Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ondernemers en gemeente tekenen convenant veilig uitgaan binnenstad Utrecht

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Ondernemers en gemeente tekenen convenant veilig uitgaan binnenstad Utrecht
Ondernemers, gemeente, politie en brandweer gaan samen aan de slag met maatregelen voor een gezellig en veilig uitgaansleven in de binnenstad van Nijmegen. Daarom ondertekenden zij op 17 januari het convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU). Dat richt zich op het voorkomen van overlast en criminaliteit in de openbare ruimte en in de horecazaken zelf. Veilig uitgaan voor zowel publiek als ondernemers, zonder overlast voor binnenstadsbewoners, is een belangrijk onderdeel van de veiligheidsaanpak binnen de gemeente. Dit meldt de gemeente Nijmegen.

In het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan wordt, op basis van een analyse, in het eerste kwartaal van 2023 een gezamenlijk plan van aanpak gemaakt en vervolgens uitgevoerd. Dat bevat zowel preventieve maatregelen als acties in de repressieve sfeer.

Intensieve samenwerking

Het afgelopen jaar hebben de gemeente Nijmegen, ondernemers en politie, onder begeleiding van het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, al intensief samengewerkt ter versterking van de veiligheid in het uitgaansgebied. Zo waren er schouwen tijdens nachtelijke openingsuren van de horeca, waarbij het uitgaansgebied is bekeken op de thema’s schoon, heel en veilig. Ook was er een bijeenkomst voor ondernemers over de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan en konden zij een enquête invullen om input te leveren voor de uitvoeringsmaatregelen.

Maatregelen 

In het eerste kwartaal van 2023 worden de concrete maatregelen vastgesteld voor de komende jaren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om:

 • Afspraken t.a.v. ondersteuning bij incidenten/ calamiteiten
 • Huisregels in horecazaken (wat accepteren ondernemers wel/niet)
 • Trainingen omgaan met agressie
 • Risico’s van ondermijning en cybercriminaliteit
 • Opstarten van een SODA voor Uitgaansgebieden (een Serviceorganisatie Directe Aansprakelijkheid, voor ondernemers om schade door criminaliteit op daders te verhalen)
 • Collectieve horecaontzegging voor overlastgevende bezoekers
 • Aanpak seksuele intimidatie
 • Brandveiligheid
 • Verkeersveiligheid
 • Beheer van de openbare ruimte (schoon, heel, veilig)
 • Vergunningenbeleid

Op dinsdag 17 januari 2023 ondertekenden betrokken partijen als (horeca)ondernemers, Koninklijke Horeca Nederland (KHN)-afdeling Nijmegen, gemeente Nijmegen, brandweer / VRGZ en politie het convenant Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Binnenstad Nijmegen, ter bekrachtiging van de samenwerking en de uitvoering van de vastgestelde maatregelen.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 ( 9:14)

Nepklager stuurde tientallen Brabantse restaurants slechte recensie

Een serieklager die tientallen Brabantse restaurants slechte recensies stuurde in de hoop een compensatie te krijgen, is door de mand gevallen. Horecaondernemers hebben hem aangesproken op zijn gedrag. Volgens de man zijn de compensaties inmiddels terugbetaald. Dit meldt NOS.

25 mei '23 (13:04)

Gronings fine-dining restaurant Blumé al na 4,5 maand in Michelingids

Fine-dining restaurant Blumé in het centrum van Groningen is deze week opgenomen in de Michelingids. Opvallend is dat het restaurant slechts sinds 4,5 maand geopend is. Chef-kok en mede-eigenaar Henrice Dijks is heel blij met de opname in de culinaire bijbel. Dit meldt Sikkom.

25 mei '23 (11:37)

Acht Amsterdamse vegan zaken in één maand tijd dicht

Ongeveer 10 procent van de Amsterdammers zegt nooit vlees of vis te eten en ongeveer 4 procent eet volledig plantaardig. Van de totale Nederlandse bevolking is 0,4 procent veganistisch. In onze hoofdstad zijn er daarom relatief veel veganistische zaken: op dit moment ongeveer 70. Maar dat aantal daalt. In april gingen acht vegan gelegenheden dicht. Dit meldt Flavorflav op basis van berichtgeving in het Parool.

