Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FSIN: Nederlanders geven dit jaar meer uit aan foodservice

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De omzet van de foodsector in Nederland zal dit jaar verder stijgen omdat mensen meer uitgeven aan eten en drinken en in de supermarkt vaker voor luxe en gemak kiezen. Volgens kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN) neemt de omzet dit jaar toe tot 68,9 miljard euro vergeleken met vorig jaar toen die uitkwam op bijna 66,3 miljard euro.

Er wordt daarbij gekeken naar consumptie buitenshuis (foodservice) en boodschappen (foodretail). In die eerste categorie, met bijvoorbeeld horeca en catering, was vorig jaar een omzetstijging met bijna 43 procent tot 19 miljard euro te zien, geholpen door het herstel na de coronacrisis. Foodservice is overigens nog niet helemaal terug op het niveau van voor corona, want de omzet lag vorig jaar 4 procent lager dan in 2019, aldus FSIN.

De omzet van foodretail (supermarkten, speciaalzaken en boodschappenbezorging) nam vorig jaar met 5,5 procent toe tot bijna 47,3 miljard euro. FSIN stelt dat die sector marktaandeel op foodservice heeft gewonnen omdat winkels zich steeds meer richten op directe consumptie met kant-en-klaarmaaltijden en producten zoals sushi en vers belegde broodjes.

Gemaksoplossingen

De groei bij de verkoop van voedsel en drinken wordt volgens FSIN aangejaagd door jongere generaties, die steeds vaker buiten de deur eten en meer kiezen voor relatief dure gemaksoplossingen. Ook de toename van het aantal éénpersoonshuishoudens, de stijgende arbeidsparticipatie van vrouwen en de opmars van boodschappen- en maaltijdbezorging zorgen voor groei, zegt het kennisplatform.

De onderzoekers stellen wel dat foodservice met uitdagingen kampt, waaronder een groot personeelstekort. Vanwege dat tekort moesten veel zaken in 2022 soms één of meerdere dagen per week hun deuren sluiten. Daardoor ging omzet verloren. Als dit niet was gebeurd had de totaalomzet volgens FSIN 5 tot 10 procent hoger kunnen uitvallen. Ook hebben zaken te maken met hogere energieprijzen, inkoopkosten en lonen die vaak niet doorberekend worden aan klanten.

FSIN onderzoekt sinds 2003 trends en ontwikkelingen in de foodsector. Ruim tweehonderd bedrijven zijn lid, waaronder de grotere retailers, groothandels en leveranciers.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.