Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Overwerken is voor Nederlanders in de horeca standaard

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Overwerken is voor Nederlander in de horeca is standaard
Wekelijks maken veel Nederlanders minstens één tot drie overuren. Veel ongeren tussen de 18 en 34 jaar oud maken veel overuren (72 procent), vaker dan 55-plusser, die op 62 procent uitkomen. In de leeftijdscategorie 34 tot 55 maken de meeste mensen overuren. Dit is gebleken uit een onderzoek van SD Worx onder meer dan 800 werkende Nederlanders, meldt Managers Online.

Er lijkt geen verschil te zijn tussen werken vanuit huis of op locatie, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast heeft het onderzoek van SD Worx uitgewezen dat in Nederland slechts 30 procent van de werkenden nooit overuren maakt. De gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Den Haag spannen de kroon met meeste mensen die overwerken. Daar zou ongeveer 14 procent van de mensen minstens vijf uur of meer overwerken. In Zuid en Noord Nederland ligt dit percentage iets lager, op twaalf procent. De meeste relaxte werknemers werken in het zuiden en het oosten van het land; 33 procent van de werkenden werkt daar nooit overuren.

Personeelstekort in horeca- en logistieksector zorgt voor veel overuren

De meest overwerkte sectoren in Nederland zijn, uit het onderzoek gebleken, de horeca- en logistieksector. Daar werkt gemiddeld een kwart van de werknemers meer dan vijf uur over in de week. De directeur van SD Worx zegt hierover: “Het verhoogde aantal overuren in de horeca en logistiek is waarschijnlijk te wijten aan het personeelstekort”. Hij zegt verder dat werkgevers waakzaam moeten zijn dat eventuele overbelasting van de werknemers tot negatieve gevolgen kan leiden, zowel op de lange als korte termijn. Hij geeft als advies aan werkgevers dat zij in gesprek moeten gaan met hun werknemers om deze onderwerpen aan te kaarten en bespreekbaar te maken.

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.