Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alcoholvrij bier en speciaalbier in de lift in 2022

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Alcoholvrij bier en speciaalbier in de lift in 2022
Het afgelopen jaar is er meer alcoholvrij bier gekocht in Nederland dan ooit. De Nederlandse Brouwers hebben hun marktonderzoek geplaatst van het afgelopen jaar. Daarin concluderen zij dat de Nederlandse biermarkt praktisch weer op hetzelfde niveau zit als in 2019, voor de coronaperiode. Speciaalbier met een laag alcoholpercentage deed het ook goed. De voorzitter van de Nederlandse Brouwers, Fred Teeven, plaatst daar wel kanttekeningen bij. 

In totaal dronken Nederlanders meer dan 12 miljoen hectoliter bier in 2022, naar berekening van de Nederlandse Brouwers. Het zit nog een halve procent onder het niveau van 2019. De verkoop van bier in de horeca ligt echter al langere tijd boven het gemiddelde van 2019. Daarnaast concludeert de Nederlandse Brouwers dat de thuisconsumptie is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dat is geen rare conclusie, aangezien de horeca bijna het hele jaar weer open is geweest.

Alcoholvrij bier

Er is de afgelopen jaren flink meer vraag naar alcoholvrij bier. Het marktaandeel hiervan is dan ook gestegen, van 5,9 procent in 2019 naar 6,7 procent in 2022. Dit is een stijging van 18 procent. We drinken dus meer alcoholvrij bier met elkaar.

Laag-alcoholisch speciaalbier

Bier met een alcoholpercentage van tussen de 0,5 en 3,5 procent worden laag-alcoholische bieren genoemd. De speciaalbier-variant hiervan zit in de lift: bierbrouwers verkochten hier in 2022 ruim vier keer meer van dan in het jaar daarvoor. Dat betekent dat 1 op die 10 speciaalbieren die in 2022 zijn gekocht een laag alcoholpercentage bevat.

Waarschuwing voor te groot optimisme

Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven waarschuwt de horeca echter voor een te groot optimisme. Hij vertelt: “De bierverkopen zijn terug op het niveau van voor de coronapandemie, maar die cijfers vertellen slechts een deel van het verhaal. Ik spreek veel brouwers. Zeker de brouwers waarvan de horeca het belangrijkste afzetkanaal is, hebben het tijdens de pandemie stevig voor de kiezen gekregen. Vervolgens heeft de coronacrisis plaatsgemaakt voor energie-, grondstoffen- en personeelscrises. Met forse kostenstijgingen tot gevolg.”

Door: Nationale Horecagids

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes.