Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: horeca wordt ook dit jaar duurder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
ING: horeca wordt ook dit jaar duurder
De oplopende kosten in de horecasector gaan er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat de prijzen voor consumenten ook dit jaar duurder gaan worden. In het voorgaande jaar steeg de gemiddelde prijs in de horeca al bijna 9 procent in vergelijking met 2021. In de sector zijn voornamelijk de hotelovernachtingen flink duurder geworden, met een stijging van meer dan 15 procent. Daarnaast is de verwachting van de ING dat de horeca gedwongen wordt om hogere prijzen door te voeren om de marges op peil te houden. De bank verwacht dat het gaat om een stijging van rond de 3 procent. Dit zei Sjuk Akkerman, Sectorspecialist Services & Leisure van de ING, zo meldt de CaféKrant.

De horecasector was in 2022 goed voor een omzet van bijna 26 miljard euro. Dit is iets meer dan voor de coronapandemie. Daardoor lijkt het alsof het goed gaat met de horeca, maar meer omzet betekent niet dat er ook meer winst wordt gemaakt. Ondernemers in de sector kregen te maken met hogere kosten voor producten, energie en personeel. Die stegen harder dan de totale omzet van de markt.

Marges overhouden

De ING denkt dat het verhogen van de prijzen in de horeca de kortste klap is voor de sector om de marges in stand te houden. Naast de ondernemersbeloning is er geld nodig om te blijven innoveren en om te investeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het up-to-date houden van de onderneming of het betalen van de belastingschulden. Veel bedrijven hebben overheidssteun ontvangen tijdens de coronapandemie. Die gaan nu beginnen met het terugbetalen ervan. Naast de hogere kosten is de concurrentie de afgelopen jaren ook flink toegenomen. Ondanks de pandemie en kostenstijgingen is er een groei in het aantal horecaonderneming. Ook de verplichte sluitingen hebben de uitbaters een strop omgedaan.

Duurzaam ondernemen

Naast het doorberekenen van de hogere kosten kunnen ondernemers ook kijken of zij zelf een impact kunnen hebben op de kosten. Horecaeigenaren moeten kritisch kijken naar de kosten om deze zo laag mogelijk te houden. Investeren in duurzame oplossingen is belangrijk. Door gericht in te kopen en efficiënt te plannen kan op de inkoop al goed bespaard worden. Daarnaast zorgt het voor minder voedselverspilling. De energiekosten kunnen naar beneden als er wordt geïnvesteerd in duurzame verlichting, of energiezuinige keukenapparaten.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.