Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids
Afgelopen maandag was de jaarpresentatie van de Gault&Millau Gids in de Tivoli Vredenburg in Utrecht. In de gids worden onder andere de nieuwe restaurants meegenomen. Van de nieuwe restaurants scoorde Restaurant SAAM de meeste punten, waarmee het de hoogste binnenkomer is in de gids van dit jaar. Zij delen de eerste plaats met YANO in Rotterdam. Beide scoorden zij 14,5 punten. Dit meldt Entree Magazine.

In november 2022 opende Koen van der Plas restaurant SAAM in Amstelveen. Van der Plas heeft voorheen ervaring opgedaan bij restaurants zoals Inter Scaldes*** in Kruiningen en Kasteel Heemstede*. Margot Janse, mede-eigenaar, werkte bij Le Quartier Français, Jasper Hermans en Henk Jan Beltman, ex-CEO van Tony Chocolonely. Met zo veel ervaring is het niet gek dat het restaurant direct zo hoog scoorde. Toch geeft Van der Plas aan bij Entree dat de uitkomst een verrassing voor hem was. Hij vindt het een mooi compliment dat zij zo in de schijnwerpers staan.

YANO

Het tweede nieuwe restaurant dat 14,5 punten scoorde is YANO in Rotterdam. Dit restaurant opende ook haar deuren aan het einde van vorig jaar. Hier staan Yuri en Britta Wattimena aan het roer. Het restaurant is vernoemd naar hun kinderen, Noah en Yara. Beide hebben een stevig cv voor zichzelf opgebouwd. Zo heeft Yuri onder andere gewerkt bij FG Restaurant, Food Labs by François Geurds en Amarone en The Millèn gewerkt. Bij alle restaurants was Yuri in dienst als souschef.

Britta werkte voorheen als gastvrouw bij een aantal sterrenrestaurants waar ook Yuri werkte, zoals FG Restaurant en Food Labs by François Geurds en Amarone.

Punten Gault&Millau

Gault&Millau beoordeelt restaurants op een schaal van 10 tot 20 punten, waarbij 20 het hoogst haalbare aantal is. Deze worden in de gids afgebeeld als koksmutsen. Tijdens de beoordeling hanteert G&M een streng protocol. Zij kijken naar de kwaliteit, presentatie en smaak van de gerechten. Daarnaast beoordelen zij de wijn-spijsadviezen, de openingstijden en het interieur en de sfeer van het restaurant. In contrast met de Michelin Gids, die meer naar het algehele plaatje van een restaurant kijkt, beoordeelt Gault&Millau de details.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

31 mei '23 (14:29)

Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school

Tot voor kort was hij de chef-kok van voormalig tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De chef wilde echter een eigen weg inslaan. Zo vertrok hij bij Pure C, en plant om zijn eigen restaurant in zowel Nederland als Bali te openen. De chef-kok gaat over anderhalf tot twee jaar zijn Zeeuwse restaurant openen in de voormalige gemeenteschool D’Ouwe Schoole, aan de markt in Retranchement. De chef vertelt dat er naast het restaurant ook een atelier komt, een traiteur en een winkel met regionale producten. Dat meldt PZC.

31 mei '23 (13:09)

ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’

Met het zonnige weer heeft de horeca het druk gehad afgelopen weekend. Vanwege het personeelstekort in de sector zal het veel ondernemers moeite hebben gekost om de personeelsroosters rond te krijgen. Maar liefst vier op de tien horecaondernemers heeft moeite om voldoende personeel te vinden, meldt ING.

31 mei '23 ( 9:15)

Lichte omzetstijging horeca in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van het jaar heeft de omzet in de horeca een kleine groei gemaakt. Zo werd er volgens cijfers van het CBS 2,3 procent meer omzet gedraaid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het volume daalde echter licht, met 0,3 procent. In de logiesverstrekking is een omzetstijging van 3,7 procent gemeten en de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 1,9 procent, meldt het CBS.

30 mei '23 (11:14)

Scheveningse Foodhall krijgt vier nieuwe foodconcepten

De Scheveningse Foodhall krijgt er een aantal nieuwe zaken bij: vier nieuwe keukens komen bijeen in het pand aan de boulevard. Daarnaast is ook het terras vernieuwd. Jie Ling van Foodhall Scheveningen zegt dat zij hiermee mensen de mogelijkheid willen bieden om kennis te maken met verschillende keukens en gerechten, meldt Foodhall Scheveningen.

30 mei '23 (10:09)

Op deze website kun je bieden voor een reservering in een toprestaurant

Het kan erg moeilijk zijn om een tafel te boeken voor een bekend Michelinrestaurant. Vaak moet er al maanden van tevoren een reservering worden gemaakt. Tot de komst van deze site. Hier kunnen gasten voor ongeveer 100 euro extra een bod doen op een gewilde reservering bij een volgeboekt sterrenrestaurant. Hier worden voornamelijk gewilde reserveringen geveild. Dat meldt RTL Nieuws. 

30 mei '23 ( 9:49)

Na 15 jaar sluit sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp de deuren

Het laatste diner is gekookt voor de gasten van sterrenzaak Le Restaurant in de Amsterdamse Pijp. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit hebben een punt gezet achter hun carrière in het restaurant. Op hun website schrijven zij dat ze ‘toe zijn aan een nieuwe filosofie’. Er waren meerdere redenen waarom zij het restaurant sluiten, meldt Het Parool.