Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Theearrangement in plaats van wijn: het alcoholvrije alternatief tijdens het kerstdiner

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Theearrangement in plaats van wijn: het alcoholvrije alternatief tijdens het kerstdiner
Bij veel restaurants zul je zien dat er bij de kerstmenu’s bijpassende wijnen kunnen worden gedronken. Deze wijnen zijn uitgekozen omdat die de smaken van de gerechten versterken of complimenteren. Mensen die geen alcohol drinken kunnen nu van eenzelfde ervaring genieten: een theearrangement bij het kerstdiner. “Het tilt het gerecht op”.  Dit meldt RTL Nieuws.

In plaats van een glaasje Merlot een kopje earl grey thee. Of een groene thee in plaats van een frisse verdejo. Wanneer je uit eten gaat in een chic restaurant is dat niet waar je in eerste instantie aan denkt. Maar volgens theesommelier Mariëlla Erkens is het een perfect alternatief voor de mensen die liever geen alcohol willen drinken. Een mooi voordeel is dat je ook geen kater hebt de volgende dag. “Je ziet dat steeds meer mensen zich tegen alcohol keren”, zegt Erkens tegen Editie NL. “Frisdrank, sap of cocktails brengen de smaken van het diner niet bij elkaar, thee doet dat wel.”

Door verschillende smaken thee te mengen kan die je volgens de theesommelier prima combineren met gerechten. “Het tilt een gerecht echt op zodat het beter smaakt.”

Eindeloze variatie

Het tuttige imago dat thee heeft gekregen zorgt ervoor dat mensen niet snel denken aan thee tijdens een diner of kerstdiner, denkt Mariëlle. “Dat komt door die reclames waarbij verregende kinderen thuis een kopje thee krijgen.”

Thee is volgens Erkens totaal het tegenovergestelde. Als het goed bereid wordt kun je er eindeloos mee variëren: “Ik doe losse thee in een pot, daar doe ik koud water bij en dat brouwsel zet ik minstens zes uur in de koelkast. Dan zeef ik het en doe ik het in een ander flesje. Dan heb je een extract.”

Dit extract kun je aanlengen op veel verschillende manieren: met verschillende soorten water, bruisend of gekookt. “Het mooie van dit systeem is dat de thee niet bitter wordt. Dat gebeurt vaak als thee afkoelt”, zegt Mariëlla.

Thee in wijnglas

Foodtrend-analist Anneke Ammerlaan denkt dat het serveren van een theearrangement voor veel restaurants interessanter is dan een glaasje water serveren bij het eten. “Water is niet zo gezellig en niet goed voor de portemonnee van de horeca”, stelt Ammerlaan.

Ammerlaan volgt op dit moment een opleiding tot theesommelier. “Mensen zijn altijd erg verrast. Laatst heb ik thee bij een lunch geserveerd en daar kreeg ik hele positieve reacties op”. De thee serveert Anneke in een wijnglas. Deze moet niet te heet zijn. “Het is ook erg belangrijk welk water je gebruikt, het moet niet te hard zijn”. Daarnaast is het belangrijk welke smaak je bij welk gerecht kiest.”

Door: Nationale Horecagids

13 september '25 ( 9:20)

De Pizzabakkers sluit panden in Amsterdam

In Amsterdam zijn vier panden voor een halfjaar gesloten, daartoe besloot de locoburgemeester vrijdag. Het gaat om filialen van De Pizzabakkers, twee op de Plantage Kerklaan, een op de Overtoom en een op de Haarlemmerdijk. De pizzaketen is de laatste tijd meerdere keren doelwit geweest van explosies.

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.