Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’
In de hoogste klasse van de gastronomische wereld hebben in het afgelopen jaar veel veranderingen plaatsgevonden. De top-gastronomie verschuift langzaam naar plantaardig. Zo is De Nieuwe Winkel** in Nijmegen uitgeroepen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Ook heeft het pas geopende high-end restaurant WILD’n aandacht getrokken dankzij hun veganistische menukaart. Het zijn beide voorspellingen voor wat komen gaat: een groene boost voor de high-end keukens. Dit meldt Entree Magazine.

Wanneer je een bezoek brengt aan Antwerpen en graag de nieuwe ontwikkeling op het gebied van groene gastronomie wilt beleven moet naar restaurant WILD’n gaan. Daar tilt sterrenchef Bart de Pooter veganistische gerechten naar een hoger niveau. Het is volgens kenners het eerste restaurant in Antwerpen in het hogere segment dat enkel plantaardig kookt. WILD’n is trouwens niet het enige restaurant in België dat op hoog niveau plantaardig kookt: in Merelbeke opende Pieter-Jan Lint vorig jaar zijn restaurant Amaranth.

Groene gastronomie in eigen land

In Nederland is de plantaardige keuken ook in trek. Zo is De Nieuwe Wereld in Nijmegen bekroond door de Michelin gids met twee sterren én een groene ster. Zoals al eerder gezegd is het restaurant vorig jaar verkozen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Een hele prestatie.

De eigenaar van het restaurant, Emile van der Staak, hoopt dat deze trend chefs inspireert om ook over te stappen op een plantaardig menu. Hij denkt dat we niet door kunnen gaan met de gastronomie zoals die er nu uitziet: “We kunnen de manier waarop we de gastronomie invullen met luxeproducten en de vanzelfsprekendheid dat er vlees en vis op het menu staat. Dat is niet meer van onze tijd”. Van der Staak hoort van chefs vaak dat zij worden tegengehouden door de angst voor negatieve reacties van de gasten. Daar is Emile het niet mee eens. Hij vindt dat het bij een restaurant gaat om ‘lekker eten’, wat top-chefs volgens hem te bieden hebben. Daarnaast is de jongere generatie steeds meer betrokken bij duurzaamheid, en ook graag erop uit gaan om ergens een lekker hapje te eten.

Toekomstperspectief

De recente ontwikkelingen in de plantaardige fine dining laten een voorzichtige shift zien van restaurants in het hogere segment. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten in de loop van het jaar.

Het is voor een restaurant absoluut niet verplicht om compleet plantaardig te worden, maar het aspect van ‘green fine dining’ kan duidelijker naar voren komen in de horeca. Zo heeft Rotonde in Amsterdam vorig jaar de Entree Award gewonnen voor ‘Best New Green Fine Dining’. Het is van belang dat een restaurant zijn (seizoensgebonden) producten zoveel mogelijk lokaal inkoopt, vega(nistisch) en zoveel mogelijk probeert om circulair te koken.

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.