Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ING: horeca wordt ook dit jaar duurder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
ING: horeca wordt ook dit jaar duurder
De oplopende kosten in de horecasector gaan er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat de prijzen voor consumenten ook dit jaar duurder gaan worden. In het voorgaande jaar steeg de gemiddelde prijs in de horeca al bijna 9 procent in vergelijking met 2021. In de sector zijn voornamelijk de hotelovernachtingen flink duurder geworden, met een stijging van meer dan 15 procent. Daarnaast is de verwachting van de ING dat de horeca gedwongen wordt om hogere prijzen door te voeren om de marges op peil te houden. De bank verwacht dat het gaat om een stijging van rond de 3 procent. Dit zei Sjuk Akkerman, Sectorspecialist Services & Leisure van de ING, zo meldt de CaféKrant.

De horecasector was in 2022 goed voor een omzet van bijna 26 miljard euro. Dit is iets meer dan voor de coronapandemie. Daardoor lijkt het alsof het goed gaat met de horeca, maar meer omzet betekent niet dat er ook meer winst wordt gemaakt. Ondernemers in de sector kregen te maken met hogere kosten voor producten, energie en personeel. Die stegen harder dan de totale omzet van de markt.

Marges overhouden

De ING denkt dat het verhogen van de prijzen in de horeca de kortste klap is voor de sector om de marges in stand te houden. Naast de ondernemersbeloning is er geld nodig om te blijven innoveren en om te investeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het up-to-date houden van de onderneming of het betalen van de belastingschulden. Veel bedrijven hebben overheidssteun ontvangen tijdens de coronapandemie. Die gaan nu beginnen met het terugbetalen ervan. Naast de hogere kosten is de concurrentie de afgelopen jaren ook flink toegenomen. Ondanks de pandemie en kostenstijgingen is er een groei in het aantal horecaonderneming. Ook de verplichte sluitingen hebben de uitbaters een strop omgedaan.

Duurzaam ondernemen

Naast het doorberekenen van de hogere kosten kunnen ondernemers ook kijken of zij zelf een impact kunnen hebben op de kosten. Horecaeigenaren moeten kritisch kijken naar de kosten om deze zo laag mogelijk te houden. Investeren in duurzame oplossingen is belangrijk. Door gericht in te kopen en efficiënt te plannen kan op de inkoop al goed bespaard worden. Daarnaast zorgt het voor minder voedselverspilling. De energiekosten kunnen naar beneden als er wordt geïnvesteerd in duurzame verlichting, of energiezuinige keukenapparaten.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.