Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids
Afgelopen maandag was de jaarpresentatie van de Gault&Millau Gids in de Tivoli Vredenburg in Utrecht. In de gids worden onder andere de nieuwe restaurants meegenomen. Van de nieuwe restaurants scoorde Restaurant SAAM de meeste punten, waarmee het de hoogste binnenkomer is in de gids van dit jaar. Zij delen de eerste plaats met YANO in Rotterdam. Beide scoorden zij 14,5 punten. Dit meldt Entree Magazine.

In november 2022 opende Koen van der Plas restaurant SAAM in Amstelveen. Van der Plas heeft voorheen ervaring opgedaan bij restaurants zoals Inter Scaldes*** in Kruiningen en Kasteel Heemstede*. Margot Janse, mede-eigenaar, werkte bij Le Quartier Français, Jasper Hermans en Henk Jan Beltman, ex-CEO van Tony Chocolonely. Met zo veel ervaring is het niet gek dat het restaurant direct zo hoog scoorde. Toch geeft Van der Plas aan bij Entree dat de uitkomst een verrassing voor hem was. Hij vindt het een mooi compliment dat zij zo in de schijnwerpers staan.

YANO

Het tweede nieuwe restaurant dat 14,5 punten scoorde is YANO in Rotterdam. Dit restaurant opende ook haar deuren aan het einde van vorig jaar. Hier staan Yuri en Britta Wattimena aan het roer. Het restaurant is vernoemd naar hun kinderen, Noah en Yara. Beide hebben een stevig cv voor zichzelf opgebouwd. Zo heeft Yuri onder andere gewerkt bij FG Restaurant, Food Labs by François Geurds en Amarone en The Millèn gewerkt. Bij alle restaurants was Yuri in dienst als souschef.

Britta werkte voorheen als gastvrouw bij een aantal sterrenrestaurants waar ook Yuri werkte, zoals FG Restaurant en Food Labs by François Geurds en Amarone.

Punten Gault&Millau

Gault&Millau beoordeelt restaurants op een schaal van 10 tot 20 punten, waarbij 20 het hoogst haalbare aantal is. Deze worden in de gids afgebeeld als koksmutsen. Tijdens de beoordeling hanteert G&M een streng protocol. Zij kijken naar de kwaliteit, presentatie en smaak van de gerechten. Daarnaast beoordelen zij de wijn-spijsadviezen, de openingstijden en het interieur en de sfeer van het restaurant. In contrast met de Michelin Gids, die meer naar het algehele plaatje van een restaurant kijkt, beoordeelt Gault&Millau de details.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.