Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Nederland eet en drinkt steeds gezonder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders maken gezondere voedingskeuzes. Dat blijkt uit de voedingsconsumptiepeiling (VCP) van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu. Daarin concludeert het RIVW het de goede kant op gaat met de gezonde eet- en drinkgewoontes van Nederlanders. Zo eten we meer plantaardige producten, minder rood en bewerkt vlees en zijn we minder frisdranken met suiker gaan drinken, zo meldt het RIVM.

In het onderzoek wordt de periode van 2019 tot 2021 onderzocht. Onder alle bevolkingsgroepen zijn we gezonder gaan eten en drinken. Daarentegen blijkt wel de meeste Nederlanders zich niet houden aan de Richtlijn goede voeding van de Gezondheidsraad. Daarin zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -gewoonten tot een betere gezondheid kunnen leiden. In de Richtlijn staat onder andere het advies dat je voldoende groente en fruit moet eten, net zoals volkorenproducten zoals brood.

Meer groente en fruit, minder rood en bewerkt vlees

Uit de peiling is gebleken dat Nederlanders meer groente en fruit eten. Zo aten we in Nederland in de periode 2007-2010 gemiddeld 128 gram groente per dag. De nieuwste meting geeft een gemiddelde van 163 gram per dag weer. De consumptie van fruit is ook gestegen. Toch concludeert het RIVM dat slechts een kleine dertig procent voldoet aan de Richtlijnen goede voeding.

Tegelijkertijd zijn we minder vlees gaan eten, rood en/of bewerkt vlees om precies te zijn. In de vergeleken periodes is een afname van ruim 20 procent geconstateerd. Daarnaast zijn we met zijn allen minder frisdranken met suiker gaan drinken. De hoeveelheid daalde van 382 gram in 2012-2016 naar 240 gram in 2019-2021. Nederlanders drinken tevens meer thee en water.

Over VCP 2019-2021

In de VCP wordt het eetpatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in kaart gebracht. De VCP geeft inzicht over wat Nederlanders eten en waar en wanneer zij eten en drinken. De conclusies worden gekoppeld aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hier kunnen beleidsmakers en professionals, zoals de horeca, mee aan de slag voor bijvoorbeeld gezondere en duurzamere voeding, productinnovatie, voorlichting en onderzoek. Voor alle details kan je de website www.wateetnederland.nl raadplegen.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.