Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Is de onzekerheid van corona eindelijk voorbij in de horeca?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Is de onzekerheid van corona eindelijk voorbij in de horeca?
Het moraal van de horeca heeft afgelopen kerst weer een boost gekregen, zo vindt Robèr Willemsen van de Koninklijke Nederlandse horeca. Het heeft volgens hem lang niet alle schade van de afgelopen jaren goedgemaakt, maar is zeker een stap de goede richting in. Voor Willemsen is het een symbool van de ‘mentale opkikker’ die niet alleen de horeca-eigenaren maar ook de gasten nodig hebben. Dit meldt BNR.

Willemsen benadrukt dat het enorm fijn was voor de gemoedstoestand van ondernemers dat de horeca tijdens de kerstdagen weer zo druk was. Hij kijkt ook met een kritische blik: het maakt de coronaperiode niet goed.

Sectorspecialist Recreatie & Horeca van de Rabobank, Jos Klerx, is het eens met de uitingen van Willemsen. Hij zegt dat het in principe een normale kerst is geweest, maar door de afgelopen jaren lijkt het nu alsof het een enorme stormloop hebben gehad. Hij voegt toe dat ze in de decembermaand over het algemeen zagen ondernemers het goed deden.

Internationaal nog niet op niveau

Door de afschaffing van de coronamaatregelen in China is het aantal besmettingen daar de pan uit gerezen. Klerx zegt dat dit nog enig effect heeft gehad op plekken zoals Giethoorn, waar relatief veel Chinese toeristen heen gaan. Daarentegen is dit een klein deel van het totaal aantal bezoekers. De grootste groep bezoekers uit het buitenland komen volgens hem uit België en Duitsland.

Spaarpotjes opgebruikt

De nasleep van corona is volgens Klerx zeker nog niet voorbij. “In januari 2022 was er sprake van meer dan 50 procent aan omzetdalingen in de jaren dat er corona is geweest”, stelt hij. Veel ondernemers hebben in die jaren een flinke schuld opgebouwd. Dat heeft een grote impact op de komende jaren.

Deze impact is volgens Klerx niet alleen financieel. Veel ondernemers zijn uitgeblust door alle klappen die zij op hebben moeten vangen. Corona heeft volgens hem veel verschillende fases gehad, die vaak slecht uitpakten voor ondernemers en de maatschappij. Dit heeft ertoe geleid dat er veel spaarpotjes en pensioenpotjes zijn opgebruikt. “We hebben anderhalf miljard achterstand opgelopen die vanaf april betaald moet worden, dus de financiële impact is enorm.”

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.