Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jeugddetentie en werkstraf geëist voor explosie bij Amsterdams café en restaurant

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Jeugddetentie en werkstraf geëist voor explosie bij Amsterdams café en restaurant
De officier van justitie heeft gisteren een strafeis gedaan van 69 dagen jeugddetentie en 200 uur werkstraf tegen een 16-jarige jongen. Die zou afgelopen zomer vermoedelijk explosieven af hebben laten gaan bij een café en restaurant in Amsterdam. In de nacht van 7 op 8 augustus zou hij bij het café aan het Kleine-Gartmanplantsoen is de voordeur en de portiek hebben opgeblazen. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

De jongen wordt ervan verdacht dat hij opzettelijk explosies teweeg heeft gebracht bij café In the City. Daarnaast wordt de jongen ervan verdacht twee dagen later, in de ochtend van 10 augustus, bij de Harbourclub aan de Cruquiusweg een explosief heeft laten ontploffen. Daar zijn de voordeur en ramen van het pand vernield.

Harbourclub

Het is te zien op camerabeelden van dat vlak voor de explosie twee jongens aan komen lopen. Een jongen met een grijs vest loopt naar het pand en vlak daarna volgt de explosie. Een getuige is gaan kijken nadat die de knal hoorde. Die verklaart dat hij een jongen over een hek heeft zien klimmen. Later vond de politie het grijze vest van één van de jongen in een vuilnisbak aan de andere kant van het hek. Vermoedelijk heeft de jongen een regenpijp gebruikt om over het hek te klimmen, want daar waren bloedsporen en vingerafdrukken op aangetroffen.

Daarnaast laat de locatie op de telefoon van de jongen zien dat hij precies op dat moment bij de nachtclub in de buurt was. Het was de eerste keer in een half jaar dat zijn telefoon op deze locatie aanwezig was.

In the City

Het DNA van de jongen is ook aangetroffen bij café In the City na de explosie. Op camerabeelden is te zien dat de verdachten zwarte sokken over hun handen dragen. Een van de sokken, met DNA van de verdachte, is door de politie gevonden op de plaats delict. Wederom gaf de telefoon van de jongen aan dat hij op dat moment bij het café was.

Gevaar

Al met al stelt de officier van justitie zich op het standpunt dat er sprake is van voldoende wettig en overtuigend bewijs. Ze eiste 69 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie met een aftrek van voorarrest, zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 200 uur. De OvJ benadrukte in haar requisitoir het gevaar dat door de explosies kan ontstaan. Niet alleen het risico op ernstige materiële schade, maar ook gevaar voor personen in de directe omgeving van de explosie.

De inhoudelijke rechtbankzitting vond gisteren plaats achter gesloten deuren omdat de verdachte minderjarig is. Op 31 januari zal de rechter een uitspraak doen.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.

02 juni '23 (12:42)

Historische Koepelgevangenis Arnhem verandert naar een levendig gebied

De iconische Koepelgevangenis in Arnhem gaat van het slot af. Nadat het in 2015 zijn functie als gevangenis verloor, maakt dit complex zich op voor een nieuw leven waarin wonen, werken en recreatie bij elkaar komen. Er worden 50 woningen gerealiseerd waarvan een aanzienlijk deel sociale huur. Daarnaast komt er een hotel, restaurant, vergaderruimte en commerciële ruimte voor startups.

02 juni '23 (10:06)

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

02 juni '23 ( 7:53)

Laatste kans horecabedrijven voor definitieve berekening coronasteun

Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.