Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek: horeca voelt noodzaak om lagere marges te hanteren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Onderzoek: horeca voelt noodzaak om lagere marges te hanteren
De horecaondernemers in Nederland voelen zich bedrukt om de hogere energie- en inkoopprijzen door te berekenen aan hun gasten. Dit blijkt uit een onderzoek van GROUP7, dat is uitgevoerd in opdracht van het Foodservice Instituut Nederland, de FSIN. Uitbaters in de horeca voelen zich ertoe verplicht om zich neer te leggen bij lagere winstmarges. Dit meldt Foodclicks.

In het onderzoek van GROUP7 zijn 315 beslissers in de horeca vragen gesteld over het personeel, bedrijfsvoering en de prijsstijgingen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de gemiddelde inkoopkosten met 16 procent zijn toegenomen. Dit is meer dan 5 procent minder dan de prijsverhogingen op de menukaarten. Naast de inkoopprijzen zijn ook de loon- en energiekosten gestegen.

Weinig effect op gedrag van gasten

De prijsverhogingen in de horeca hebben niet geleid tot een significante afname van het aantal bezoekers in de horecasector. 30 procent van de horeca-uitbaters geeft aan dat zij minder gasten mogen ontvangen. Zij zien ook dat bezoekers minder besteden door de prijsverhogingen en de economische situatie.

Personeelstekort blijft probleem

Het personeelsprobleem is nog niet opgelost. De helft van de ondernemers geeft aan dat zij de komende maanden verwachten het tekort niet te kunnen opvullen. Als gevolg hiervan stellen zij dat de service omlaag gaat. Een ander gevolg is dat bij meer dan de helft van de horecazaken gasten langer op hun eten moeten wachten. Aan de hand van de recensies van horecabezoekers, die over het algemeen slechter zijn, vinden zij dit een groter probleem dan de verhoogde prijzen. Om het personeelsgebrek op te kunnen vangen heeft een groot deel van de horecaeigenaren besloten om kortere openingstijden te hanteren. Een ander gevolg is dat het management en de ondernemers zelf meer uren draaien om het tekort op te vullen.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.