Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland eet en drinkt steeds gezonder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders maken gezondere voedingskeuzes. Dat blijkt uit de voedingsconsumptiepeiling (VCP) van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu. Daarin concludeert het RIVW het de goede kant op gaat met de gezonde eet- en drinkgewoontes van Nederlanders. Zo eten we meer plantaardige producten, minder rood en bewerkt vlees en zijn we minder frisdranken met suiker gaan drinken, zo meldt het RIVM.

In het onderzoek wordt de periode van 2019 tot 2021 onderzocht. Onder alle bevolkingsgroepen zijn we gezonder gaan eten en drinken. Daarentegen blijkt wel de meeste Nederlanders zich niet houden aan de Richtlijn goede voeding van de Gezondheidsraad. Daarin zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -gewoonten tot een betere gezondheid kunnen leiden. In de Richtlijn staat onder andere het advies dat je voldoende groente en fruit moet eten, net zoals volkorenproducten zoals brood.

Meer groente en fruit, minder rood en bewerkt vlees

Uit de peiling is gebleken dat Nederlanders meer groente en fruit eten. Zo aten we in Nederland in de periode 2007-2010 gemiddeld 128 gram groente per dag. De nieuwste meting geeft een gemiddelde van 163 gram per dag weer. De consumptie van fruit is ook gestegen. Toch concludeert het RIVM dat slechts een kleine dertig procent voldoet aan de Richtlijnen goede voeding.

Tegelijkertijd zijn we minder vlees gaan eten, rood en/of bewerkt vlees om precies te zijn. In de vergeleken periodes is een afname van ruim 20 procent geconstateerd. Daarnaast zijn we met zijn allen minder frisdranken met suiker gaan drinken. De hoeveelheid daalde van 382 gram in 2012-2016 naar 240 gram in 2019-2021. Nederlanders drinken tevens meer thee en water.

Over VCP 2019-2021

In de VCP wordt het eetpatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in kaart gebracht. De VCP geeft inzicht over wat Nederlanders eten en waar en wanneer zij eten en drinken. De conclusies worden gekoppeld aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hier kunnen beleidsmakers en professionals, zoals de horeca, mee aan de slag voor bijvoorbeeld gezondere en duurzamere voeding, productinnovatie, voorlichting en onderzoek. Voor alle details kan je de website www.wateetnederland.nl raadplegen.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (11:38)

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

19 juni '23 (10:59)

Dennis Huwaë van Restaurant Daalder start streetfoodconcept

Bezoekers van het restaurant Daalder (een ster) aan de Postjesweg in Amsterdam kunnen daar vanaf nu ook op het terras neerstrijken voor een nieuw concept: Daalder Streetfood. Dennis Huwaë van Daalders en het keukenteam serveren op een creatieve manier streetfood, meldt Entree Magazine.

19 juni '23 ( 9:37)

Burgemeester stelt bedreigde horecaondernemers Utrecht gerust

Utrechtse horecaondernemers die een bedreiging hebben ontvangen, zijn door de burgemeester Dijkstra benaderd met de boodschap dat zij niet hoeven te vrezen voor deze intimidaties. Vorige week dreigde een anonieme afperser dat zaken gesloten zouden worden als die niet 3200 euro aan Bitcoins aan de persoon zouden betalen. Dat meldt het AD.

19 juni '23 ( 8:57)

CBS: recordaantal nieuwe vacatures in Nederland, vooral in horeca en handel

In Nederland waren er vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe vacatures. He gaat om het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1997 begon met dit te meten. Het illustreert dat de roep om nieuwe personeel bij veel bedrijven ontzettend groot is.

16 juni '23 (13:45)

Restaurant Rozey in Delft sluit deuren, pand krijgt nieuwe invulling

Terwijl je door de Zocherweg in Delft loopt, zie je de gesloten deuren van restaurant Rozey. In eerste instantie zou het gaan om een verbouwing, maar dat blijkt anders te zitten. Rozey sluit namelijk permanent. Er is daarentegen wel goed nieuws: er komt een nieuw restaurant voor in de plek. Dat meldt het AD.

16 juni '23 (12:10)

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

15 juni '23 (18:08)

Restaurant in Utrecht gesloten na vondst explosief

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft een pand aan de Kanaalstraat in de wijk Lombok voor dertig dagen gesloten na de vondst van een explosief. Het incident is een "ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid" en er zou ook kans zijn op herhaling, staat in een bericht van de gemeente Utrecht.

15 juni '23 ( 8:17)

Sharon de Miranda is Flevolandse Zakenvouw van het Jaar 2023

Het netwerk Flevolandse Zakenvrouwen heeft chef-kok Sharon de Miranda de titel Zakenvrouw van het Jaar 2023 overhandigd voor haar werk als manager in inspiratierestaurant Food Forum. De jury geeft aan dat De Miranda met haar passie voor voedsel, Flevoland (inter)nationaal op de kaart zet. Dit meldt de provincie Flevoland. 

15 juni '23 ( 7:58)

Provincie onderzoekt vitaliteit Friese restaurants

Hoe blijft het horeca-aanbod voor inwoners van Fryslân en toeristen aantrekkelijk? De provincie Fryslân laat de huidige marktpositie van Friese restaurants onderzoeken om inzicht te krijgen in de vitaliteit en ontwikkelkansen van de restaurantsector. Het onderzoek is onderdeel van het provinciale programma Gastvrij Fryslân 2028, waarin gewerkt wordt aan een vitale en duurzame gastvrijheidssector. Dit meldt de provincie Friesland.

14 juni '23 (10:35)

Kleinzoon en opa maken restaurantgids voor Drenthe

Er zijn absoluut mooie plekjes in Drenthe om een goed hapje te eten. Maar waar zitten die precies? Dat zoekt Nino Bouwers uit Oosterhesselen voor jou uit. Hij maakt een restaurantgids ‘Smaken van Drenthe’. Voor de foto’s gaat hij met samen met zijn opa op pad. Dat meldt RTV Drenthe