Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Discussie over serveren van foie gras laait op na protesten activisten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Discussie over serveren van foie gras laait op na protesten activisten
Op 6 januari heeft restaurant Bistronome Des Arts in Utrecht zijn handen vol gehad. Maar niet met de normale bezigheden van een restaurant. Activisten van Active for Justice waren voor het restaurant aan het protesteren tegen het serveren van foie gras, oftewel ganzenlever. Een zestal van de activisten is aangehouden wegens huisvredebreuk. De horecaondernemers kunnen zich niet vinden in de actie. Dit meldt RTV Utrecht.

Foie gras is een omstreden gerecht om te serveren in restaurants. Veel ondernemers in de horeca willen niet reageren op de vragen van RTV Utrecht. Een enkel restaurant reageert verontwaardigd over het feit dat het product weer op de discussietafel ligt.

De actievoerders gingen met een tiental activisten naar het restaurant om te protesteren bij het restaurant aan de Lijnmarkt in Utrecht. Eén van de activisten gaf aan dat zij niet stoppen voor het product niet meer geserveerd wordt. Het leidde tot de aanhouding van zes van de activisten. De actievoerders stelden dat zij al wisten dat ze waarschijnlijk aangehouden zouden worden. “Maar dat is niks vergeleken met het leed wat de dieren doormaken. Dat hebben we er dus graag voor over”, zegt één van de protestanten.

Productie foie gras

Dat leed waar de activisten het over hebben, gaat over de productiewijze van foie gras. Ondanks dat het een Franse delicatesse is, wordt de productie ervan in veel landen verboden, waaronder in Nederland. Foie gras van hoge kwaliteit wordt geproduceerd door eenden en ganzen dwangvoer toe te dienen. Hierbij wordt een buis in de keel van de dieren gestopt om deze extra voeding te geven. Door deze buis wordt het voer direct naar de maag gepompt. Daardoor wordt de lever van de dieren extra groot en vettig. Bij mensen heet dit ook wel leververvetting.

Felle campagne

Dit is de reden waarom de activisten de straat op gaan. De campagne begint met het sturen van brieven en mails naar restaurants die het product op hun kaart hebben staan. Indien de restaurants geen gehoor geven gaan de actievoerders over op de volgende stap: voor de deur flyers uitdelen en binnenlopende gasten aanspreken op het gebruik van het ingrediënt.

De activist die met RTV Utrecht in gesprek is gegaan spreekt van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Soms heeft deze ongehoorzaamheid succes: in café-brasserie Marie in Amersfoort is het product van de kaart gehaald. Daarnaast stelt Active for Justice dat twee horecazaken in Utrecht aangegeven dat zij gehoor geven aan het verzoek.

Eén van deze restaurants uit Utrecht spreekt dit tegen. Daar wordt volgens de General Manager geen foie gras gebruikt in het menu. Wel heroverwegen zij of ze het überhaupt nog terug op de kaart willen. De General Manager geeft aan dat de activisten niet de reden zijn voor deze heroverweging. “De manier waarop zij actievoeren, daar ben ik niet van onder de indruk. Ze zijn van harte welkom om een kop koffie te drinken en dan ga ik graag het gesprek met ze aan. Maar restaurants bezetten is niet de manier.”

Negativiteit rondom product

Bij bistro Florent, tevens in Utrecht, staat foie gras op het menu. Volgens de eigenares vragen veel mensen hiernaar. Ze geeft aan dat het veel gegeten wordt.

Het is daarentegen wel een onderwerp voor discussie geworden onder het personeel. Een medewerker van de bistro zag wat er was gebeurd en begon erover. “Er hangt veel negativiteit rond het product. We zullen er over nadenken en het dus onderling opnieuw bespreken.”

De eigenaresse van de bistro zegt dat foie gras tot die tijd op het menu blijft staan. Ze geeft aan dat het niet per se gaat om het product, maar om de juiste leverancier. Ze vindt dat het afhangt waar je het product vandaan haalt. “Niet elke leverancier is dieronvriendelijk.”

Niet anders dan ander dierenleed

Ondanks dat één van de activisten liet weten dat ook brasserie Marie in Amersfoort foie gras van de kaart heeft gehaald, geeft de eigenaresse aan dat zij in sommige gerechten nog wel ganzenlever verwerken. Ze was er zelf niet toen Active for Justice voor de deuren van haar brasserie stonden. Ze weet wel dat er met hen is gesproken. De brasserie gaf aan dat zij zo veel mogelijk producten inkopen bij 'goede leveranciers’. Daarnaast zijn ganzen niet de enige dieren die lijden. Zo serveert de brasserie ook kreeften. “Die kreeften willen ook liever niet gevangen en daarna afgekookt worden, hoor.”

Veel klanten zijn benieuwd waar de producten vandaan komen. Ze geeft aan dat ze geen enorm wereldverbeteraar is, maar ‘restaurants met een beetje klasse gaan daar toch anders mee om?’

Foie royale

De omgang met de dieren kan ook anders. Zo is er tegenwoordig foie royale te krijgen. Dit is de verantwoorde manier om ganzenlever te produceren. Deze ganzen lopen buiten los en krijgen onder geen beding dwangvoer toegediend. Daarnaast is er een plantaardig alternatief voor het product.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.