Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Is de onzekerheid van corona eindelijk voorbij in de horeca?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Is de onzekerheid van corona eindelijk voorbij in de horeca?
Het moraal van de horeca heeft afgelopen kerst weer een boost gekregen, zo vindt Robèr Willemsen van de Koninklijke Nederlandse horeca. Het heeft volgens hem lang niet alle schade van de afgelopen jaren goedgemaakt, maar is zeker een stap de goede richting in. Voor Willemsen is het een symbool van de ‘mentale opkikker’ die niet alleen de horeca-eigenaren maar ook de gasten nodig hebben. Dit meldt BNR.

Willemsen benadrukt dat het enorm fijn was voor de gemoedstoestand van ondernemers dat de horeca tijdens de kerstdagen weer zo druk was. Hij kijkt ook met een kritische blik: het maakt de coronaperiode niet goed.

Sectorspecialist Recreatie & Horeca van de Rabobank, Jos Klerx, is het eens met de uitingen van Willemsen. Hij zegt dat het in principe een normale kerst is geweest, maar door de afgelopen jaren lijkt het nu alsof het een enorme stormloop hebben gehad. Hij voegt toe dat ze in de decembermaand over het algemeen zagen ondernemers het goed deden.

Internationaal nog niet op niveau

Door de afschaffing van de coronamaatregelen in China is het aantal besmettingen daar de pan uit gerezen. Klerx zegt dat dit nog enig effect heeft gehad op plekken zoals Giethoorn, waar relatief veel Chinese toeristen heen gaan. Daarentegen is dit een klein deel van het totaal aantal bezoekers. De grootste groep bezoekers uit het buitenland komen volgens hem uit België en Duitsland.

Spaarpotjes opgebruikt

De nasleep van corona is volgens Klerx zeker nog niet voorbij. “In januari 2022 was er sprake van meer dan 50 procent aan omzetdalingen in de jaren dat er corona is geweest”, stelt hij. Veel ondernemers hebben in die jaren een flinke schuld opgebouwd. Dat heeft een grote impact op de komende jaren.

Deze impact is volgens Klerx niet alleen financieel. Veel ondernemers zijn uitgeblust door alle klappen die zij op hebben moeten vangen. Corona heeft volgens hem veel verschillende fases gehad, die vaak slecht uitpakten voor ondernemers en de maatschappij. Dit heeft ertoe geleid dat er veel spaarpotjes en pensioenpotjes zijn opgebruikt. “We hebben anderhalf miljard achterstand opgelopen die vanaf april betaald moet worden, dus de financiële impact is enorm.”

Door: Nationale Horecagids

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.