Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Discussie over serveren van foie gras laait op na protesten activisten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
Discussie over serveren van foie gras laait op na protesten activisten
Op 6 januari heeft restaurant Bistronome Des Arts in Utrecht zijn handen vol gehad. Maar niet met de normale bezigheden van een restaurant. Activisten van Active for Justice waren voor het restaurant aan het protesteren tegen het serveren van foie gras, oftewel ganzenlever. Een zestal van de activisten is aangehouden wegens huisvredebreuk. De horecaondernemers kunnen zich niet vinden in de actie. Dit meldt RTV Utrecht.

Foie gras is een omstreden gerecht om te serveren in restaurants. Veel ondernemers in de horeca willen niet reageren op de vragen van RTV Utrecht. Een enkel restaurant reageert verontwaardigd over het feit dat het product weer op de discussietafel ligt.

De actievoerders gingen met een tiental activisten naar het restaurant om te protesteren bij het restaurant aan de Lijnmarkt in Utrecht. Eén van de activisten gaf aan dat zij niet stoppen voor het product niet meer geserveerd wordt. Het leidde tot de aanhouding van zes van de activisten. De actievoerders stelden dat zij al wisten dat ze waarschijnlijk aangehouden zouden worden. “Maar dat is niks vergeleken met het leed wat de dieren doormaken. Dat hebben we er dus graag voor over”, zegt één van de protestanten.

Productie foie gras

Dat leed waar de activisten het over hebben, gaat over de productiewijze van foie gras. Ondanks dat het een Franse delicatesse is, wordt de productie ervan in veel landen verboden, waaronder in Nederland. Foie gras van hoge kwaliteit wordt geproduceerd door eenden en ganzen dwangvoer toe te dienen. Hierbij wordt een buis in de keel van de dieren gestopt om deze extra voeding te geven. Door deze buis wordt het voer direct naar de maag gepompt. Daardoor wordt de lever van de dieren extra groot en vettig. Bij mensen heet dit ook wel leververvetting.

Felle campagne

Dit is de reden waarom de activisten de straat op gaan. De campagne begint met het sturen van brieven en mails naar restaurants die het product op hun kaart hebben staan. Indien de restaurants geen gehoor geven gaan de actievoerders over op de volgende stap: voor de deur flyers uitdelen en binnenlopende gasten aanspreken op het gebruik van het ingrediënt.

De activist die met RTV Utrecht in gesprek is gegaan spreekt van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Soms heeft deze ongehoorzaamheid succes: in café-brasserie Marie in Amersfoort is het product van de kaart gehaald. Daarnaast stelt Active for Justice dat twee horecazaken in Utrecht aangegeven dat zij gehoor geven aan het verzoek.

Eén van deze restaurants uit Utrecht spreekt dit tegen. Daar wordt volgens de General Manager geen foie gras gebruikt in het menu. Wel heroverwegen zij of ze het überhaupt nog terug op de kaart willen. De General Manager geeft aan dat de activisten niet de reden zijn voor deze heroverweging. “De manier waarop zij actievoeren, daar ben ik niet van onder de indruk. Ze zijn van harte welkom om een kop koffie te drinken en dan ga ik graag het gesprek met ze aan. Maar restaurants bezetten is niet de manier.”

Negativiteit rondom product

Bij bistro Florent, tevens in Utrecht, staat foie gras op het menu. Volgens de eigenares vragen veel mensen hiernaar. Ze geeft aan dat het veel gegeten wordt.

Het is daarentegen wel een onderwerp voor discussie geworden onder het personeel. Een medewerker van de bistro zag wat er was gebeurd en begon erover. “Er hangt veel negativiteit rond het product. We zullen er over nadenken en het dus onderling opnieuw bespreken.”

De eigenaresse van de bistro zegt dat foie gras tot die tijd op het menu blijft staan. Ze geeft aan dat het niet per se gaat om het product, maar om de juiste leverancier. Ze vindt dat het afhangt waar je het product vandaan haalt. “Niet elke leverancier is dieronvriendelijk.”

Niet anders dan ander dierenleed

Ondanks dat één van de activisten liet weten dat ook brasserie Marie in Amersfoort foie gras van de kaart heeft gehaald, geeft de eigenaresse aan dat zij in sommige gerechten nog wel ganzenlever verwerken. Ze was er zelf niet toen Active for Justice voor de deuren van haar brasserie stonden. Ze weet wel dat er met hen is gesproken. De brasserie gaf aan dat zij zo veel mogelijk producten inkopen bij 'goede leveranciers’. Daarnaast zijn ganzen niet de enige dieren die lijden. Zo serveert de brasserie ook kreeften. “Die kreeften willen ook liever niet gevangen en daarna afgekookt worden, hoor.”

Veel klanten zijn benieuwd waar de producten vandaan komen. Ze geeft aan dat ze geen enorm wereldverbeteraar is, maar ‘restaurants met een beetje klasse gaan daar toch anders mee om?’

Foie royale

De omgang met de dieren kan ook anders. Zo is er tegenwoordig foie royale te krijgen. Dit is de verantwoorde manier om ganzenlever te produceren. Deze ganzen lopen buiten los en krijgen onder geen beding dwangvoer toegediend. Daarnaast is er een plantaardig alternatief voor het product.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.