Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders gaan na twee jaar massaal buitenshuis eten met kerst

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederlanders willen na twee coronajaren waarin dat niet kon graag weer uit eten met de kerstdagen. Dat merkt restaurantboekingsite Bookdinners, die ziet dat het aantal boekingen voor diners op hetzelfde niveau ligt als in 2019. Daarnaast is het aantal boekingen voor de lunch met een derde toegenomen ten opzichte van die laatste keer dat er geen beperkingen waren voor het vieren van de kerst. Bookdinners bekijkt niet alleen eigen gegevens, maar ook die van andere reserveringssites.

Ook bij hotelketen Fletcher zien ze dat er veel animo is om uit eten te gaan met Kerstmis, maar ook voor arrangementen met hotelovernachtingen en eten in een. "We waren voorbereid op de mogelijkheid dat mensen vanwege de hoge inflatie de hand op de knip zouden houden", vertelt operationeel directeur Ben de Ruijter van de keten met ruim honderd hotels. "Maar dat zien we totaal niet. We zitten bijna volgeboekt en de laatste plekken raken we ook nog wel kwijt."

De Ruijter denkt dat de behoefte om gezamenlijk Kerstmis te vieren sterk is na twee jaar waarin we slechts met een paar mensen konden vieren. "We merken dat er voor grotere gezelschappen wordt geboekt dan in 2019." Dat ziet ook Bookdinners dat over 40 procent grotere gezelschappen spreekt dan buiten de kerstperiode.

Vol

De horeca is ook op die wens ingespeeld, meldt Bookdinners, dat deels in handen is van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Eind september zetten sommige restaurants al hun kerstdiner online en de reserveringen gingen begin oktober van start. Dat is drie weken eerder dan in andere jaren.

Qua soort restaurant wordt er niet op de kleintjes gelet, aldus de reserveringsdienst. Zowel luxe restaurants als familierestaurants zitten vol.

Ook na Kerstmis willen mensen nog genieten, zien ze bij Fletcher. "Ook arrangementen voor oud en nieuw lopen goed, vooral die met extra's als live muziek", zegt De Ruijter. "Het lijkt erop dat Nederlanders na een paar moeilijke jaren de feestdagen echt willen vieren."

Door: ANP

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

09 oktober '23 ( 6:09)

Explosie op station Bussum bij horecazaak

Bij een horecagelegenheid op station Bussum heeft in de nacht van zondag op maandag rond 03.45 uur een explosie plaatsgevonden, meldt de politie. Niemand raakte gewond bij de ontploffing.

05 oktober '23 (18:53)

Inwoners Utrecht aangehouden voor explosie bij horecazaak in Utrecht

De politie heeft donderdag drie mensen aangehouden voor de explosie op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht afgelopen weekend. Het gaat om Utrechters van 27, 19 en 18 jaar. Hun exacte rol wordt onderzocht.

18 september '23 (13:08)

FSIN: Recordomzet horeca met smalle marges

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro. Dat is bijna 16 procent meer dan vorig jaar en ook meer dan in het laatste jaar voor de coronacrisis. Het is echter maar de vraag in hoeverre ondernemers van deze stijgende uitgaven kunnen profiteren, aangezien ook hun bedrijfskosten zijn gestegen.