Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cacaofabriek in Helmond op zoek naar nieuwe horecaondernemer restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Cacaofabriek in Helmond op zoek naar nieuwe horecaondernemer restaurant
De Cacaofabriek had een uitbater gevonden voor het restaurant in de fabriek. Dit zouden Frans en Daniëlle Jordans worden, maar deze moesten noodgedwongen afhaken. Daarom is het bestuur van de fabriek op zoek naar een nieuwe ondernemer. Dit meldt het AD.

Het koppel Jordans presenteerde afgelopen zomer nog met veel enthousiasme de nieuwe menukaart voor het restaurant in de Cacaofabriek. Vanwege gezondheidsredenen moeten zij daar echter van afzien. Daarnaast is het cultuurcentrum nu op zoek naar een nieuwe uitbater.

Het Speelhuis

Het is niet de eerste horecaonderneming die het koppel gaat exploiteren. Zij regelen al meer dan 20 jaar de horeca voor het Speelhuis, een theater in Helmond. Daniëlle en Frans waren van plan om het restaurant daarbij toe te voegen. Dat bleek teveel voor het duo. “De stress werd ons te veel, terwijl we juist mensen zijn die allebei graag een stapje extra zetten.”

De Jordans hadden een tijdelijk contract bij de Cacaofabriek die afliep in december. Hun plan was om deze te verlengen. Het bestuur van de Cacaofabriek sloot zich daar bij aan. Om de druk te verlagen heeft het koppel besloten dat zij alleen hun werkzaamheden bij het theater gaan voortzetten.

Zoektocht naar uitbaters

De recente voorgeschiedenis van de zoektocht naar uitbaters maakt het vertrek van het duo indruk. Vorig jaar besloot de beherende stichting van de Cacaofabriek om de horeca zelf te regelen en kocht de oud-exploitant uit. Dit heeft een investering gekost van 3 ton, exclusief de kosten voor mediation. Dit bedrag is geleend van de gemeente Helmond. De stichting richtte een aparte BV op, zodat de exploitatie van het restaurant onafhankelijk is van de Cacaofabriek. Daar plaatsten de VVD en ondernemers kanttekeningen bij.

Horeca afgesplitst van cultuur

Sinds de zomer heeft het echtpaar Jordan het restaurant geëxploiteerd. De beheerders van het cultuurcentrum stelden hun de voorwaarde dat het restaurant een ondersteunende functie moest bieden voor het cultuuraanbod. Daarover zegt het echtpaar dat er geen subsidie over de horeca gaat aangezien deze is afgesplitst met de cultuur. “De vraag is of je zo een gezond bedrijf kan runnen. We konden niet écht stappen maken.” Niet alleen de horeca in de Cacaofabriek, maar ook die in het theater wordt op 1 juli onafhankelijk. Daar maakt het koppel zich zorgen over.

Beheer restaurant

Het is nu onduidelijk welke partij de uitbating van het restaurant onder zijn hoede gaat nemen. Het restaurant blijft wel gewoon open voor bezoekers. Het AD kon het bestuur van de Cacaofabriek niet te pakken krijgen voor een reactie. De wethouder van cultuur, Marita van Lierop van 50Plus, zegt  dat deze verantwoordelijkheid volledig bij de Cacaofabriek ligt.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

31 mei '23 (14:29)

Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school

Tot voor kort was hij de chef-kok van voormalig tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De chef wilde echter een eigen weg inslaan. Zo vertrok hij bij Pure C, en plant om zijn eigen restaurant in zowel Nederland als Bali te openen. De chef-kok gaat over anderhalf tot twee jaar zijn Zeeuwse restaurant openen in de voormalige gemeenteschool D’Ouwe Schoole, aan de markt in Retranchement. De chef vertelt dat er naast het restaurant ook een atelier komt, een traiteur en een winkel met regionale producten. Dat meldt PZC.

31 mei '23 (13:09)

ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’

Met het zonnige weer heeft de horeca het druk gehad afgelopen weekend. Vanwege het personeelstekort in de sector zal het veel ondernemers moeite hebben gekost om de personeelsroosters rond te krijgen. Maar liefst vier op de tien horecaondernemers heeft moeite om voldoende personeel te vinden, meldt ING.

31 mei '23 ( 9:15)

Lichte omzetstijging horeca in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van het jaar heeft de omzet in de horeca een kleine groei gemaakt. Zo werd er volgens cijfers van het CBS 2,3 procent meer omzet gedraaid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het volume daalde echter licht, met 0,3 procent. In de logiesverstrekking is een omzetstijging van 3,7 procent gemeten en de omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 1,9 procent, meldt het CBS.

30 mei '23 (11:14)

Scheveningse Foodhall krijgt vier nieuwe foodconcepten

De Scheveningse Foodhall krijgt er een aantal nieuwe zaken bij: vier nieuwe keukens komen bijeen in het pand aan de boulevard. Daarnaast is ook het terras vernieuwd. Jie Ling van Foodhall Scheveningen zegt dat zij hiermee mensen de mogelijkheid willen bieden om kennis te maken met verschillende keukens en gerechten, meldt Foodhall Scheveningen.

30 mei '23 (10:09)

Op deze website kun je bieden voor een reservering in een toprestaurant

Het kan erg moeilijk zijn om een tafel te boeken voor een bekend Michelinrestaurant. Vaak moet er al maanden van tevoren een reservering worden gemaakt. Tot de komst van deze site. Hier kunnen gasten voor ongeveer 100 euro extra een bod doen op een gewilde reservering bij een volgeboekt sterrenrestaurant. Hier worden voornamelijk gewilde reserveringen geveild. Dat meldt RTL Nieuws. 

30 mei '23 ( 9:49)

Na 15 jaar sluit sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp de deuren

Het laatste diner is gekookt voor de gasten van sterrenzaak Le Restaurant in de Amsterdamse Pijp. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit hebben een punt gezet achter hun carrière in het restaurant. Op hun website schrijven zij dat ze ‘toe zijn aan een nieuwe filosofie’. Er waren meerdere redenen waarom zij het restaurant sluiten, meldt Het Parool.