Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bakken en braden: toepassingen van boters en oliën

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 16 min
location_on [xx]km
Bakken en braden: toepassingen van boters en oliën
Of je nu kookt in een sterrenrestaurant of een afhaalrestaurant; iedere (chef-)kok bakt en braadt met boter of olie. Het is daarbij belangrijk dat het juiste vet wordt gebruikt. Er zit een smaaknuance in de verschillende soorten: van roomboter tot extra vierge olijfolie, allemaal hebben zij hun eigen smaak. Ook hebben ze veel verschillende toepassingen in de keuken. Waarmee bereid je welk soort gerecht? Zitten er ook gezondheidsvoordelen aan de ene olie tegenover de andere? Na het lezen van dit artikel weet jij er alles over! 

Roomboter

Roomboter is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Deze soort boter bevat een aantal vitamines, waaronder A, D en E en heeft een vetgehalte van rond de 80 tot 90 procent. Omdat er verzadigde vetten is zitten, is het voor lange tijd als ongezond bestempeld. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat het helemaal niet zo ongezond voor je is als men dacht. Roomboter zou kunnen bijdragen aan het verhogen van de concentratie goede cholesterol (HDL).

Helaas is deze boter niet ideaal om mee te bakken en braden. De eiwitten in roomboter verbranden op een lage temperatuur, wat een bittere smaak geeft. Dit komt zeker niet ten goede van het gerecht. Wanneer je toch graag de smaak van de roomboter in het gerecht wilt hebben, voeg dan een beetje hittebestendige olie of boter toe. Een andere optie is het gebruik van geklaarde boter.

Geklaarde boter

Bij verhitting wordt boter vloeibaar. De vaste bestandsdelen, zoals zouten en eiwitten, worden dan gescheiden van de boter. Ook water wordt onttrokken van de boter. Na dit proces houd je een boter over die een stuk bestendiger is tegen de hoge temperaturen in de koekenpan: geklaarde boter. Daarnaast zul je merken deze botersoort veel minder spettert. Dat komt door het lage watergehalte in de boter, wat voorkomt dat alle boter de pan uit spat. Met geklaarde boter wordt doorgaans eier- en roomsauzen gemaakt, omdat deze langer op een gasfornuis kan blijven staan.

Het is heel eenvoudig om zelf geklaarde boter te maken. Zet een kom of pannetje met roomboter in een au bain-marie en wacht tot ze helemaal is gesmolten. Het schuim dat bovenop de pan ontstaat kun je met een spatel of lepel weghalen. Eenmaal aan de kook zul je merken dat er op een gegeven moment een laagje op de bodem ligt, wat men het ‘bezinksel’ noemt. Zeef het geheel goed, zodat je enkel de vloeibare boter overhoudt. En voilà, het eindproduct is klaar. Deze boter is net zoals andere soorten goed te bewaren in de koelkast.

Ghee

Een variant op geklaarde boter is ghee. Deze boter is zeer geschikt voor warme toepassingen en ook ghee spettert niet zo erg als roomboter. Ghee wordt in principe op dezelfde manier gemaakt als geklaarde boter, maar dan op een iets lager vuur en daar blijft het voor een langere periode op staan. Dit laat je net zo lang staan tot al het water uit de boter is verdwenen. Op dat moment kan de boter nog gezeefd worden. Een meekomend voordeel van ghee is zijn aparte smaak: door de lange verhitting zijn de eiwitten net niet verbrand, waardoor de boter een nootachtige smaak krijgt, zoals ook gebeurt wanneer je een beurre noisette (notenboter) maakt. Als klap op de vuurpijl is ghee geschikt voor mensen die lactose- en caseïne-intolerant zijn: de eiwitten worden verwijderd tijdens het proces. Daarnaast heeft ghee nog een aantal andere gezondheidsvoordelen.

Bakboter

Bakboter is bijna volledig vet, ongeveer 97 procent. Het wordt doorgaans gebruikt om mee te koken en braden, want er zit geen water in waardoor ook deze boter niet veel spettert. Vaak wordt aan bakboter een eiwitpoeder toegevoegd, waardoor vlees sneller een bruin laagje krijgt. Niet alleen eiwitten, maar ook lecithine wordt toegevoegd om de boter minder te laten spetteren. Veel bakboter is gemaakt met dierlijke producten. Er bestaat daarentegen ook plantaardige bakboter, maar in vele hiervan zit tóch een vorm van zuivel, vaak poeder. Veganisten moeten dus eerst op het etiket kijken voor zij de keuken induiken met het product.

Olijfolie

Binnen olijfolie kennen we verschillende soorten, afhankelijk van de verhitting en persing. De verschillende soorten olijfolie hebben andere toepassingen. Bij het persen van olijfolie wordt de olie geraffineerd. Dit proces maakt (vaak) gebruik van hitte. Hoe kouder en minder vaak geperst, hoe meer smaak er overblijft. Raffineren heeft invloed op de smaak van de olijfolie: de koud geperste extra vierge olijfolie heeft een meer uitgesproken smaak dan de geraffineerde ‘normale’ olijfolie. Toepassingen: extra vierge voor koude gerechten, geraffineerde olie is geschikter voor warme gerechten. Tijdens het verhitten (boven 200 graden Celcius) van extra vierge olijfolie kunnen er PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) vormen. Dit zijn deeltjes die kankerverwekkend kunnen zijn.

Sojaolie en andere groenteolies

Zonnebloemolie is één van de meest gebruikte oliën. Deze olie is goed bestand tegen hitte, zeker in vergelijking met olijfolie. Daarom wordt zonnebloemolie doorgaans gebruikt voor bakken en braden, maar natuurlijk ook frituren. Een andere soort olie is koolzaadolie, wat ook gebruikt kan worden voor frituren. Hiermee kun je tevens goed bakken en braden. De olie heeft een neutrale smaak waardoor de smaken van het gerecht niet worden beïnvloedt.

Kokosolie wordt steeds populairder. Het is makkelijk om mee te koken door het hoge verbrandingspunt. Een ander belangrijk voordeel is dat het volledig vegan is, waardoor het een goed plantaardig alternatief voor boter is.

Gebruik en smaak

Om alle boters en oliën met hun toepassingen op een rijtje te zetten:

  • Olijfolie

 Extra vierge: smaakvol (fruitig of fris) - voor koude toepassingen

Milde (geraffineerde) olijfolie: geraffineerd - neutrale smaak - voor warme gerechten

  • Roomboter

Rijke smaak – niet ideaal om mee te bakken - brandt snel aan 

  • Geklaarde boter

Geen lactose of caseïne - geschikt voor hete temperaturen - goed voor eier- en roomsauzen

  • Ghee

Spettert niet - lactose- en caseïnevrij - kenmerkende smaak

  • Graan- en groenteolie

Goede toepasbaarheid bakken - braden en frituren – veganistische optie

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.