Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Na drie jaar gaat Amsterdam weer op zoek naar een nachtburgemeester

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Na drie jaar gaat Amsterdam weer op zoek naar een nachtburgemeester
De hoofdstad heeft het drie jaar zonder nachtburgemeester gedaan. Afgelopen vrijdag is de zoektocht naar een nieuwe gevonden. De verkiezing gaat plaatsvinden in maart. Dit meldt het Parool.

De stichting Nachtburgemeester Amsterdam (N8BM A’dam) organiseert de verkiezing voor de functie van  nachtburgemeester. De stichting geeft aan dat een nachtburgemeester belangrijk is als ‘gezicht van de nacht’ en dat deze een toonaangevende rol speelt in de Amsterdamse nachtcultuur.

In een persbericht schrijft N8BM dat de nachtburgemeester ‘de nacht extra zichtbaarheid geeft en dat hij de belangen behartigd van de nacht richting de politiek’. Als voorbeeld noemt N8BM dat de nachtburgemeester van Amsterdam eerder zorgde voor een 24-uursvergunning in Amsterdam.

Nachtvisie

De nieuwe nachtburgemeester krijgt de uitvoering van de Nachtvisie in zijn of haar takenpakket. Zo krijgt de nachtcultuur een belangrijkere rol in het beleid van de gemeente. De nachtburgemeester wordt ondersteund door de Nachtraad Amsterdam, die onder andere bestaat uit horecaondernemers en adviseurs. De nachtburgemeester is tevens de voorzitter van de nachtraad.

Raadslid van toezicht van N8BM, Ghamtè Schmidt, stelt dat het nachtleven in Amsterdam erg sterk aanwezig is en dat er veel mensen mee gemoeid zijn. Schmidt voegt daaraan toe dat de functie van nachtburgemeester een erg veelzijdige en veranderlijke functie is. Zo praat de nachtburgemeester met politiek figuren maar heeft deze ook een publieke functie.

Laatste nachtburgemeester drie jaar geleden

In februari 2018 is de laatste nachtburgemeester van Amsterdam verkozen. Dit was Shamiro van der Geld. Die zou de functie voor twee jaar vervullen, maar stopte een dik half jaar voor de einddatum. De voorzitter van N8BM A’dam, Ramon de Lima, gaf toentertijd aan dat Van der Geld zich niet comfortabel voelde in de functie. De Lima geeft aan dat de functie een serieuze is en dat deze functie je wel moet liggen. Daarom heeft De Lima de afgelopen drie jaar de zaken van de nachtburgemeester waargenomen. Er waren eerder plannen voor een nieuwe verkiezing maar die konden niet doorgaan in verband met de coronapandemie.

Het is mogelijk voor geïnteresseerden om te solliciteren tot 22 februari. Daarna zal op 22 maart een online voorverkiezing plaatsvinden waar een jury en het publiek een nieuwe nachtburgemeester verkiezing.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.