Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Theearrangement in plaats van wijn: het alcoholvrije alternatief tijdens het kerstdiner

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Theearrangement in plaats van wijn: het alcoholvrije alternatief tijdens het kerstdiner
Bij veel restaurants zul je zien dat er bij de kerstmenu’s bijpassende wijnen kunnen worden gedronken. Deze wijnen zijn uitgekozen omdat die de smaken van de gerechten versterken of complimenteren. Mensen die geen alcohol drinken kunnen nu van eenzelfde ervaring genieten: een theearrangement bij het kerstdiner. “Het tilt het gerecht op”.  Dit meldt RTL Nieuws.

In plaats van een glaasje Merlot een kopje earl grey thee. Of een groene thee in plaats van een frisse verdejo. Wanneer je uit eten gaat in een chic restaurant is dat niet waar je in eerste instantie aan denkt. Maar volgens theesommelier Mariëlla Erkens is het een perfect alternatief voor de mensen die liever geen alcohol willen drinken. Een mooi voordeel is dat je ook geen kater hebt de volgende dag. “Je ziet dat steeds meer mensen zich tegen alcohol keren”, zegt Erkens tegen Editie NL. “Frisdrank, sap of cocktails brengen de smaken van het diner niet bij elkaar, thee doet dat wel.”

Door verschillende smaken thee te mengen kan die je volgens de theesommelier prima combineren met gerechten. “Het tilt een gerecht echt op zodat het beter smaakt.”

Eindeloze variatie

Het tuttige imago dat thee heeft gekregen zorgt ervoor dat mensen niet snel denken aan thee tijdens een diner of kerstdiner, denkt Mariëlle. “Dat komt door die reclames waarbij verregende kinderen thuis een kopje thee krijgen.”

Thee is volgens Erkens totaal het tegenovergestelde. Als het goed bereid wordt kun je er eindeloos mee variëren: “Ik doe losse thee in een pot, daar doe ik koud water bij en dat brouwsel zet ik minstens zes uur in de koelkast. Dan zeef ik het en doe ik het in een ander flesje. Dan heb je een extract.”

Dit extract kun je aanlengen op veel verschillende manieren: met verschillende soorten water, bruisend of gekookt. “Het mooie van dit systeem is dat de thee niet bitter wordt. Dat gebeurt vaak als thee afkoelt”, zegt Mariëlla.

Thee in wijnglas

Foodtrend-analist Anneke Ammerlaan denkt dat het serveren van een theearrangement voor veel restaurants interessanter is dan een glaasje water serveren bij het eten. “Water is niet zo gezellig en niet goed voor de portemonnee van de horeca”, stelt Ammerlaan.

Ammerlaan volgt op dit moment een opleiding tot theesommelier. “Mensen zijn altijd erg verrast. Laatst heb ik thee bij een lunch geserveerd en daar kreeg ik hele positieve reacties op”. De thee serveert Anneke in een wijnglas. Deze moet niet te heet zijn. “Het is ook erg belangrijk welk water je gebruikt, het moet niet te hard zijn”. Daarnaast is het belangrijk welke smaak je bij welk gerecht kiest.”

Door: Nationale Horecagids

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.

15 april '24 (11:20)

Twee nachten achter elkaar is horecagelegenheid Diemen doelwit van explosie

Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

08 april '24 ( 8:30)

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen

Cafés en restaurants rekenen op drukkere terrassen, nu de eerste officiële warme dag van het jaar een feit is. Toch is de horeca in Nederland nog niet uit de problemen. Zo is nog steeds sprake van een personeelstekort. Ook kan het dat een biertje in de zon nu een stuk duurder is dan een jaar geleden.

15 november '23 (15:52)

Inter Scaldes heropent morgen haar deuren

Het aftellen is begonnen. De laatste voorbereidingen worden getroffen. Aankomende donderdag, 16 november, gaat de deuren van het iconische restaurant Inter Scaldes weer open. Een uitgebreide renovatie en overname door Pillow Hotel Collectie later is het team van het restaurant weer helemaal klaar voor de start. Om alvast een voorproefje te geven deelt het restaurant alvast een paar eerste officiële beelden. Dat meldt Inter Scaldes. 

31 oktober '23 ( 9:05)

De Librije opnieuw bovenaan de Lekker500

Het restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van de Lekker500. De restaurantgids meldt dat de twee van het Zwolse restaurant "met hun onuitputtelijke energie en blijvende vernieuwingsdrift" de eerste plaats dit jaar weten vast te houden.

30 oktober '23 (11:34)

Sergio Herman gaat in België zelf weer achter de pannen staan

Chef-kok en horecaondernemer Sergio Herman gaat koken in een nieuw restaurant in Antwerpen. Dat vertelt hij maandag in gesprek met BN De Stem. Hij gaat hier vanaf januari "op regelmatige basis" achter het fornuis staan, samen met kok Tim Boury. "Ik ga weer doen wat ik gemist heb: koken", aldus Herman.

24 oktober '23 (11:03)

KVK ziet afgelopen vijf jaar flinke toename Nederlandse wijnproducenten

UTRECHT (ANP) - Het aantal wijnproducenten in Nederland is de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Dat zegt de Kamer van Koophandel (KVK). In 2018 waren er 136 producenten ingeschreven bij de KVK, in het derde kwartaal van dit jaar waren dat er 194, een toename van 43 procent.

16 oktober '23 (11:54)

Eerste FC Kip-restaurant in Nederland een feit

Jandino Asporaat opent op 22 november in het centrum van Rotterdam zijn eerste FC Kip-restaurant. Dat heeft de cabaretier via Instagram laten weten. FC Kip is een fastfoodketen die een belangrijke rol speelt in de serie De Dino Show en de daaropvolgende Bon Bini Holland-filmreeks.

12 oktober '23 (15:23)

Wagamama verkocht aan Amerikaanse investeerder

Fastfoodketen Wagamama, met verschillende vestigingen in Nederland, komt in handen van Apollo Global Management. De grote Amerikaanse investeerder betaalt 587 miljoen euro voor de overname.

10 oktober '23 ( 7:09)

Horecazaak Utrecht slachtoffer van explosie

Bij een horecazaak aan de Jutfaseweg in de Rivierenwijk in Utrecht is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Het pand is beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond, meldt de politie.