21 augustus 2012 om 16:40
< 1 min lezen

Dalende export treft voedingsindustrie

GRONINGEN (Novum) – De productie van de Nederlandse voedingsindustrie krimpt dit jaar met anderhalf procent. De voedingsbedrijven hebben opvallend genoeg vooral last van een dalende export, terwijl de export van de Nederlandse industrie als geheel juist maar blijft stijgen. Dat blijkt uit een dinsdag door het economisch bureau van ING gepubliceerde studie.

De binnenlandse omzet blijft wel enigszins op peil doordat producenten er hier wel in slagen hogere prijzen door te berekenen. In het buitenland lukt dat niet doordat daar een ander type producten heengaat. Volgens econoom Thijs Geijer worden naar het buitenland meer bulkproducten uitgevoerd.

De export van voedingsproducten naar Zuid-Europa, goed voor ongeveer tien procent van de omzet, daalt het hardst. Vooral de uitvoer van melkproducten neemt af. In Griekenland voeren consumentenorganisaties acties om mensen aan te sporen Griekse zuivel te kopen.

Relevante artikelen

Alles van restaurant
    • Restaurant

    De Librije brengt eerbetoon aan Jonnie Boer met nieuw kookboek

    Gisteren om 10:24
    • Restaurant

    Zwolle eert Jonnie Boer met Cruyff Court

    11 november 2025 om 15:07

Aankomende evenementen

11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland