Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wijnbranche: behoefte aan alcoholvrije wijn wordt groter

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Wijnbranche: behoefte aan alcoholvrije wijn wordt groter
Dat alcoholvrije alternatieven steeds belangrijker worden in de maatschappij is al langer bekend. Nu ziet ook de wijnbranche dat mensen vaker kijken naar een alcoholvrij wijntjetijdens hun diner of wanneer ze moeten BOB’en. Daarnaast speelt Dry January een steeds belangrijkere rol. Wie hieraan meedoet drinkt tijdens de eerste maand van het jaar geen alcohol. Om deze themamaand gemotiveerd te starten zijn de resultaten van een onderzoek over alcoholvrije alternatieven gedeeld. Dit meldt de Restaurant Krant. 

Uit een survey onder 150 respondenten uit de wijnbranche blijkt dat er een toenemende vraag is naar wijn zonder alcohol onder de consumenten. Daarom biedt driekwart van de ondervraagde retailers en importeurs alcoholvrije opties aan. De grootste afnemers hiervan zijn vrouwen tussen de 20 en 40 jaar die voornamelijk uit de Randstad komen. Wijnjournalist Esmee Langereis voegt daaraan toe dat het vooral gaat om mousserende wijnen, ready to drink opties en aperitieven.

Betwiste smaak

Langereis denkt dat de smaak van alcoholvrije wijn geregeld in twijfel wordt getrokken. Volgens haar komt dit doordat mensen het vergelijken met hun favoriete alcoholhoudende wijn. “Er zijn binnen alcoholvrij grote verschillen in kwaliteit, en vergeet ook niet je eigen smaakvoorkeuren.”

Survey door Delta Wines en Pitch PR

Aan het einde van vorig jaar is onder 152 professionals in de branche een survey gehouden. In deze survey werd de deelnemers gevraagd wat de plaats is van hun alcoholvrije assortiment. Uit deze survey is gebleken dat een merendeel van de professionals zegt dat deze dranken niet meer weg te denken zijn uit de schappen en dat meer dan 60 procent van de ondervraagden zelf ook alcoholvrije opties in zijn assortiment heeft. Daarnaast merkt meer dan de helft een toename van de vraag.

Naast een toename van de vraag, wordt ook de kwaliteit van de alcoholvrije wijnen beter. Bijna de helft van de respondenten gaf aan dat zij hierin een toename zien.

De oprichter van de alcoholvrije slijterij Nix & Nix, Wim Boekema, zegt dat dit nog maar het begin is van de opmars. “Alcoholvrij begint zijn plek in de maatschappij duidelijk in te nemen. In onze slijterijen en via onze website zien we dat steeds meer mensen op zoek zijn naar lekkere alcoholvrije dranken.”

Waar de professionals het tevens over eens zijn is de leeftijdscategorie van kopers. Zoals eerder gesteld ligt deze tussen de 20 en 40 jaar oud. Daarbij werd de Randstad als belangrijkste afzetmarkt genoemd.

Aandacht naar smaak

Het belangrijkste aspect dat de professionals noemden, was het belang van aandacht naar smaak van de wijnen. Veel van het smaakprofiel van wijn ontstaat tijdens het fermentatieproces. Door de alcohol te onttrekken van de wijn wordt ook een deel van de smaak weggenomen. Dit blijft daarom een uitdaging voor ondernemers in de wijnbranche.

Door: Nationale Horecagids

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.