Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verduurzaming in de horeca: DGBC lanceert Routekaart Horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Verduurzaming in de horeca: DGBC lanceert Routekaart Horeca
Een welbekend probleem in de horeca zijn de stijgende energiekosten. Daar liggen veel kansen, maar ook knelpunten. Voor restaurants wordt het steeds belangrijker om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Soms is het echter lastig voor een ondernemer om verduurzaming in de praktijk te brengen. De routekaart van DGBC moet volgens de netwerkorganisatie bijdragen aan de ondersteuning van horecaondernemers, zo meldt het bedrijf op hun website.

In de Routekaart Horeca staat onder andere beschreven hoe bedrijven in de horeca kunnen verduurzamen door te besparen op gas- en elektriciteitsgebruik. Gert de Vos, technisch manager van Hotel Fund bij belegger Bouwinvest, heeft meegedacht over de routekaart: “Wij zijn geen grote speler met acht hotels in portefeuille. We doen dit uit betrokkenheid, maar ook om meer gevoel bij de markt te krijgen. We hebben een voortrekkersrol en die nemen we ook hierin.”

Verduurzamingslag

De Vos denkt dat de routekaart nuttig is voor de huurders. Hij stelt dat het onder andere aan de leden van de werkgroep Horeca van DGBC is om de routekaart onder de aandacht te brengen. “Zo kunnen we samen de verduurzamingslag maken”, zegt hij. Het gaat volgens hem niet alleen om installaties en energiebesparing. Hij hoopt ook dat de huurders van DGBC verder komen met de verduurzaming.

Aan de hand van zes categorieën zijn de acties in de routekaart geordend. Die categorieën komen voort uit gesprekken van de werkgroep Horeca met beleggers, ondernemers en pandeigenaren. Daarom is het volgens DGBC een richtinggevend document voor de hele horecasector. In de routekaart wordt onder andere beschreven wat nodig is om besparingsdoelen te halen en wat voor kansen en bedreigingen er kunnen ontstaan.

Paris Proof

De Routekaart Horeca moet tevens inzicht geven in en bijdragen aan het behalen van de Paris Proof doelen. Paris Proof komt neer op een gebouw dat CO2-neutraal is. Deze doelstellingen zijn voor 2045.

“De horeca is wat dat betreft een diverse doelgroep van vakantieparken tot de kroeg om de hoek, verder is er een enorme variëteit aan labels, maar nog geen labelplicht voor bijvoorbeeld hotels”, geeft De Vos aan. “Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de gasten van het hotel. Die boeken juist een hotel voor extra comfort. Als er voor hen geen voordeel aan zit, kiezen ze liever voor de beleving en letten zij bijvoorbeeld niet op hoe lang ze aan het douchen zijn. Ook zitten we allemaal graag onder terrasverwarmers. Bij veel websites voor boekingen kun je al een keuze maken voor duurzaamheid, het zou mooi zijn als ook echt duidelijk is hoe duurzaam dat is.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De Vos ziet de verduurzaming als een gezamenlijke plicht van de eigenaren, medewerkers en gasten. Formeel gezien heeft de eigenaar geen plicht hierin, aangezien er geen labelplicht is voor hotels. “De huurder moet zelf maatregelen nemen en wij kunnen dus niet hard sturen op energiegebruik.”

Om Paris Proof te worden is het volgens hem van belang dat ondernemers mee krijgen wat van belang is en wat voor effecten en doelen de maatregelen hebben. “Vraag je bij alle keuzes af of ze slim zijn. Een CV-ketel vervangen die niet aan het einde is van zijn technische levensduur is volgens mij niet duurzaam”, zegt De Vos.

Zinken dak met zonnepanelen

De huurders van Bouwinvest zijn momenteel druk bezig met verduurzamen: “Hotel Boat&Co in de Houthavens van Amsterdam is nu twee jaar open, is heel duurzaam en nu zijn we aan het onderzoeken waar we nog meer kunnen verduurzamen door slim naar de instellingen van de installatie te kijken. Data zijn steeds belangrijker om in detail te weten water gebeurt in een gebouw. Hier ligt een zinken dak op met zonnepanelen en het pand is aangesloten op stadsverwarming en koeling, dus daarmee van het gas af. Nu al een goed voorbeeld van hoe het al kan”, aldus De Vos.

De Routekaart Horeca kan je hier bekijken. Het is een ‘levend document’ dat verandert naar aanleiding van de uitvoering van acties en nieuwe inzichten. In de routekaart zijn acties en handelingen vastgelegd.

Door: Nationale Horecagids

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.