Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Verduurzaming in de horeca: DGBC lanceert Routekaart Horeca

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 10 min
Verduurzaming in de horeca: DGBC lanceert Routekaart Horeca
Een welbekend probleem in de horeca zijn de stijgende energiekosten. Daar liggen veel kansen, maar ook knelpunten. Voor restaurants wordt het steeds belangrijker om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Soms is het echter lastig voor een ondernemer om verduurzaming in de praktijk te brengen. De routekaart van DGBC moet volgens de netwerkorganisatie bijdragen aan de ondersteuning van horecaondernemers, zo meldt het bedrijf op hun website.

In de Routekaart Horeca staat onder andere beschreven hoe bedrijven in de horeca kunnen verduurzamen door te besparen op gas- en elektriciteitsgebruik. Gert de Vos, technisch manager van Hotel Fund bij belegger Bouwinvest, heeft meegedacht over de routekaart: “Wij zijn geen grote speler met acht hotels in portefeuille. We doen dit uit betrokkenheid, maar ook om meer gevoel bij de markt te krijgen. We hebben een voortrekkersrol en die nemen we ook hierin.”

Verduurzamingslag

De Vos denkt dat de routekaart nuttig is voor de huurders. Hij stelt dat het onder andere aan de leden van de werkgroep Horeca van DGBC is om de routekaart onder de aandacht te brengen. “Zo kunnen we samen de verduurzamingslag maken”, zegt hij. Het gaat volgens hem niet alleen om installaties en energiebesparing. Hij hoopt ook dat de huurders van DGBC verder komen met de verduurzaming.

Aan de hand van zes categorieën zijn de acties in de routekaart geordend. Die categorieën komen voort uit gesprekken van de werkgroep Horeca met beleggers, ondernemers en pandeigenaren. Daarom is het volgens DGBC een richtinggevend document voor de hele horecasector. In de routekaart wordt onder andere beschreven wat nodig is om besparingsdoelen te halen en wat voor kansen en bedreigingen er kunnen ontstaan.

Paris Proof

De Routekaart Horeca moet tevens inzicht geven in en bijdragen aan het behalen van de Paris Proof doelen. Paris Proof komt neer op een gebouw dat CO2-neutraal is. Deze doelstellingen zijn voor 2045.

“De horeca is wat dat betreft een diverse doelgroep van vakantieparken tot de kroeg om de hoek, verder is er een enorme variëteit aan labels, maar nog geen labelplicht voor bijvoorbeeld hotels”, geeft De Vos aan. “Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met de gasten van het hotel. Die boeken juist een hotel voor extra comfort. Als er voor hen geen voordeel aan zit, kiezen ze liever voor de beleving en letten zij bijvoorbeeld niet op hoe lang ze aan het douchen zijn. Ook zitten we allemaal graag onder terrasverwarmers. Bij veel websites voor boekingen kun je al een keuze maken voor duurzaamheid, het zou mooi zijn als ook echt duidelijk is hoe duurzaam dat is.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De Vos ziet de verduurzaming als een gezamenlijke plicht van de eigenaren, medewerkers en gasten. Formeel gezien heeft de eigenaar geen plicht hierin, aangezien er geen labelplicht is voor hotels. “De huurder moet zelf maatregelen nemen en wij kunnen dus niet hard sturen op energiegebruik.”

Om Paris Proof te worden is het volgens hem van belang dat ondernemers mee krijgen wat van belang is en wat voor effecten en doelen de maatregelen hebben. “Vraag je bij alle keuzes af of ze slim zijn. Een CV-ketel vervangen die niet aan het einde is van zijn technische levensduur is volgens mij niet duurzaam”, zegt De Vos.

Zinken dak met zonnepanelen

De huurders van Bouwinvest zijn momenteel druk bezig met verduurzamen: “Hotel Boat&Co in de Houthavens van Amsterdam is nu twee jaar open, is heel duurzaam en nu zijn we aan het onderzoeken waar we nog meer kunnen verduurzamen door slim naar de instellingen van de installatie te kijken. Data zijn steeds belangrijker om in detail te weten water gebeurt in een gebouw. Hier ligt een zinken dak op met zonnepanelen en het pand is aangesloten op stadsverwarming en koeling, dus daarmee van het gas af. Nu al een goed voorbeeld van hoe het al kan”, aldus De Vos.

