Amersfoortse kok vindt na 30 jaar werken met oesters eerste parel

Al meer dan 30 jaar werkt chef-kok Marco Blok van restaurant Mei in Amersfoort met oesters in zijn menu’s. Na al die jaren wordt de kok voor het eerste verrast met een parel in een oester. Dit meldt NOS.

 

Blok vertelt aan het AD dat hij zes oesters open moest maken. Toen hij de derde opende merkte hij een wit bolletje in de schelp op. In eerste instantie dacht hij dat het een gezwelletje was. Maar toen hij beter keek merkte hij op wat het écht was: een parel.

1 op 15.000

Naar schatting is de kans op het vinden van een parel in een oester 1 op 15.000. Een parel ontstaat wanneer een klein korreltje zand of zeewier in de schelp van de oester terecht komt en het dier irriteert. Door een dun laagje parelmoer kapselt het dier het vuil in. Zolang het vuil in de schelp blijft maakt de oester een steeds dikkere laag om het vuiltje heen.

Hoeveel een parel waard is hangt af van het formaat en van de vorm. Hoe ronder en groter de parel, hoe meer die waard is. Als je een bijna perfecte parel vindt kan die zo’n 30.000 euro opleveren. Een kleine parel met een minder goede vorm kan voor 10 euro over de toonbank gaan.

Omdat de kok zo veel geluk heeft gehad met de vondst, gaf hij op een grappende manier aan direct een staatslot te kopen.

Door: Nationale Horecagids