Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Actievoerders tegen foie gras veroordeeld maar krijgen geen straf

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Actievoerders tegen foie gras veroordeeld maar krijgen geen straf
De actievoerders van protestgroep Active for Justice die afgelopen maand een restaurant in Utrecht bezetten, zijn veroordeeld voor “lokaalvredebreuk”, zo meldt de rechtbank Midden-Nederland. De actievoerders blokkeerden de ingang van het restaurant en weigerden weg te gaan. Dit meldt nu.nl.

Op 6 januari van dit jaar gingen de protestanten van actiegroep Active for Justice naar Bistronome des Arts in Utrecht om te protesteren tegen foie gras, oftewel vervette ganzenlever. Tijdens het protest ketenden ze zich vast aan meubilair in het restaurant en riepen ze verschillende leuzen. De zes actievoerders, met een leeftijd tussen de 21 en 38 jaar, weigerden te vertrekken.

Foie gras

De actiegroep ging naar het restaurant om te protesteren tegen foie gras. Dit is vervette ganzenlever en een delicatesse in de gastronomische wereld. Echter is de productie van de foie gras verboden in Nederland. Daarom halen restaurants het elders vandaan, vaak uit Frankrijk. De verkoop van foie gras is namelijk wel toegestaan.

De reden waarom de groep actie voerde tegen foie gras is de manier waarop deze verkregen wordt. Vaak leven de ganzen in slechte omstandigheden en worden die door middel van buizen dwangvoer toegediend. Door het vetmesten zwellen de ganzenlevers op. Daarom gingen de protestanten de straat op. De groep verzocht het restaurant meerdere malen om het gerecht van de kaart te halen, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

Protest ging te ver

De uitspraak van de politierechter luidde dat de groep te ver is gegaan met hun acties. Zo is het restaurant geen openbare plek en hebben ze de eigenaresse belemmerd in het runnen van haar zaak. Daarnaast intimideerden de actievoerders bezoekers van het restaurant met hun geschreeuw.

Op basis van het voorval en het feit dat de actievoerders meerdere uren vast hebben gezeten, besloot de rechter om het zestal niet verder te vervolgen.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.