Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelingids breidt gids uit in december met drie nieuwe restaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Elke maand publiceert Michelin nieuwe restaurants die in de gids staan. Natuurlijk geldt dat ook voor de decembermaand. Drie nieuwe restaurants worden opgenomen in de wereldberoemde gids. Deze maand zijn het Bistro Refter in Winsum, Hendrik van Maurick in Vught en YAMA in Rotterdam, meldt Michelin.

Hendrik van Maurick

Het kasteel Maurick is te vinden in de beboste omgeving van Vught. Hier wordt de historie in een nieuw jasje gestoken. Het restaurant heeft een a-la-carte menu met gerechten en invloeden uit de Nederlandse en Franse keuken.

Michelin: “De reis naar dit middeleeuwse kasteel (1257) is een belevenis op zich. De bosrijke omgeving, de ophaalbrug, de binnenplaats, … Wat is dit een prachtige plek! Binnen wordt dat historische karakter gecombineerd met modern comfort. Het portret van ridder Van Maurick, met smartphone in de hand, is een eyecatcher. Achter de klassiek ogende kaart schuilen inventieve gerechten waarin Nederlandse producten op z’n Frans op smaak worden gebracht. De kwaliteit van Hollands lamsrack komt bijvoorbeeld mooi tot uiting dankzij een goed gebonden jus die is aangelegd met zwarte knoflook en bewerkte garnituren als een flan van pastinaak en gestoofde compote van ui. Deze keuken is bewerkt, levendig en ambitieus!”

Bistro Refter

Met een grote rugzak aan horecaervaring hebben Roelfien Steen en Cor Klevering van Bistro Refter hun plekje in de befaamde gids te pakken. In het huiskamerrestaurant in Winsum bereiden ze gerechten uit de Franse, Italiaanse en mediterrane keuken. In het menu staan klassieke gerechten, zoals confit de canard of een steak tartare.

Michelin: De gezellige bistro van Roelfien Steen en Cor Klevering is een huis van vertrouwen. Verwacht hier geen creatieve uitspattingen, maar eerlijke klassiekers bereid door een ervaren chef. De Franse keuken is zijn muze, al uit hij ook graag zijn liefde voor mediterrane smaken. Dit is het soort zaak waar u smult van een intense bouillabaisse met kraakverse vis, krokante toast, rouille en gruyère. Chef Steen verwent vleesliefhebbers dan weer met een mooie filet pur die perfect saignant is gebakken en geassocieerd wordt met een lekkere bearnaisesaus, bereid volgens de regels van de kunst. De eerder beknopte maar interessante kaart die u bij Bistro Refter krijgt voorgeschoteld, schildert ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht.

YAMA

Wanneer je dit restaurant binnen stapt merk je direct dat de focus op eten ligt. Door de ietwat sobere inrichting wordt er een gevoel van rust gecreëerd en is duidelijk dat alle aandacht naar de gerechten gaat. Chef Yamamoto maakt samen met zijn partner Yuko traditionele Japanse gerechten. De inrichting van het restaurant is zoals in Japan, met de tafels aan een houten toog bij de keuken zodat de gerechten direct geserveerd kunnen worden aan tafel.

Michelin: YAMA laat u op een persoonlijke manier kennismaken met Japan. Het sobere zendecor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties van Hiroaki Yamamoto gaat, vaak gepresenteerd op zelfgemaakte keramiek. Rond zijn eettoog is plaats voor acht gasten, die hij graag betrekt in zijn verhaal. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan. Hier en daar ontwaart u Europese invloeden, zoals het gebruik van Nederlandse producten (de chef houdt van daslook). We onthouden onder meer een sushi van boterzacht gegaarde gerookte paling en geweldig krokante tempura van spring roll gevuld met krabvlees en eitjes van krab. Het zal u dan ook niet verbazen dat reserveren hier een must is!

Door: Nationale Horecagids

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.