Na drie jaar gaat Amsterdam weer op zoek naar een nachtburgemeester

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
De hoofdstad heeft het drie jaar zonder nachtburgemeester gedaan. Afgelopen vrijdag is de zoektocht naar een nieuwe gevonden. De verkiezing gaat plaatsvinden in maart. Dit meldt het Parool.

De stichting Nachtburgemeester Amsterdam (N8BM A’dam) organiseert de verkiezing voor de functie van  nachtburgemeester. De stichting geeft aan dat een nachtburgemeester belangrijk is als ‘gezicht van de nacht’ en dat deze een toonaangevende rol speelt in de Amsterdamse nachtcultuur.

In een persbericht schrijft N8BM dat de nachtburgemeester ‘de nacht extra zichtbaarheid geeft en dat hij de belangen behartigd van de nacht richting de politiek’. Als voorbeeld noemt N8BM dat de nachtburgemeester van Amsterdam eerder zorgde voor een 24-uursvergunning in Amsterdam.

Nachtvisie

De nieuwe nachtburgemeester krijgt de uitvoering van de Nachtvisie in zijn of haar takenpakket. Zo krijgt de nachtcultuur een belangrijkere rol in het beleid van de gemeente. De nachtburgemeester wordt ondersteund door de Nachtraad Amsterdam, die onder andere bestaat uit horecaondernemers en adviseurs. De nachtburgemeester is tevens de voorzitter van de nachtraad.

Raadslid van toezicht van N8BM, Ghamtè Schmidt, stelt dat het nachtleven in Amsterdam erg sterk aanwezig is en dat er veel mensen mee gemoeid zijn. Schmidt voegt daaraan toe dat de functie van nachtburgemeester een erg veelzijdige en veranderlijke functie is. Zo praat de nachtburgemeester met politiek figuren maar heeft deze ook een publieke functie.

Laatste nachtburgemeester drie jaar geleden

In februari 2018 is de laatste nachtburgemeester van Amsterdam verkozen. Dit was Shamiro van der Geld. Die zou de functie voor twee jaar vervullen, maar stopte een dik half jaar voor de einddatum. De voorzitter van N8BM A’dam, Ramon de Lima, gaf toentertijd aan dat Van der Geld zich niet comfortabel voelde in de functie. De Lima geeft aan dat de functie een serieuze is en dat deze functie je wel moet liggen. Daarom heeft De Lima de afgelopen drie jaar de zaken van de nachtburgemeester waargenomen. Er waren eerder plannen voor een nieuwe verkiezing maar die konden niet doorgaan in verband met de coronapandemie.

Het is mogelijk voor geïnteresseerden om te solliciteren tot 22 februari. Daarna zal op 22 maart een online voorverkiezing plaatsvinden waar een jury en het publiek een nieuwe nachtburgemeester verkiezing.

Door: Nationale Horecagids