Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Alcoholvrij bier en speciaalbier in de lift in 2022

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Alcoholvrij bier en speciaalbier in de lift in 2022
Het afgelopen jaar is er meer alcoholvrij bier gekocht in Nederland dan ooit. De Nederlandse Brouwers hebben hun marktonderzoek geplaatst van het afgelopen jaar. Daarin concluderen zij dat de Nederlandse biermarkt praktisch weer op hetzelfde niveau zit als in 2019, voor de coronaperiode. Speciaalbier met een laag alcoholpercentage deed het ook goed. De voorzitter van de Nederlandse Brouwers, Fred Teeven, plaatst daar wel kanttekeningen bij. 

In totaal dronken Nederlanders meer dan 12 miljoen hectoliter bier in 2022, naar berekening van de Nederlandse Brouwers. Het zit nog een halve procent onder het niveau van 2019. De verkoop van bier in de horeca ligt echter al langere tijd boven het gemiddelde van 2019. Daarnaast concludeert de Nederlandse Brouwers dat de thuisconsumptie is afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dat is geen rare conclusie, aangezien de horeca bijna het hele jaar weer open is geweest.

Alcoholvrij bier

Er is de afgelopen jaren flink meer vraag naar alcoholvrij bier. Het marktaandeel hiervan is dan ook gestegen, van 5,9 procent in 2019 naar 6,7 procent in 2022. Dit is een stijging van 18 procent. We drinken dus meer alcoholvrij bier met elkaar.

Laag-alcoholisch speciaalbier

Bier met een alcoholpercentage van tussen de 0,5 en 3,5 procent worden laag-alcoholische bieren genoemd. De speciaalbier-variant hiervan zit in de lift: bierbrouwers verkochten hier in 2022 ruim vier keer meer van dan in het jaar daarvoor. Dat betekent dat 1 op die 10 speciaalbieren die in 2022 zijn gekocht een laag alcoholpercentage bevat.

Waarschuwing voor te groot optimisme

Nederlandse Brouwers voorzitter Fred Teeven waarschuwt de horeca echter voor een te groot optimisme. Hij vertelt: “De bierverkopen zijn terug op het niveau van voor de coronapandemie, maar die cijfers vertellen slechts een deel van het verhaal. Ik spreek veel brouwers. Zeker de brouwers waarvan de horeca het belangrijkste afzetkanaal is, hebben het tijdens de pandemie stevig voor de kiezen gekregen. Vervolgens heeft de coronacrisis plaatsgemaakt voor energie-, grondstoffen- en personeelscrises. Met forse kostenstijgingen tot gevolg.”

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.