Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’
In de hoogste klasse van de gastronomische wereld hebben in het afgelopen jaar veel veranderingen plaatsgevonden. De top-gastronomie verschuift langzaam naar plantaardig. Zo is De Nieuwe Winkel** in Nijmegen uitgeroepen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Ook heeft het pas geopende high-end restaurant WILD’n aandacht getrokken dankzij hun veganistische menukaart. Het zijn beide voorspellingen voor wat komen gaat: een groene boost voor de high-end keukens. Dit meldt Entree Magazine.

Wanneer je een bezoek brengt aan Antwerpen en graag de nieuwe ontwikkeling op het gebied van groene gastronomie wilt beleven moet naar restaurant WILD’n gaan. Daar tilt sterrenchef Bart de Pooter veganistische gerechten naar een hoger niveau. Het is volgens kenners het eerste restaurant in Antwerpen in het hogere segment dat enkel plantaardig kookt. WILD’n is trouwens niet het enige restaurant in België dat op hoog niveau plantaardig kookt: in Merelbeke opende Pieter-Jan Lint vorig jaar zijn restaurant Amaranth.

Groene gastronomie in eigen land

In Nederland is de plantaardige keuken ook in trek. Zo is De Nieuwe Wereld in Nijmegen bekroond door de Michelin gids met twee sterren én een groene ster. Zoals al eerder gezegd is het restaurant vorig jaar verkozen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Een hele prestatie.

De eigenaar van het restaurant, Emile van der Staak, hoopt dat deze trend chefs inspireert om ook over te stappen op een plantaardig menu. Hij denkt dat we niet door kunnen gaan met de gastronomie zoals die er nu uitziet: “We kunnen de manier waarop we de gastronomie invullen met luxeproducten en de vanzelfsprekendheid dat er vlees en vis op het menu staat. Dat is niet meer van onze tijd”. Van der Staak hoort van chefs vaak dat zij worden tegengehouden door de angst voor negatieve reacties van de gasten. Daar is Emile het niet mee eens. Hij vindt dat het bij een restaurant gaat om ‘lekker eten’, wat top-chefs volgens hem te bieden hebben. Daarnaast is de jongere generatie steeds meer betrokken bij duurzaamheid, en ook graag erop uit gaan om ergens een lekker hapje te eten.

Toekomstperspectief

De recente ontwikkelingen in de plantaardige fine dining laten een voorzichtige shift zien van restaurants in het hogere segment. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten in de loop van het jaar.

Het is voor een restaurant absoluut niet verplicht om compleet plantaardig te worden, maar het aspect van ‘green fine dining’ kan duidelijker naar voren komen in de horeca. Zo heeft Rotonde in Amsterdam vorig jaar de Entree Award gewonnen voor ‘Best New Green Fine Dining’. Het is van belang dat een restaurant zijn (seizoensgebonden) producten zoveel mogelijk lokaal inkoopt, vega(nistisch) en zoveel mogelijk probeert om circulair te koken.

Door: Nationale Horecagids

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.

05 juni '23 (14:11)

Familie Yang blaast nieuw leven in draaiend restaurant De Koperen Hoogte

Het duurde iets langer dan verwacht, maar dan heb je ook wat. Het nieuwe hotel en restaurant in de draaiende watertoren ‘De Koperen Hoogte’ is geopend. Daar staat nu de familie Yang aan het roer, meldt het AD. Zij brengen een nieuwe naam en vernieuwingen. Wat is er precies gebeurd met het project van de voormalige eigenaar Hennie van der Most?

05 juni '23 (12:47)

Een op de acht horecabedrijven noemt schuldenlast problematisch

Zo’n vijf procent van de bedrijven in Nederland dreigt in de problemen te komen door de hoge schulden. Vooral in de horeca vrezen ondernemers dat zij het hoofd niet boven water kunnen houden en niet voldoen aan de betalingsverplichtingen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

02 juni '23 (14:26)

Binnen een week haalt Restaurant De Klub drie ton op voor verhuizing naar centrum Utrecht

Het klinkt bijna te gek voor woorden, maar het is ze echt gelukt: Restaurant De Klub heeft met een crowdfundingsactie meer dan 3 ton opgehaald. Daarmee kunnen zij in de loop van het jaar verhuizen van de Europalaan naar het Vredenburg. Dat meldt DUIC.