Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids
Afgelopen maandag was de jaarpresentatie van de Gault&Millau Gids in de Tivoli Vredenburg in Utrecht. In de gids worden onder andere de nieuwe restaurants meegenomen. Van de nieuwe restaurants scoorde Restaurant SAAM de meeste punten, waarmee het de hoogste binnenkomer is in de gids van dit jaar. Zij delen de eerste plaats met YANO in Rotterdam. Beide scoorden zij 14,5 punten. Dit meldt Entree Magazine.

In november 2022 opende Koen van der Plas restaurant SAAM in Amstelveen. Van der Plas heeft voorheen ervaring opgedaan bij restaurants zoals Inter Scaldes*** in Kruiningen en Kasteel Heemstede*. Margot Janse, mede-eigenaar, werkte bij Le Quartier Français, Jasper Hermans en Henk Jan Beltman, ex-CEO van Tony Chocolonely. Met zo veel ervaring is het niet gek dat het restaurant direct zo hoog scoorde. Toch geeft Van der Plas aan bij Entree dat de uitkomst een verrassing voor hem was. Hij vindt het een mooi compliment dat zij zo in de schijnwerpers staan.

YANO

Het tweede nieuwe restaurant dat 14,5 punten scoorde is YANO in Rotterdam. Dit restaurant opende ook haar deuren aan het einde van vorig jaar. Hier staan Yuri en Britta Wattimena aan het roer. Het restaurant is vernoemd naar hun kinderen, Noah en Yara. Beide hebben een stevig cv voor zichzelf opgebouwd. Zo heeft Yuri onder andere gewerkt bij FG Restaurant, Food Labs by François Geurds en Amarone en The Millèn gewerkt. Bij alle restaurants was Yuri in dienst als souschef.

Britta werkte voorheen als gastvrouw bij een aantal sterrenrestaurants waar ook Yuri werkte, zoals FG Restaurant en Food Labs by François Geurds en Amarone.

Punten Gault&Millau

Gault&Millau beoordeelt restaurants op een schaal van 10 tot 20 punten, waarbij 20 het hoogst haalbare aantal is. Deze worden in de gids afgebeeld als koksmutsen. Tijdens de beoordeling hanteert G&M een streng protocol. Zij kijken naar de kwaliteit, presentatie en smaak van de gerechten. Daarnaast beoordelen zij de wijn-spijsadviezen, de openingstijden en het interieur en de sfeer van het restaurant. In contrast met de Michelin Gids, die meer naar het algehele plaatje van een restaurant kijkt, beoordeelt Gault&Millau de details.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.