Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bergse en Dalse horeca loopt mogelijk 50.000 overnachtingen mis door verdwijnen Pieterpad

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bergse en Dalse horeca loopt mogelijk 50.000 overnachtingen mis door verdwijnen Pieterpad
Wie het Pieterpad bewandelde moest tussen Millingen en Milsbeek een pontje pakken om naar de overkant van de vaart te komen. Nu wordt pont uit het water gehaald in de winter. Volgens de Stichting Toerisme en Recreatie gaat dit 40.000 tot 50.000 overnachtingen schelen in de gemeente Berg en Dal. Dit meldt de Stentor.

De Stichting Toerisme en Recreatie (Ster) en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben aan de alarmbel getrokken en richten zich op de gemeenteraad van Berg en Dal. Ook voor hen zal er omzet verloren gaan, want wanneer er minder toeristen komen ontvangt de gemeente minder toeristenbelasting.

Het aantal bezoekers dat mogelijk wegblijft is gebaseerd op de verkoop van het aantal wandelkaarten. Ster heeft dit onderzocht. Echter komen niet alle wandelaars met de pond. Ook overnachten ze niet allemaal in Berg en Dal. Zo komt het geregeld voor dat bezoekers met de auto arriveren en daarna meerdere dagen gaan wandelen.

In totaal zitten er ruim 15 horecagelegenheden langs het Pieterpad tussen Millingen en Milsbeek. Het gaat om restaurants, campings, hotels en B&B’s. Door het aanpassen van de route is de verwachting dat gemeente per jaar ongeveer 73.000 euro toeristenbelasting misloopt.

Geldkwestie

Sinds 1 januari vaart de veerbaas Bruno Kievits niet meer in de winter. Het pontje Millingen-Pannerden stilleggen is volgens de veerbaas een geldkwestie. Zo vindt Kievits dat de gemeente mee moet helpen met het bekostigen van het onderhoud, zoals het baggeren van  de vaart.

Daarnaast vindt Kievits het opmerkelijk dat er voor een ander pontje meer wordt uitgegeven dan voor zijn pont. De andere veerdienst, Bemmel-Ooij, gaat voorlopig niet varen. Nu heeft ook Kievits besloten om zijn pont aan de kade te laten staan. Wethouder Erik Weijers probeert mee te denken.

Ster en de KHN hebben in een brief aan de gemeenteraad geschreven dat ‘de veerdienst bijdraagt aan de algehele leefbaarheid van de dorpen in de polder’. Daarnaast stellen de verenigingen dat het niet meer varen van de pont imagoschade toebrengt aan Berg en Dal. Volgens hen is het een nationaal bekende wandelroute, maar zullen mensen alternatieve plekken bezoeken uit onzekerheid of zij de vaart wel of niet kunnen oversteken.

Daarom pleiten de organisaties voor een structurele oplossing om de toekomst van de veerdienst in stand te houden. Zij vinden dat alle betrokkenen daarvoor een steentje moeten bijdragen. Ster en KHN gaan graag met de gemeente in gesprek, met als doel een veerdienst te houden die het hele jaar door vaart.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.