Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Cacaofabriek in Helmond op zoek naar nieuwe horecaondernemer restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Cacaofabriek in Helmond op zoek naar nieuwe horecaondernemer restaurant
De Cacaofabriek had een uitbater gevonden voor het restaurant in de fabriek. Dit zouden Frans en Daniëlle Jordans worden, maar deze moesten noodgedwongen afhaken. Daarom is het bestuur van de fabriek op zoek naar een nieuwe ondernemer. Dit meldt het AD.

Het koppel Jordans presenteerde afgelopen zomer nog met veel enthousiasme de nieuwe menukaart voor het restaurant in de Cacaofabriek. Vanwege gezondheidsredenen moeten zij daar echter van afzien. Daarnaast is het cultuurcentrum nu op zoek naar een nieuwe uitbater.

Het Speelhuis

Het is niet de eerste horecaonderneming die het koppel gaat exploiteren. Zij regelen al meer dan 20 jaar de horeca voor het Speelhuis, een theater in Helmond. Daniëlle en Frans waren van plan om het restaurant daarbij toe te voegen. Dat bleek teveel voor het duo. “De stress werd ons te veel, terwijl we juist mensen zijn die allebei graag een stapje extra zetten.”

De Jordans hadden een tijdelijk contract bij de Cacaofabriek die afliep in december. Hun plan was om deze te verlengen. Het bestuur van de Cacaofabriek sloot zich daar bij aan. Om de druk te verlagen heeft het koppel besloten dat zij alleen hun werkzaamheden bij het theater gaan voortzetten.

Zoektocht naar uitbaters

De recente voorgeschiedenis van de zoektocht naar uitbaters maakt het vertrek van het duo indruk. Vorig jaar besloot de beherende stichting van de Cacaofabriek om de horeca zelf te regelen en kocht de oud-exploitant uit. Dit heeft een investering gekost van 3 ton, exclusief de kosten voor mediation. Dit bedrag is geleend van de gemeente Helmond. De stichting richtte een aparte BV op, zodat de exploitatie van het restaurant onafhankelijk is van de Cacaofabriek. Daar plaatsten de VVD en ondernemers kanttekeningen bij.

Horeca afgesplitst van cultuur

Sinds de zomer heeft het echtpaar Jordan het restaurant geëxploiteerd. De beheerders van het cultuurcentrum stelden hun de voorwaarde dat het restaurant een ondersteunende functie moest bieden voor het cultuuraanbod. Daarover zegt het echtpaar dat er geen subsidie over de horeca gaat aangezien deze is afgesplitst met de cultuur. “De vraag is of je zo een gezond bedrijf kan runnen. We konden niet écht stappen maken.” Niet alleen de horeca in de Cacaofabriek, maar ook die in het theater wordt op 1 juli onafhankelijk. Daar maakt het koppel zich zorgen over.

Beheer restaurant

Het is nu onduidelijk welke partij de uitbating van het restaurant onder zijn hoede gaat nemen. Het restaurant blijft wel gewoon open voor bezoekers. Het AD kon het bestuur van de Cacaofabriek niet te pakken krijgen voor een reactie. De wethouder van cultuur, Marita van Lierop van 50Plus, zegt  dat deze verantwoordelijkheid volledig bij de Cacaofabriek ligt.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.