Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland eet en drinkt steeds gezonder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders maken gezondere voedingskeuzes. Dat blijkt uit de voedingsconsumptiepeiling (VCP) van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu. Daarin concludeert het RIVW het de goede kant op gaat met de gezonde eet- en drinkgewoontes van Nederlanders. Zo eten we meer plantaardige producten, minder rood en bewerkt vlees en zijn we minder frisdranken met suiker gaan drinken, zo meldt het RIVM.

In het onderzoek wordt de periode van 2019 tot 2021 onderzocht. Onder alle bevolkingsgroepen zijn we gezonder gaan eten en drinken. Daarentegen blijkt wel de meeste Nederlanders zich niet houden aan de Richtlijn goede voeding van de Gezondheidsraad. Daarin zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -gewoonten tot een betere gezondheid kunnen leiden. In de Richtlijn staat onder andere het advies dat je voldoende groente en fruit moet eten, net zoals volkorenproducten zoals brood.

Meer groente en fruit, minder rood en bewerkt vlees

Uit de peiling is gebleken dat Nederlanders meer groente en fruit eten. Zo aten we in Nederland in de periode 2007-2010 gemiddeld 128 gram groente per dag. De nieuwste meting geeft een gemiddelde van 163 gram per dag weer. De consumptie van fruit is ook gestegen. Toch concludeert het RIVM dat slechts een kleine dertig procent voldoet aan de Richtlijnen goede voeding.

Tegelijkertijd zijn we minder vlees gaan eten, rood en/of bewerkt vlees om precies te zijn. In de vergeleken periodes is een afname van ruim 20 procent geconstateerd. Daarnaast zijn we met zijn allen minder frisdranken met suiker gaan drinken. De hoeveelheid daalde van 382 gram in 2012-2016 naar 240 gram in 2019-2021. Nederlanders drinken tevens meer thee en water.

Over VCP 2019-2021

In de VCP wordt het eetpatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in kaart gebracht. De VCP geeft inzicht over wat Nederlanders eten en waar en wanneer zij eten en drinken. De conclusies worden gekoppeld aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hier kunnen beleidsmakers en professionals, zoals de horeca, mee aan de slag voor bijvoorbeeld gezondere en duurzamere voeding, productinnovatie, voorlichting en onderzoek. Voor alle details kan je de website www.wateetnederland.nl raadplegen.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.