Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: horeca wordt ook dit jaar duurder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ING: horeca wordt ook dit jaar duurder
De oplopende kosten in de horecasector gaan er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat de prijzen voor consumenten ook dit jaar duurder gaan worden. In het voorgaande jaar steeg de gemiddelde prijs in de horeca al bijna 9 procent in vergelijking met 2021. In de sector zijn voornamelijk de hotelovernachtingen flink duurder geworden, met een stijging van meer dan 15 procent. Daarnaast is de verwachting van de ING dat de horeca gedwongen wordt om hogere prijzen door te voeren om de marges op peil te houden. De bank verwacht dat het gaat om een stijging van rond de 3 procent. Dit zei Sjuk Akkerman, Sectorspecialist Services & Leisure van de ING, zo meldt de CaféKrant.

De horecasector was in 2022 goed voor een omzet van bijna 26 miljard euro. Dit is iets meer dan voor de coronapandemie. Daardoor lijkt het alsof het goed gaat met de horeca, maar meer omzet betekent niet dat er ook meer winst wordt gemaakt. Ondernemers in de sector kregen te maken met hogere kosten voor producten, energie en personeel. Die stegen harder dan de totale omzet van de markt.

Marges overhouden

De ING denkt dat het verhogen van de prijzen in de horeca de kortste klap is voor de sector om de marges in stand te houden. Naast de ondernemersbeloning is er geld nodig om te blijven innoveren en om te investeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het up-to-date houden van de onderneming of het betalen van de belastingschulden. Veel bedrijven hebben overheidssteun ontvangen tijdens de coronapandemie. Die gaan nu beginnen met het terugbetalen ervan. Naast de hogere kosten is de concurrentie de afgelopen jaren ook flink toegenomen. Ondanks de pandemie en kostenstijgingen is er een groei in het aantal horecaonderneming. Ook de verplichte sluitingen hebben de uitbaters een strop omgedaan.

Duurzaam ondernemen

Naast het doorberekenen van de hogere kosten kunnen ondernemers ook kijken of zij zelf een impact kunnen hebben op de kosten. Horecaeigenaren moeten kritisch kijken naar de kosten om deze zo laag mogelijk te houden. Investeren in duurzame oplossingen is belangrijk. Door gericht in te kopen en efficiënt te plannen kan op de inkoop al goed bespaard worden. Daarnaast zorgt het voor minder voedselverspilling. De energiekosten kunnen naar beneden als er wordt geïnvesteerd in duurzame verlichting, of energiezuinige keukenapparaten.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.