Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant Radboudumc volledig plasticvrij

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Restaurant Radboudumc volledig plasticvrij
Sinds januari van dit jaar is het restaurant in het Radboud-ziekenhuis plasticvrij. Zo worden er voor onder andere de verpakking vanaf nu alleen maar herbruikbare materialen gebruikt. Het ziekenhuis wil zich op deze manier inzetten voor een lagere CO2-uitstoot en tevens wil het hiermee zijn afvalberg reduceren. Dit meldt het Radboudumc op haar website. 

De General Manager van de Vermaatgroep, die het restaurant in het ziekenhuis beheert, zegt dat er in het restaurant bijvoorbeeld geen plastic saladebakjes of bekertjes meer zijn. “Maar in de keuken zelf is het nog niet haalbaar om 100% plasticvrij te werken”. Hij geeft aan dat  ze dierlijke producten gebruiken die in een plastic verpakking worden geleverd. Hij wil wel streven naar een volledig plasticvrije keuken.

Meenemen of hier opeten

In het restaurant zie je tegenwoordig veel glazen bekers en potjes. Ook het servies is grotendeels herbruikbaar. De bezoekers krijgen tijdens het maken van hun keuze de vraag of zij hun eten mee willen nemen of in het restaurant gaan eten. Wil iemand het gelijk opeten, dan krijgen zij herbruikbaar servies. Wanneer mensen hun eten mee willen nemen, kunnen die een papieren bord pakken.

Geen prijsverschil

De nieuwe maatregelen hebben geen invloed op de gehanteerde prijzen. Die zullen hetzelfde blijven. Van den Broek geeft aan dat het zelfs mogelijk is dat een plasticvrij restaurant goedkoper is. Hij voegt daar wel aan toe dat dit gecompenseerd kan worden door de inflatie. Vooralsnog verwacht hij niet dat de prijzen in het restaurant gaan veranderen.

Uitdaging productie- en verkoopproces

De General Manager van de Vermaatgroep zag wel dat het lastig was om de overstap op een plasticvrij restaurant te maken. Daarom hebben zij het concept nog niet in alle locaties doorgevoerd. Van de Broek geeft aan dat zij eerst van dit restaurant willen leren zodat zij met deze kennis de andere locaties sneller plasticvrij kunnen maken.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.