Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Telers uit Brabant lanceren online bestelplatform streekproducten voor horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Telers uit Brabant lanceren online bestelplatform streekproducten voor horeca
Vanaf deze maand is de online verkoop van verse streekproducten via de Coöperatie Brabants Streekgoed gestart. Het bestelplatform is gericht op de zakelijke markt, zoals horeca, catering en speciaalzaken. Dit meldt ZLTO.

“Samen bieden we een mooi en compleet vers-assortiment richting horeca en retail”, zegt Walter Ansems namens het coöperatiebestuur. “Voor elke productgroep hebben we leveranciers zoals een groenteboer, kaasmakers, vleesveehouders en een ijsboer. Partijen kunnen op het online platform eerlijk, verse producten kopen met een eigen verhaal.”

De begeleiding van korte keten ondernemers om aan te sluiten op het platform is mede mogelijk gemaakt vanuit het ZLTO-project ‘Korte keten, da’s goeie handel’. Een POP-3-project met financiering vanuit het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en de provincie Noord-Brabant.

Voordelen bestelplatform

  • Een assortiment van verse producten met officiële streekproducten-herkenning
  • Alle producten komen direct van de boer/tuinder, zonder tussenschakels, dus vers voor een eerlijke prijs
  • Alle bestelde producten worden met één levering geleverd
  • Alle bestelde producten staan op één factuur

Initiatiefnemer

Het initiatief is gestart vanuit Brabants Streekgoed, een coöperatie van voornamelijk Kempische boeren en tuinders, die zich richten op de verkoop van streekproducten. Hun kwaliteitsproducten zijn ook gecertificeerd als erkend streekproduct.

De ondernemende boer achter de Walhoeve in Goirle, Corné van Roessel, zet zich van het begin af in voor de coöperatie. “Het idee om gezamenlijk de verkoop en logistiek te organiseren, is al langer een wens van boeren en tuinders in de korte voedselketen. Met die idee is de Coöperatie verder gegaan”. In samenwerking met The Food Directors staat er inmiddels een digitaal bestelplatform op www.brabantsstreekgoed.nl

Professioneel bestelsysteem

Het online bestelplatform maakt gebruik van technologoie van Beukk. Dat is een professioneel bestelsysteem dat door meerdere aanbieders wordt ingezet. Zoals Goeie Eete voor de regio Tilburg. Inmiddels maakt ook Local Food Eindhoven en recentelijk BOER&NLekker rond onder andere Breda en Den Bosch gebruik van deze technologie.

Category Management en orderverwerking

Bij het inrichten van het bestelsysteem is het hele assortiment (dus van alle betrokken boeren en tuinders) gelijk getrokken. Om zo het bestellen voor afnemers overzichtelijk te maken. Daarbij gaat het om aantallen, soort verpakking, gewichten, prijzen, allergenen, productomschrijving, voedingswaarden en labels zoals biologisch.

Door: Nationale Horecagids

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.