Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rechter geeft Helmondse horecaondernemer gelijk na onterechte weigering vergunning

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Helmondse horecaondernemer krijgt gelijk van rechter na onterechte weigering vergunning
Het idee voor het nieuwe restaurant in Nijmegen was mooi: kerstverlichting en tapas op de bar. Dit was het plan van Bjorn van den Brug voor het nieuwe restaurant Más in Nijmegen. Het kostte wel wat: de horecaondernemer moest ervoor naar de rechtbank. De Nijmeegse burgemeester Bruls weigerde hem zijn vergunning wegens ‘slecht levensgedrag’.  De rechter heeft de uitbater in zijn gelijk getrokken. dit meldt Eindhovens Dagblad.

Onder de horecaondernemers in Nijmegen is het inmiddels bekend dat de burgemeester van de gemeente strenge eisen stelt voor horeca. Zo streng dat hij in oktober deze regels en voorwaarden op papier heeft gezet en bekendmaakte. Die stonden niet in lijn met de horecaeigenaar en daarom had de burgemeester de vergunning ingetrokken. Deze vergunning was echter al maanden voordat deze beleidsregels bekend werden aangevraagd. Van den Brug had op dat moment niet kunnen weten dat hij niet aan de criteria voldoet. Naar aanleiding hiervan opende de ondernemer een zaak bij de rechter.

Van Helmond naar Nijmegen

Van den Burg is al een succesvolle horeca-uitbater in Helmond. Daar heeft hij na 25 jaar zes zaken staan. Het was tijd voor hem om uit te breiden en zijn oog viel op Nijmegen. Daar kocht hij in juni vorig jaar twee panden aan de Waalkade: de voormalige Gelagkamer en Rib’s Factory. Doordat Van den Burg recent geleden in Helmond nog een integriteitsonderzoek had gehad, hoopte hij dat hij zijn zaak voor de Vierdaagse open zou zijn.

De vergunningsaanvraag heeft daarentegen bijna een half jaar op tafel gelegen, waardoor het horecapand praktisch de hele zomer leeg heeft gestaan. Na de behandeling van de aanvraag is deze geweigerd op basis van een ‘slecht levensgedrag’ van de eigenaar. Dit kwam echter wel overeen met de eisen die de burgemeester kort daarvoor had aangekondigd.

Eén uur rijontzegging

Het slechte levensgedrag waar de burgemeester op doelt is de aanhouding in 2018 van Van den Burg. Toen zat hij met alcohol op achter het stuur. “Een fractie te veel”, zegt Van den Burg. “Ik kreeg één uur rijontzegging opgelegd”. Daarnaast is hij in Helmond aangesproken voor het breken van de coronaregels.

Van den Burg probeert de overtredingen niet te verbloemen. Hij geeft aan dat hij een fout heeft gemaakt. Verder heeft de ondernemer geen strafblad. Daar komt bij dat de vergunning al was aangevraagd voor de nieuwe beleidsregels van Bruls van kracht gingen.

Waalkade als horecalocatie

Zo duurde het proces van de aanvraag en opening van zijn twee restaurants iets langer dan gedacht. Twee bedrijven die zo lang dicht zijn geven alleen maar verlies, zo stelt de horecaeigenaar. “Het is zo jammer. Ook voor mijn horecacollega’s. Die zetten allen in op een bruisend en levendig centrum. De gemeente subsidieert ook initiatieven zoals een cultureel programma aan de Waalkade”. Hij vindt dat het leeg laten staan van deze twee zaken een afbreuk doet aan de Waalkade als horecalocatie.

Wat Van den Burg het meest dwarszit is het wantrouwen van de burgemeester naar hem. Hij vraagt zich af waarom hij ‘als een potentiële crimineel’ behandeld wordt en juist alles op alles wil zetten om twee mooie horecagelegenheden neer te zetten aan de Waalkade. Hij vindt dat de gemeente referenties had kunnen opvragen of met hem in gesprek had moeten gaan.

Rechter geeft gelijk

Uiteindelijk moest het besloten worden in de rechtszaal. Daar werd het gelijk gegeven aan Van den Burg. Die wil nu zo snel mogelijk zijn ondernemingen openen, beginnend met Más. “Het zijn nu de Nijmeegse Winterweken”, zegt hij. “Er wandelen veel mensen langs de lichtsculpturen, ook langs de Waalkade. Zo kunnen wij laten zien dat we er zijn”. Het andere bedrijf staat gepland om te openen wanneer het terrasseizoen wordt.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.