Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bergse en Dalse horeca loopt mogelijk 50.000 overnachtingen mis door verdwijnen Pieterpad

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Bergse en Dalse horeca loopt mogelijk 50.000 overnachtingen mis door verdwijnen Pieterpad
Wie het Pieterpad bewandelde moest tussen Millingen en Milsbeek een pontje pakken om naar de overkant van de vaart te komen. Nu wordt pont uit het water gehaald in de winter. Volgens de Stichting Toerisme en Recreatie gaat dit 40.000 tot 50.000 overnachtingen schelen in de gemeente Berg en Dal. Dit meldt de Stentor.

De Stichting Toerisme en Recreatie (Ster) en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben aan de alarmbel getrokken en richten zich op de gemeenteraad van Berg en Dal. Ook voor hen zal er omzet verloren gaan, want wanneer er minder toeristen komen ontvangt de gemeente minder toeristenbelasting.

Het aantal bezoekers dat mogelijk wegblijft is gebaseerd op de verkoop van het aantal wandelkaarten. Ster heeft dit onderzocht. Echter komen niet alle wandelaars met de pond. Ook overnachten ze niet allemaal in Berg en Dal. Zo komt het geregeld voor dat bezoekers met de auto arriveren en daarna meerdere dagen gaan wandelen.

In totaal zitten er ruim 15 horecagelegenheden langs het Pieterpad tussen Millingen en Milsbeek. Het gaat om restaurants, campings, hotels en B&B’s. Door het aanpassen van de route is de verwachting dat gemeente per jaar ongeveer 73.000 euro toeristenbelasting misloopt.

Geldkwestie

Sinds 1 januari vaart de veerbaas Bruno Kievits niet meer in de winter. Het pontje Millingen-Pannerden stilleggen is volgens de veerbaas een geldkwestie. Zo vindt Kievits dat de gemeente mee moet helpen met het bekostigen van het onderhoud, zoals het baggeren van  de vaart.

Daarnaast vindt Kievits het opmerkelijk dat er voor een ander pontje meer wordt uitgegeven dan voor zijn pont. De andere veerdienst, Bemmel-Ooij, gaat voorlopig niet varen. Nu heeft ook Kievits besloten om zijn pont aan de kade te laten staan. Wethouder Erik Weijers probeert mee te denken.

Ster en de KHN hebben in een brief aan de gemeenteraad geschreven dat ‘de veerdienst bijdraagt aan de algehele leefbaarheid van de dorpen in de polder’. Daarnaast stellen de verenigingen dat het niet meer varen van de pont imagoschade toebrengt aan Berg en Dal. Volgens hen is het een nationaal bekende wandelroute, maar zullen mensen alternatieve plekken bezoeken uit onzekerheid of zij de vaart wel of niet kunnen oversteken.

Daarom pleiten de organisaties voor een structurele oplossing om de toekomst van de veerdienst in stand te houden. Zij vinden dat alle betrokkenen daarvoor een steentje moeten bijdragen. Ster en KHN gaan graag met de gemeente in gesprek, met als doel een veerdienst te houden die het hele jaar door vaart.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.