Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Onderzoek: horeca voelt noodzaak om lagere marges te hanteren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Onderzoek: horeca voelt noodzaak om lagere marges te hanteren
De horecaondernemers in Nederland voelen zich bedrukt om de hogere energie- en inkoopprijzen door te berekenen aan hun gasten. Dit blijkt uit een onderzoek van GROUP7, dat is uitgevoerd in opdracht van het Foodservice Instituut Nederland, de FSIN. Uitbaters in de horeca voelen zich ertoe verplicht om zich neer te leggen bij lagere winstmarges. Dit meldt Foodclicks.

In het onderzoek van GROUP7 zijn 315 beslissers in de horeca vragen gesteld over het personeel, bedrijfsvoering en de prijsstijgingen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de gemiddelde inkoopkosten met 16 procent zijn toegenomen. Dit is meer dan 5 procent minder dan de prijsverhogingen op de menukaarten. Naast de inkoopprijzen zijn ook de loon- en energiekosten gestegen.

Weinig effect op gedrag van gasten

De prijsverhogingen in de horeca hebben niet geleid tot een significante afname van het aantal bezoekers in de horecasector. 30 procent van de horeca-uitbaters geeft aan dat zij minder gasten mogen ontvangen. Zij zien ook dat bezoekers minder besteden door de prijsverhogingen en de economische situatie.

Personeelstekort blijft probleem

Het personeelsprobleem is nog niet opgelost. De helft van de ondernemers geeft aan dat zij de komende maanden verwachten het tekort niet te kunnen opvullen. Als gevolg hiervan stellen zij dat de service omlaag gaat. Een ander gevolg is dat bij meer dan de helft van de horecazaken gasten langer op hun eten moeten wachten. Aan de hand van de recensies van horecabezoekers, die over het algemeen slechter zijn, vinden zij dit een groter probleem dan de verhoogde prijzen. Om het personeelsgebrek op te kunnen vangen heeft een groot deel van de horecaeigenaren besloten om kortere openingstijden te hanteren. Een ander gevolg is dat het management en de ondernemers zelf meer uren draaien om het tekort op te vullen.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.