Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Top restaurants zetten in 2023 vaker in op ‘green fine dining’
In de hoogste klasse van de gastronomische wereld hebben in het afgelopen jaar veel veranderingen plaatsgevonden. De top-gastronomie verschuift langzaam naar plantaardig. Zo is De Nieuwe Winkel** in Nijmegen uitgeroepen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Ook heeft het pas geopende high-end restaurant WILD’n aandacht getrokken dankzij hun veganistische menukaart. Het zijn beide voorspellingen voor wat komen gaat: een groene boost voor de high-end keukens. Dit meldt Entree Magazine.

Wanneer je een bezoek brengt aan Antwerpen en graag de nieuwe ontwikkeling op het gebied van groene gastronomie wilt beleven moet naar restaurant WILD’n gaan. Daar tilt sterrenchef Bart de Pooter veganistische gerechten naar een hoger niveau. Het is volgens kenners het eerste restaurant in Antwerpen in het hogere segment dat enkel plantaardig kookt. WILD’n is trouwens niet het enige restaurant in België dat op hoog niveau plantaardig kookt: in Merelbeke opende Pieter-Jan Lint vorig jaar zijn restaurant Amaranth.

Groene gastronomie in eigen land

In Nederland is de plantaardige keuken ook in trek. Zo is De Nieuwe Wereld in Nijmegen bekroond door de Michelin gids met twee sterren én een groene ster. Zoals al eerder gezegd is het restaurant vorig jaar verkozen tot beste plantaardige restaurant ter wereld. Een hele prestatie.

De eigenaar van het restaurant, Emile van der Staak, hoopt dat deze trend chefs inspireert om ook over te stappen op een plantaardig menu. Hij denkt dat we niet door kunnen gaan met de gastronomie zoals die er nu uitziet: “We kunnen de manier waarop we de gastronomie invullen met luxeproducten en de vanzelfsprekendheid dat er vlees en vis op het menu staat. Dat is niet meer van onze tijd”. Van der Staak hoort van chefs vaak dat zij worden tegengehouden door de angst voor negatieve reacties van de gasten. Daar is Emile het niet mee eens. Hij vindt dat het bij een restaurant gaat om ‘lekker eten’, wat top-chefs volgens hem te bieden hebben. Daarnaast is de jongere generatie steeds meer betrokken bij duurzaamheid, en ook graag erop uit gaan om ergens een lekker hapje te eten.

Toekomstperspectief

De recente ontwikkelingen in de plantaardige fine dining laten een voorzichtige shift zien van restaurants in het hogere segment. De verwachting is dat deze trend zal doorzetten in de loop van het jaar.

Het is voor een restaurant absoluut niet verplicht om compleet plantaardig te worden, maar het aspect van ‘green fine dining’ kan duidelijker naar voren komen in de horeca. Zo heeft Rotonde in Amsterdam vorig jaar de Entree Award gewonnen voor ‘Best New Green Fine Dining’. Het is van belang dat een restaurant zijn (seizoensgebonden) producten zoveel mogelijk lokaal inkoopt, vega(nistisch) en zoveel mogelijk probeert om circulair te koken.

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.