Galderse Meren in Breda krijgt nieuwe horecagelegenheid

De Galderse Meren in Breda gaan op de schop. De gemeente zegt dat zij het recreatiegebied een grote make-over wil geven. Zo moet er onder meer een horecagelegenheid komen die het hele jaar open is. Daarnaast wil de gemeente inzetten op een betere bereikbaarheid met de fiets. Dit meldt Breda Vandaag.

Meer dan tien jaar geleden verscheen een rapport waarin de visie op de ontwikkelingsmogelijkheden van de Galderse Meren in Breda werd beschreven. Uiteindelijk is er niks van het plan gekomen. Op initiatief van de Bredaase VVD is nieuw in 2021 nieuw leven in het plan geblazen en gaf de partij de opdracht voor een nieuwe gebiedsvisie. Deze motie ging onder de naam ‘Geef de Galderse Meren een upgrade’.

De gemeente wil een diverse recreatielocatie maken van het gebied. Bezoekers moeten hier kunnen genieten van het strand, maar ook van de natuur en horecavoorziening. De eerste stap van het plan is uitgevoerd. Er is een gebiedsprofiel waar de visie over de Galderse Meren is weergegeven.

Uitgangspunten

Het is de bedoeling dat het recreatiegebied voor iedereen toegankelijk wordt. Daarom zet de gemeente zich in voor betere bereikbaarheid, voornamelijk voor fietsers. De noord- en oostzijde van de Galderse Meren wordt beschermd natuurgebied.

Aan de west- en zuidkant wordt de mogelijkheid geboden voor recreatie. De gemeente wil dat er het hele jaar door recreatiemogelijkheden zijn rondom het meer. Een deel daarvan wordt gerealiseerd door een horecavoorziening die het hele jaar open blijft. Er wordt wel een kanttekening geplaatst: er moeten duidelijk afspraken zijn over geluid en verlichting na zonsondergang om de impact op de natuur zo veel mogelijk te beperken.

Naast een horecavoorziening die het hele jaar open is, komt er twee keer per jaar een moment beschikbaar om grotere evenementen bij de Galderse Meren te organiseren. Deze kunnen ook benut worden voor kleinschalige evenementen.

Door: Nationale Horecagids