24 mei '23 (15:08)

Grote brand bij restaurant Leek

Vanochtend brak een grote brand uit bij een Chinees restaurant aan de Tolberterstraat in Leek. De brand is door de hulpdiensten onder controle gekregen. Wel gaf NL-Alert een alarm af voor de rook. Dat meldt RTV Drenthe.

24 mei '23 (12:56)

Kraanwater gratis serveren: go or no-go?

Water dat uit de kraan stroomt verdient aandacht. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat zij naast hun diner een gratis glaasje leidingvocht kunnen bestellen. Tot ergernis van sommige restaurateurs. Daarom hoor je soms wel eens in een restaurants een antwoord als ‘sorry, maar wij serveren geen kraanwater’. Voor veel mensen is dat onterecht, want het is een stukje service die je levert. Maar waar komt de opmerking vandaan? Is het voor de waarborging van een goede omzet of zit er een andere reden achter?

24 mei '23 (11:47)

Michelin voegt drie nieuwe restaurants toe aan de gids voor mei

Het hele jaar door gaan de inspecteurs van de Michelin Gids op zoek naar de beste restaurants. Natuurlijk geldt dat dus ook voor de maand mei. De inspecteurs delen graag de nieuwste ontdekkingen die zij hebben gedaan. Daarom voegt de restaurantgids voor deze maand drie nieuwe restaurants toe ‘die een bezoekje waard’ kunnen zijn. Dat meldt Michelin.

24 mei '23 ( 9:44)

Oude gemeentehuis Maasland te koop voor horeca

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen restaurant in een karakteristiek pand in Maasland? Grijp dan nu jouw kans! Het oude gemeentehuis aan de ’s-Herenstraat is te koop, meldt WOS.

24 mei '23 ( 9:40)

Tijd dringt voor 18.000 ondernemers bij definitieve aanvraag NOW

De tijd dringt voor zo'n 18.000 bedrijven die nog geen definitieve berekening hebben aangevraagd voor de loonsteun die ze ontvingen tijdens de coronacrisis. Ze hebben daarvoor nog tot en met vrijdag 2 juni de tijd, waarschuwt uitkeringsinstantie UWV. "Als wij geen informatie van werkgevers krijgen, dan kunnen wij niet vaststellen op welk bedrag zij uiteindelijk recht hebben en moeten wij het verstrekte voorschot terugvorderen", zegt verantwoordelijk projectmanager Randy Eichhorn.

24 mei '23 ( 9:27)

Populair Rijssens restaurant Poort van Twente sluit na 34 jaar

Rijssen is binnenkort een restaurant armer. En niet zomaar een: restaurant Poort van Twente gaat de deuren sluiten. De familie Molenaar runde het restaurant voor meer dan 30 jaar, maar trekt nu de stekker eruit, meldt de Ondernemer. Het lijkt tegenstrijdig, want het restaurant loopt goed. Waarom zijn zij gesloten?

23 mei '23 (12:09)

Chefs van Amsterdams restaurant Choux maken natuurlijk smaakversterker

Merijn van Berlo en Maarten Bezem, chefs van restaurant Choux in Amsterdam, hebben onder de naam 621 Ferments krachtige natuurlijke smaakversterkers ontwikkeld. Geboren uit een gedeelde passie voor lekker eten en duurzaamheid hebben ze een manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd gerechten een boost te geven. Na een zoektocht van ruim drie jaar naar de perfecte smaakbalans en het juist proces zijn vanaf 22 mei de smaken Mushroom (plantaardig) en Beef (Gasconne rund) te koop. Daarnaast zijn ze druk bezig met een variant met zwarte knoflook en een van Hollandse garnalen die later dit jaar zullen volgen. Dat meldt 621 Ferments.