deze documentatie. Bij bedrijven met minder dan vijf werknemers is dat zelfs 60 procent, zo blijkt uit een recente werkgeversenquête van TNO.

Wendel Post van de ArboUnie geeft aan dat dit probleem al langere tijd speelt. Zij geeft aan dat veel bedrijven zeggen niet af te weten van deze regel: “als bij een controle aan ondernemers zonder RI&E wordt gevraagd naar de reden, zeggen die dat zij het niet wisten, kunnen of willen.”

Meer dan tienduizend vragen

Experts zeggen dat ondernemers de hoeveelheid papierwerk voor het RI&E vaak onderschatten. Veel bedrijven proberen te voldoen aan de eisen door een branche-specifieke vragenlijst in te vullen van een derde partij, zoals de Kamer van Koophandel of een koepelorganisatie. Arbeidsrechtadvocate Marieke van Gelder stelt dat die vaak denken dat ze het in een paar uurtjes wel kunnen doen. “Maar dan blijk je er een paar dagen mee kwijt te zijn.” Volgens haar zijn deze vragenlijsten vaak te lang of bevatten vragen die niet relevant zijn voor bepaalde bedrijven. Zij moest zelf aangeven of er zware machines in haar bedrijf stonden. “Dat terwijl ik een advocatenkantoor heb.”

Niet alleen Van Gelder vindt de vragenlijsten veel te lang. Arbeidshygiënist Wim van Alphen gaf aan dat  hij onlangs een middelgroot bedrijf bezocht. Daar moest voor alle 83 ruimtes in het pand een vragenlijst van 160 vragen worden ingevuld. Dat komt neer op een totaal van meer dan 13.000 vragen.

Niet direct een boete

Wanneer een bedrijf geen RI&E heeft, kan er een boete van 4.500 euro worden opgelegd. De kans is echter niet hoog, waardoor bedrijven weinig motivatie hebben om actie te ondernemen. De Arbeidsinspectie wil dit veranderen door de kleine bedrijven aan te schrijven en te vragen naar hun RI&E. Op die manier is het percentage van ondernemingen met een RI&E in de computersector en de bouwmaterialenindustrie toegenomen van 30 procent naar 90 procent. Daarom gaat de Arbeidsinspectie deze methode verder toepassen tijdens hun inspecties. Zij hopen daarentegen dat zij zo min mogelijk boetes hoeven uit te delen. De hoop is dat ondernemers hun geld steken in het verbeteren van de veiligheid, zo stelt een woordvoerder. Later dit jaar is ook de horeca aan de beurt.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.