21 augustus 2012 om 16:40
< 1 min lezen

Dalende export treft voedingsindustrie

GRONINGEN (Novum) – De productie van de Nederlandse voedingsindustrie krimpt dit jaar met anderhalf procent. De voedingsbedrijven hebben opvallend genoeg vooral last van een dalende export, terwijl de export van de Nederlandse industrie als geheel juist maar blijft stijgen. Dat blijkt uit een dinsdag door het economisch bureau van ING gepubliceerde studie.

De binnenlandse omzet blijft wel enigszins op peil doordat producenten er hier wel in slagen hogere prijzen door te berekenen. In het buitenland lukt dat niet doordat daar een ander type producten heengaat. Volgens econoom Thijs Geijer worden naar het buitenland meer bulkproducten uitgevoerd.

De export van voedingsproducten naar Zuid-Europa, goed voor ongeveer tien procent van de omzet, daalt het hardst. Vooral de uitvoer van melkproducten neemt af. In Griekenland voeren consumentenorganisaties acties om mensen aan te sporen Griekse zuivel te kopen.

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Restaurant

    Vapiano sluit alle Nederlandse restaurants na faillissement

    27 oktober 2025 om 15:23
    • Restaurant

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland