Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gasten overwegen reservering bij dit reviewcijfer

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Gasten overwegen reservering bij dit reviewcijfer
Jaarlijks brengt Bookdinners hun onderzoek uit over de online gewoontes van restaurantbezoekers. Hierin plaatsen zij de belangrijkste trends en ontwikkelingen die zij hebben ontdekt. Dit doen zijn met behulp van de Restaurant Monitor. Dat meldt Bookdinners op haar website.

Het is belangrijk voor gasten dat de reviews van een restaurant goed zijn. Uit de resultaten van de Restaurant Monitor van 2020 blijkt dat meer dan 80 procent van de gasten eerst de reviews bekijkt voordat ze een reservering maken bij een restaurant. In 2023 is dit gestegen naar bijna 90 procent. Daaruit concludeert Bookdinners dat de reviews van een restaurant belangrijker worden. Veel gasten lezen de reviews via Google en uiteindelijk maakt 34 procent van de bezoekers de reservering ook via Google. Dat terwijl 68 procent aangeeft dat zij de reviews graag via de website van het restaurant kunnen teruglezen.

Het waardering die een restaurant heeft in de online omgeving is van belang. Iets meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat de reviews doorslaggevend zijn voor het maken van een keuze. Daarbij is het opvallend volgens Bookdinners dat de restaurants een waardering van een 7,5 (of 3,5 ster) moeten hebben om overwogen te worden. Wanneer de verwachtingen worden overtroffen, schrijft iets meer dan de helft van de deelnemers van het onderzoek een review.

Zo stelt Bookdinners dat wanneer een restaurateur de optie biedt tot online reserveren en daarnaast de reviews zichtbaar maakt op de website, dit kan leiden tot een toename van het aantal reserveringen. Het online reserveringsplatform geeft aan dat gasten gewend zijn aan een goede online reis, ook wanneer zij bijvoorbeeld een vliegticket kopen of een bioscoop bezoeken.

Online reserveren onverminderd populair

Dat gasten hun keuze graag online maken, blijkt ook uit de manier waarop zij hun reservering plaatsen. Bookdinners ziet dat het percentage van online reserveringen onveranderd hoog blijft en zelfs iets stijgt. Zo gaf vorig jaar 68 procent van de ondervraagden aan dat zij een voorkeur hebben voor online reserveren. Dit jaar is dit gestegen naar bijna 80 procent. Daarbij vinden de meeste gasten (85 procent) het prettiger om te reserveren via een pop-up widget in plaats van een ‘ouderwets’ contactformulier. Bookdinners stelt dat gasten de voorkeur hebben voor de widget omdat de beschikbaarheid van het restaurant direct zichtbaar is en de reservering direct bevestigd wordt. Daarnaast is het via deze widget mogelijk om op elk moment een reservering te plaatsen. Bijna driekwart van de ondervraagden gaf aan dat het ontbreken van deze widget een negatieve invloed heeft op de restaurantkeuze.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.