De Routekaart Horeca kan je hier bekijken. Het is een ‘levend document’ dat verandert naar aanleiding van de uitvoering van acties en nieuwe inzichten. In de routekaart zijn acties en handelingen vastgelegd.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (11:21)

Verrassende verleiding: het gebruik van groentes in desserts

Groenten zijn een onmisbaar element van een gezond voedingspatroon. Met zijn allen zijn we een stuk minder groenten gaan eten. Terwijl het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van minstens 250 gram groente per dag aanraadt, eten wij in Nederland ongeveer 165 gram per dag. Eigenlijk zouden we simpelweg meer plantaardig voedsel moeten eten. Wist je dat ze ook een geweldige toevoeging kunnen zijn in desserts? Hoewel groenten vaak geassocieerd worden met hartige gerechten, bieden ze een onverwachte en smakelijke twist aan zoete lekkernijen. Van worteltaart tot bruinebonenijs, er zijn talloze mogelijkheden om akkervruchten te verwerken in desserts. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van groentedesserts en hoe die jouw smaakpapillen verwennen.

09 juni '23 (10:49)

Dit Italiaanse restaurant in Druten krijgt bijzonder keurmerk

In de buurt van Nijmegen en zin in écht Italiaans eten? Dan moet je volgens kenners naar restaurant RetroGusto van Angelo Sciacchitano in Druten gaan. Dit restaurant heeft namelijk het keurmerk Accademia Italiana della Cucina gekregen, meldt het AD.

09 juni '23 ( 9:14)

Grote brand legt Bredaas restaurant in de as

Donderdagmiddag is een brand uitgebroken op het dak van restaurant Klein Java aan de Speelhuislaan in Breda. Bij de brand kwam veel rook vrij die voor overlast zorgde in het centrum van de stad. Rond 16.10 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was, wel kostte het nablussen enige tijd. Dat meldt Omroep Brabant.

08 juni '23 (14:42)

Trafo/Club Mesh: overdag een restaurant en zaterdagnacht een club

Komende zaterdag opent in de Vasim in Nijmegen-West een nieuw restaurant/club. Als restaurant draagt het de naam Trafo en op zaterdagavond verandert dit in club Mesh. Vanwege de unieke dubbelbestemming, is de zaak ook langer open dan gemiddeld. Dit meldt de Gelderlander.

08 juni '23 (14:25)

Zuid-Holland daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht te verduurzamen

Tuin van Holland is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en daagt horecaondernemers uit om minstens één gerecht uit de plantaardige-korteketen op hun menukaart te zetten. Chefs kunnen zich hiervoor inschrijven en daarbij inzetten op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers van de Tuin van Holland. Dit meldt Groenten & Fruit.

08 juni '23 (13:46)

Horeca-eigenaren stoppen zelf vanwege hoge kosten en terugbetalen coronasteun

Faillissementen zijn niet de belangrijkste reden dat horecaondernemers hun zaak sluiten. Veelal stoppen er zelf mee vanwege de hoge inkoop- en energieprijzen in combinatie met de coronasteun die ze dit jaar moeten afbetalen. Van de 2.337 horecazaken die er in het eerste kwartaal van 2023 mee stopten, gingen slechts 177 failliet. Dit meldt RTL Nieuws.

07 juni '23 (11:34)

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

07 juni '23 ( 8:45)

Strandtenten zijn klaar voor warm weekend

Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

06 juni '23 ( 9:37)

Investeerder van Happy Italy wil zes locaties sluiten

Investeerder Waterland heeft aandelen in de restaurantketen Happy Italy. Die wil zes locaties van het pizzarestaurant sluiten. Het Financieel Dagblad heeft stukken ingezien waaruit naar voren zou zijn gekomen dat het bedrijf al anderhalf jaar aan het worstelen is. Waterland heeft driekwart van de aandelen in de Restaurant Company Europe, waar niet alleen Happy Italy maar ook keten Loetje onder valt. Dat meldt Out of Home Shops.

06 juni '23 ( 7:08)

CBS: toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming. In april was de inflatie nog 5,2 procent.